Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Testet-lelket gyógyít az avokádó

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk.

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos ugyanakkor, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

Őshazájában aligátorkörtének, zöldségvajnak, vajkörtének, tengerészek vajának is nevezték. Az aztékok egyszerűen herének hívták, és szerelmi serkentőként használták. A spanyol hódítók aguacate, cura, cupandra, valamint palta nevekkel illeték, a portugálok nemes egyszerűséggel abacate-nek nevezték el az egzotikus gyümölcsöt, a franciák avocatier-nek hívták. Gyorsan avasodó olaját spájzban tárolni nem érdemes, alacsony hőmérsékleten azonban évekig eláll, s nem veszít értékes tulajdonságaiból sem.

Több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába, az inkák kedvelt gyümölcse volt.

Jó a szívre    
 

Nyersen az igazi 

A babérfélék családjába tartozó avokádó örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját (oleum avocado) hidegen sajtolják ki. A szubtrópusi éghajlatot kedveli, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul (ehhez papírzacskóba tegyük). Az érett gyümölcs magas karotin-tartalmú, nyersen azonnal fogyasztható. 
Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az izületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Vérzsír-csökkentő hatású, akárcsak a citrom, a narancs, a citrancs, a mandarin, a kivi, a szilva, a szőlő, az alma, a mandula, a napraforgó mag, a fokhagyma, a káposzta, a paprika, és a diólevél. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.

A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld „vaja" az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké.

Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya.

Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.

A szépség és a fiatalság olaja

Az avokádó magas olaj- és lanolin tartalma következtében könnyen felszívódik a bőrben. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag révén az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony az ibolyán túli sugarakkal szemben, a természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre. Ránctalanító, táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Az avokádó gazdag B6- és E-vitamint tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére. Házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. De jóból is megárt a sok, naponta egynél több avokadót ne fogyasszunk! 

 
Avokádós receptek     

Az avokádó rengeteg vitamint, tápanyagot tartalmaz, és sok mindent készíthetünk belőle. Gyümölcsét érdemes nyersen elfogyasztani, hogy biológiai értékeiből ne veszítsen, emellett főzés közben megkeseredhet. Legjobb ízesítőszere a fokhagyma. A nyers avokádó úgy kenhető, akár a vaj. Vágjuk félbe, szedjük ki magját, és egy vajazókés segítségével kaparjuk rá a pirítósra, ízesítsük kevés fokhagymával. Levét paradicsomlével és némi fokhagymával keverve fogyasszuk. Ha a gyümölcshúst apró kockákra vágjuk és piciny rákokkal, valamint majonézzel elkeverjük, a héjába visszatöltve elegáns és finom előételt szolgáltatunk fel. Kaviárral is szervírozhatjuk, emellett készíthetünk belőle levest, vagy akár fagylaltot is.

Guacamole

A mexikóiak kedvelik az avokádót, amelyből pikáns mártást is készítenek. A guacamole a legismertebb és legkedveltebb salsa. Vágjunk apróra egy avokadót, két paradicsomot és egy pici fej hagymát. Ízesítsük sóval, borssal és lime-mal.

Ceviche

Vágjunk apróra egy avokádót, ízlés szerinti mennyiségű paradicsomot, hagymát, tegyünk hozzá rákot, kagylót, és öntsük fel citromos, olívaolajos lével.

Zöldturmix

Turmixoljunk össze 4 dl szénsavmentes ásványvizet egy avokádóval, két kivivel, és egy mangóval, majd adjunk hozzá egy evőkanál citromlét. Az elkészült ital magas kálium- és E-vitamintartalma, telítetlen zsírsavai jótékonyan hatnak a szívre és a keringésre

Avokádós energiabomba

Turmixoljunk össze 4 dl zsírszegény tejet egy mangóval, egy avokádóval, majd tegyünk hozzá egy evőkanál vágott mandulát. A végeredmény különösen gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de fehérjetartalma is jelentős. Mandula helyett kókuszreszeléket is használhatunk Mindkettő jelentős mennyiségű B-vitamint biztosít, melynek fontos szerep jut a szervezet méregtelenítésénél.

Dip

Az avokádóhúst fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, kevés tejföllel és sok citromlével pépesítsük.

Avokádósaláta

Hozzávalók:

- 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott avokádó,
- 3 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom
- néhány szál új zöldhagyma, vékony karikákra vágva,
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőaknál citromlé,
- késhegynyi só és törött bors,
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
- 1 teáskanál bazsalikom.
Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól lehűtve tálaljuk.

Avokádó Caponata-val és feta sajttal töltve

Hozzávalók:

- 3 nagy érett avokadó
- 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott nagy padlizsán
- közel fél kiló hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom
- 12 fekete olívabogyó, mag nélkül és szeletekre vágva
- 2 evőkanál friss petrezselyemzöld, apróra vágva
- 6 szál zeller, összevágva
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál vörösborecet
- 2 evőkanál finom kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál kapribogyó
- só, bors ízlés szerint
- 175 gr feta sajt, 6 szeletre vágva
- 6 bazsalikom levél, csíkokra vágva
- másfél deci olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 citrom héja
- frissen őrölt feketebors, só
- friss bazsalikom levelek a díszítéshez

Caponata Sózzuk be a padlizsánt és hagyjuk állni egy órára, majd óvatosan nyomkodjuk ki belőle a vizet, tegyük konyharuhára száradni. Forrósítsunk fel négy evőkanál olajat, süssük benne hirtelen barnára a zellert, szedjük ki és tegyük félre. Tegyük bele a padlizsánt, pároljuk puhára, süssük barnára. Tegyük félre hűlni. A maradék két kanál olajon pirítsuk aranyszínűre a hagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, és pároljuk sűrűre. Ez körülbelül negyed órát vesz igénybe. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a cukrot, a vörösborecetet és a szerecsendiót, s főzzük tovább 10 percig, időnként megkeverve, míg egy sűrű, gazdag, édes-savanyú szósz nem lesz belőle. Adjunk hozzá sót és őrölt borsot. Keverjük hozzá a kapribogyót, a szeletekre vágott olívabogyókat, a petrezselymet, a padlizsánt és a zellert. Szükség esetén sózzuk és borsozzuk újra, majd hűtsük le.

Dresszing Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint.

Ezek után vágjuk félbe az avokadókat, távolítsuk el a magokat (mutatós cserjét nevelhetünk belőle, ha kigyökereztetjük: töltsünk meg egy üvegpoharat vízzel, és tegyük a mag tompa végét a pohár szájára úgy, hogy a mag épp csak érintkezzen a vízzel). A vágási felületet és a mag helyét kenjük meg egy kis dresszinggel, hogy elkerüljük az elszíneződést. A mélyedéseket töltsük meg a Caponata-val, tegyük rá a feta sajtot, majd locsoljuk meg a dresszinggel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

lajtos javulóban

Lajtos Dávid, a Győri ETO csatára megsérült a Tatabánya elleni bajnoki mérkőzésen. A hétvégén… Tovább olvasom