Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Tervezhetik a paksi atomerőmű bővítését

Elfogadták a képviselők az Országgyűlésben a paksi atomerőmű bővítésének előkészítéséről szóló határozati javaslatot. Így elkezdődhet az új blokk vagy blokkok építésének tervezése. Ehhez legalább öt, míg a megvalósításhoz további minimum hat év szükséges.
A képviselők elvi engedélye kellett ahhoz, hogy megkezdődhessen az atomerőműben a bővítések tervezése. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága március 18-án elhangúlag, a Környezetvédelmi bizottság pedig hétfőn, döntő többségben voksolt a tervek előkészítése mellett. A határozati javaslatot végül 330 igen, 6 nem és 10 tíz tartózkodás mellett fogadták el. A beruházás előkészítése legalább öt évet vesz majd igénybe, és további hat évbe telhet a kivitelezés. Az új blokk, vagy blokkok leghamarabb 2020 után működhetnek.

Molnár Csaba, energiaügyi miniszter korábban elmondta: a beruházás az ország számára számos gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi és szakmai előnnyel jár. Az atomenergia-kapacitás bővítése segítené Magyarország energiabiztonságát, és lehetőséget adna olcsó, kiszámítható és környezetbarát energia előállítására. Felmérések szerint az emberek 73 százaléka támogatja, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

A javaslat szerint Pakson 2020 körül indulhatna az új atomerőművi blokk, és körülbelül 60 évig működhetne.

Olvasóink írták

  • 2. SP 2009. március 31. 14:58
    „"Éljen a megbonthatatlan Szovjet-Magyar barátság"???
    A MOL is lassan orosz lesz, az atomerőmű szükségszerűen az, a déli áramlat is áramlik előbb utóbb, elvtársak meg nem lehet téma.”
  • 1. Zs 2009. március 31. 07:59
    „Végre... A Dunai vízlépcső elcseszése után ez még sikerülhet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon: A programom mindenkinek fájni fog!

Bajnai Gordon jelenlegi gazdasági miniszter lesz Magyarország új miniszterelnöke - jelentette be… Tovább olvasom