Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Tévedésből kitüntették Jaruzelski tábornokot

A Szibériába deportáltak emlékérmével tüntette ki tévedésből Lech Kaczynski lengyel államfő a kommunista rendszer egykori erős emberét, Wojciech Jaruzelski tábornokot - mondta szerdán az elnök szóvivője.
Maciej Lopinski elmondta, hogy az elnöki hivatalban követhetett el valaki hibát. A szóvivő elismerte, hogy az elnök nem olvasott el minden, a díjazásra beterjesztett indítványt. Hozzátette: egyébként ha a javaslatot egy miniszter tette volna, azt az elnök hivatalosan nem utasíthatta volna el.

A 82 éves Jaruzelskit, akinek vezetésével 24 évvel ezelőtt, 1981. december 13-án vezették be a politikai ellenzék, főként a Szolidaritás szakszervezet megtörésére a hadiállapotot Lengyelországban, valóban Szibériába deportálták családjával együtt 1940-ben, amikor Lengyelország keleti fele az 1939-ben megkötött Ribbentrop-Molotov paktum értelmében szovjet megszállás alá került. Jaruzelski apja Szibériában halt meg, míg ő maga csatlakozott a kommunista mozgalomhoz, és pályája a Szovjetunióban megalakult lengyel hadseregben ívelt magasra.

A tábornok a lengyel televízióban bemutatta azt a dokumentumot, amelyet az államfő írt alá az elékérem odaítéléséről. Jaruzelski kijelentette: annál is inkább nagyra értékeli a kitüntetést, mert az azt jelentheti, hogy az elnök felülemelkedett a történelmi megosztottságon. Kaczynski, a Szolidaritás szakszervezet mozgalmának régi harcosa mindig is nyíltan hirdette antikommunista beállítottságát és Jaruzelski tábornok iránti ellenszenvét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom