Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Területfejlesztés: szűkös költségvetés

A megyei területfejlesztési tanács elfogadta az ez évi működési költségvetését. A tavalyi 54,7 millió forinttal szemben idén 50 millió forintból gazdálkodhat.
A tanács költségvetéséhez nagyrészt a települések járulnak hozzá: Győr, illetve a megye 3–3 millió forintot, Sopron egymilliót, a többiek pedig lakosonként húsz forintot fizetnek be a közös kasszába. Egyelőre az még kérdés, hogy a Miniszterelnöki Hivatal mennyi állami pénzt ad, ezért a költségvetésben a tavalyi összeggel számoltak. Mindez azt jelenti, hogy a területfejlesztési grémium is megszorításokra kényszerül, elbocsátások is lesznek.

Ne kistelepülésen

Szakács Imre elnök az ülésen elmondta: ahhoz ragaszkodtak, hogy ezek a megszorítások ne a kistelepüléseken csapódjanak le. A községek tehát a pályázatoknál továbbra is számíthatnak a megyei szakemberek segítségére. Arról is beszámolt, hogy a helyzetre való tekintettel szorgalmazták a tagdíjemelést (2001 óta ugyanannyit fizetnek a települések), de erre kevés hajlandóságot mutattak a nagyvárosok. S bár Tápszentmiklós maga ajánlotta, hogy a 20 forintot 30-ra emeli, a legtöbb település már beépítette a költségvetésébe az eredeti összeget, így idén is marad a 20 forint.

Az eredetit

A tanácsülésen részt vevők támogatták az elnököt abban, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál (amit Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye alkot) szorgalmazza a Pozsony–Mosonmagyaróvár–Nagykanizsa–Zágráb/Ljubljana közötti észak–déli közlekedési tengely, gyorsforgalmi út megépítését. Mint ismert, az Európai Parlament illetékes bizottsága egyhangú szavazással úgy döntött, hogy nem ehhez az elképzeléshez, hanem a Zsolna–Budapest–Eszék–Szarajevó–Ploce útvonalhoz ad pénzt. A megyei vélemény: az eredeti elképzelésről, amely a mi régiónknak kedvez, nem szabad lemondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó szamuráj

Nathan Algren kapitány (Tom Cruise) sodródó ember, valaha vívott harcai távoliak és értelmüket… Tovább olvasom