Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Testvérvárosi megállapodást kötött Budapest és Sanghaj

Testvérvárosi megállapodást írt alá Budapest és Sanghaj főpolgármestere, Tarlós István és Jang Hsziang szerdán Budapesten.
Tarlós István az ünnepélyes aláírás alkalmából elmondta: már tavalyi sanghaji látogatásakor megállapodott a kínai nagyváros vezetőivel arról, hogy kapcsolatukat testvérvárosi szintre emelik, s az együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök is támogatásáról biztosította. Hozzátette, Magyarország rendkívül fontos partnerként tekint Kínára, és a magyar főváros vezetése is annak tartja az ázsiai ország két nagyvárosát, Pekinget - amely tavaly lett Budapest testvérvárosa - és Sanghajt.

Budapest főpolgármestere kiemelte: Sanghaj másfél évtized alatt akkora fejlődésen ment keresztül, mint New York sok évtized alatt. Példaként említette, hogy a kínai nagyvárosban néhány év alatt 400 kilométer metróhálózat épült.

Tarlós István a megállapodás kapcsán kifejtette, hogy az alapvetően a kulturális területre koncentrál, de városüzemeltetési, városfejlesztési, egészségügyi és szociális kérdésekre is kiterjed. Jelezte: a megállapodás öt évre szól és korlátlanul meghosszabbítható, a dokumentum a Fővárosi Közgyűlés szeptember 3-i döntésével léphet hatályba.

Jang Hsziang úgy véli, a testvérvárosi szerződés nagyban hozzájárul a két város közötti gazdasági, kereskedelmi, kulturális és oktatási kapcsolatok fejlesztéséhez. Kitért arra, hogy a magyar építész, Hugyecz László nagyban hozzájárult Sanghaj fejlődéséhez, s 27 fontos műemlék épületet adott a városnak. Megjegyezte, hogy a magyar műemléki tapasztalatokból sokat tanulhatnak, ők pedig szívesen megosztanák Budapesttel a reform és nyitás politikája óta eltelt 30 év tapasztalatát.

Sanghaj Budapest 14. testvérvárosa lett. Budapest további testvérvárosai: Tel-Aviv (1989), Bécs (1990), Frankfurt am Main (1990), Fort Worth (1990), Berlin (1992), Lisszabon (1992), New York (1992), Szarajevó (1995), Asztana (2001), Zágráb (2003), Firenze (2008), Jakarta (2009), Peking (2012).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 4-esen

Kamionnal ütközött egy személyautó a 4-es főúton szerdán Cegléd és Ceglédbercel között. Tovább olvasom