Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Teszt és kísérlet nélkül veszélyes

„ Beláthatatlan veszélyeket rejt magában a genetikailag módosított növények felhasználása, mivel kísérletek híján semmit sem tudunk ezek hatásairól” – állítja dr. Pusztai Árpád, a GM-növények nemzetközileg elismert szakértője.
A géntechnológia és a géntechnikailag módosított élelmiszerek fogyasztásának élelmezéstudományi kérdéseiről tartott előadást dr. Pusztai Árpád, a Skót Tudományos Akadémia tagja a mosonmagyaróvári egyetemi karon. A szakember a Norvég Genok (Institute of Gene Ecology, Tromso) intézet egy GM-kukorica kockázatelemzési laboratóriumi programjában és az intézet nemzetközi oktatási programjában vesz részt 2001 óta.
– A gyártó vállalatoknak a propaganda jóval kevesebbe kerül, mint a megfelelő tesztelés – mondta el a Kisalföldnek dr. Pusztai Árpád. – Nagy-Britanniában és Skóciában elindítottunk egy tesztelési folyamatot egy génmódosított burgonyával. Csupán a kezdeti vizsgálatait végeztük el, ám ez is rendkívül nagy összeget emésztett fel. Így érthető, hogy a vállalatoknak sokkal olcsóbb tesztelés nélkül csak egyszerűen állítani, hogy az ilyen növények biztonságosak.
– Sokszor kérdezték tőlem, biztonságosak-e a genetikailag módosított növényekből készülő élelmiszerek. Nos, ezt nem lehet megmondani, mert nincsenek erre vonatkozó adatok. A rákkutatásban például legalább tízmillió tudományos közlemény jelent meg ez idáig. Ezzel szemben ezen a területen alig mindössze húsz ilyen van. Mindez a vizsgálatok rendkívül magas költségeiből adódik. Hasonlóan a gyógyszerek teszteléséhez, itt is három fázisra oszthatók a vizsgálatok. Az első a kémiai fázis, ahol megvizsgálják az anyagot. Ezt követi egy hosszú ideig tartó laboratóriumi állatkísérlet-sorozat. Majd amennyiben a vizsgálatok alapján az anyag nem jelent veszélyt az emberek egészségére, jöhet a klinikai vizsgálatsor. Egy új gyógyszer kibocsátása a kezdeti stádiumtól a tesztelés végéig körülbelül egymilliárd dollárba kerül.
– Ez idáig egyetlen humán tesztet végeztek el génmódosított növényekkel Angliában, ám ez sem volt teljes klinikai vizsgálat. Megállapították, a megváltozott génkonstruktum beépül a baktériumokba és „kémiai gyárrá” alakítja át azokat. Ez óriási veszélyeket rejt, hiszen számos előre megjósolhatatlan folyamat zajlik le. Sokan azt állítják, hogy ez a növénytermesztés egy nagyon precíz változata. Ez egyáltalán nem igaz. Jó példa erre az az eset, amikor egy japán vállalat állított elő génmódosított baktériummal táplálékkiegészítőt. Ez a baktérium normál körülmények között ártalmatlan. A génmódosítással növelték a hatásfokát, ezzel együtt azonban egy halálos szennyeződést is előállítottak. De erről nem tudtak, mivel nem tesztelték az anyagot. Ennek következtében mintegy száz ember meghalt.
– A génmódosított növényekből készülő élelmiszerek előállítása veszélyes, hiszen nem tudjuk, mit csinálunk. Sajnos a gyártóknak legegyszerűbb, ha azt mondják: következmények nem lehetnek, mert ez tökéletes, ezért nem is kell tesztelni – mondja dr. Pusztai Árpád.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkedvesebb gyerekdalok gyűjteménye

Nagyszerű albumot adott ki a Fortuna Records: az óvodásdalok gyűjteményének második részét. Tovább olvasom