Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Terrorpánik Európa repülőterein

A legmagasabb szintre emelték csütörtökön Nagy-Britanniában a terrorveszély elleni készültség szintjét, miután a rendőrség bejelentette, hogy merénylet elkövetésére irányuló összeesküvést hiúsított meg, amelynek célja – a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő – utasszállító repülőgépek felrobbantása lett volna.
A Scotland Yard 21 gyanúsítottat vett őrizetbe a csütörtökre virradó éjszakán London térségében és a második legnagyobb brit városban, Birminghamben a készülő merényletekkel összefüggésben. A terroristák mintegy 10 légi járat egyidejű felrobbantására készültek. A robbanószerkezetet, a rendőrség gyanúja szerint folyékony robbanószert, kézipoggyászukban akarták felvinni a fedélzetre. A Sky News brit hírtelevízió értesülése szerint a célpontjaik Londonból, Manchesterből és Glasgow-ból felszálló járatok lettek volna. A hírtévé tudomása szerint az őrizetbe vett személyek pakisztáni vagy dél-ázsiai származású brit állampolgárok.
A rendőrség és a brit titkosszolgálatok hónapokig tartó közös, titkos terroristaellenes művelettel leplezték le az összeesküvést – áll a Scotland Yard jelentésében, amely szerint a terroristák „elképzelhetetlen mértékű tömeggyilkosságra” készültek. A Scotland Yard terrorizmusellenes részlegének vezetője szerint a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő utasszállító repülőgépek elleni merényletek tervezése „globális méretekben” folyt. Peter Clarke sajtóértekezletén közölte: „A merénylők által megcélzott járatok száma, úti célja és a merényletek időzítése ügyében még folytatódik a nyomozás.” Elmondta: a nyomozás során „páratlan mértékű megfigyelést hajtottak végre a biztonsági szervek, amelyek emberek nagy csoportjának találkozóit, mozgását, utazását, pénzkiadásait és szándékait követték nyomon (...) szoros nemzetközi együttműködésben.”
A fokozott készültség kihirdetése nyomán szigorították a biztonsági intézkedéseket az ország repülőterein. A British Airways brit légitársaság csütörtökön egész napra törölte valamennyi, a Heathrow légikikötőből induló vagy oda érkező belföldi és európai, valamint líbiai járatát. Az Amerikába induló vagy onnan érkező járatokat nem törölték, de rájuk vonatkozóan szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba.
A British Airways tájékoztatta az utasokat, hogy egyelőre nem vihetnek magukkal a fedélzetre kézipoggyászt. Ez a korlátozás minden légitársaság minden járatára vonatkozik, amely az ország repülőtereiről száll fel. Az utasok csak úti okmányaikat, szemüvegüket és néhány más, a légiforgalmi hatóságok által tételesen felsorolt tárgyat vihetnek magukkal a fedélzetre. Tilalmi listán vannak egyelőre a folyadékok, továbbá a laptopok és a mobiltelefonok is, illetve minden olyan eszköz, amely elemmel vagy akkumulátorral működik. A biztonsági intézkedések miatt kaotikus állapot alakult ki a Heathrow repülőtéren, Európa legnagyobb és legforgalmasabb légikikötőjében. A manchesteri és a glasgow-i repülőtereken is jelentős késedelmeket okoztak a fokozott biztonsági intézkedések. Az összeesküvés hírére

Európa-szerte biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a reptereken.
A londoni merényletkísérletek hírére az amerikai belbiztonsági minisztérium a legmagasabb szintet jelentő, a terrorveszélyre intő ötös beosztású színskálán piros színnel jelzett éberségi fokozatot rendelt el a Nagy-Britanniából érkező légiutas-szállítók fogadásánál, és magas, narancsszínű készültségi fokot rendelt el minden, az USA-ba érkező vagy onnan induló további járat esetében. (mti)

Az amerikaiak az al-Kaidát gyanítják a háttérben

Az amerikai hatóságok Michael Chertoff belbiztonsági miniszter szerint az al-Kaida terrorhálózatot gyanítják a merénylettervek mögött, de a nyomozás még nem zárult le. A politikus leszögezte, hogy az USA-ban biztonságos a légi közlekedés.
„ Öt gyanúsítottat még nagy erőkkel keresnek a meghiúsított repülőgép-merényletek ügyében nyomozó hatóságok” – jelentette az ABC amerikai hírtelevízió csütörtökön este internetes honlapján amerikai forrásokra hivatkozva. A brit rendőrség nem kívánt megjegyzést fűzni az ABC híréhez. (mti)

Európa-szerte fokozott biztonsági intézkedések

Európa-szerte fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a reptereken és más lehetséges terrorcélpontokon a Nagy-Britan-

niai események hírére. Olaszországban nem rendelték el a legmagasabb szintű terrorriadót, de az olasz Alitalia és a Ryanair ír kereskedelmi légitársaság törölte az Itália és Nagy-Britannia közötti csütörtöki járatokat. Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter utasítást adott arra, hogy az ibériai állam repülőterein minden részletre kiterjedően fokozzák az ellenőrzést. Dominique de Villepin francia kormányfő és belügyminisztere, Nicolas Sarkozy rendkívüli kormányülést hívott össze délelőtt, és a tanácskozáson részt vettek a biztonsági szolgálatok, a rendőrség, a hírszerzés és az elhárítás vezetői is. Athénban az összes londoni úti célú járatot törölték. A német Lufthansa és Air Berlin légitársaságok törölték a nagy-britanniai úti célú s onnan visszatérő járataik egy részét. Szigorították az utasok ellenőrzését minden olyan orosz repülőtéren is, ahonnét Londonba indulnak, illetve onnan érkeznek járatok. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tünetmentessé tehető az allergia

Sopronban az Erzsébet-kórházban tartanak allergia-szakrendelést. Itt ki-ki megtudhatja, hogy milyen… Tovább olvasom