Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tesióra minden nap ötödik osztályig

Nemcsak előírják az emelt óraszámot, hanem létesítményfejlesztési programokkal is segítik azt.

Jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány - jelentette be Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának keddi ülésén.

A sportvezető hozzátette: a kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila sportért, illetve Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelés óra tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozatban az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.

"Remélem, a Parlament ősszel elfogadja a közoktatási törvényt, s ezzel az utolsó akadály is elhárul a megvalósítás elől" – hangsúlyozta Bardóczy Gábor.

A főosztályvezető szerint 335 olyan alap- és középfokú oktatási intézmény van jelenleg Magyarországon, amely nem rendelkezik sportinfrastruktúrával. Szalay Ferenc, a sport- és turizmusbizottság fideszes alelnöke pedig úgy látja, hogy még több, közel 400 tornaterem hiányzik.

"A feltételek javítása érdekében a sportért felelős államtitkárság négy régióban összesen nyolcmilliárd forint értékben ír ki hamarosan létesítményfejlesztési pályázatot. Emellett szeretnék köszönetet mondani a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárságának, hogy 1 milliárd 150 milliós pályázatának jóvoltából 150 iskolai és utánpótlás-sportlétesítmény, közte 50 tornaterem újulhat meg a következő fél évben" - jelentette be Bardóczy Gábor.

A kötelező testnevelés bevezetését pártállástól függetlenül minden képviselő üdvözölte, s többen hangsúlyozták, hogy a megfelelő létesítményi háttér mellett arra is oda kell figyelni, hogy képzett, motivált és nem utolsó sorban kreatív testnevelő tanárok foglalkozzanak a gyerekekkel, mert csak ők tudják megszerettetni a mozgást és a sportot a fiatalokkal. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor a megnövelt óraszám inkább elveszi a kedvét a gyerekeknek a mozgástól.

Bardóczy Gábor kiemelte: azért is fontos a mindennapos testnevelés ügye, mert egy közelmúltban készült kutatás szerint ha tíz százalékkal sikerül növelni a lakosság aktivitását, akkor az több mint kilencmilliárd forint megtakarítást eredményez a táppénzkasszában.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2011. július 05. 17:21
  „Erre óriási szükség van!
  Kiváló kezdeményezés!”
 • 2. Satnya 2011. július 05. 16:51
  „Ez az ami lehetetlen. Egy iskolában általában egy tornaterem van, és többnyire 24 osztály........
  Nem baj, majd lesz testnevelési óra az osztályteremben ( őrjöngés, a napi óraszám emelése mellett), vagy háztömb körüli séta ( az esőben, hóban, fagyban....)”
 • 1. valaki_a_sok_közül 2011. július 05. 13:51
  „"kötelező mindennapos testnevelés" Ennek lesz egy másik következménye is. Sok ember itt fogja egy életre megutálni a testmozgást.
  kötelező = utálom”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 liter bort elvitt a pincéből, ugyanennyit kiöntött a földre

Egy vasi szőlőhegy egyik pincéjébe az ablakon keresztül mászott be valaki. Tovább olvasom