Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Tévedésből rontottak a rendőrök a házba

A házigazda elmondása szerint nem közölték, hogy mit vagy kit keresnek, igazolványt sem voltak hajlandók mutatni.
Vizsgálatot rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány a valkói családi házban szerda este történt rendőri intézkedés miatt; a fővárosi rendőrök a Pest megyei településen feltehetően egy hivatalos okiratban lemaradt házszám miatt téves címen hajtottak végre akciót, a házigazda szerint.

Balázs Zoltán az MTI-nek pénteken azt mondta: panasztétele után reggelre kiderült, hogy a főváros XII. kerületi kapitányságáról érkezett a házkutatási parancs, ugyanis egy rendőri intézkedés alá vont férfi, aki ugyanazon a településen és ugyanabban az utcában lakik, az ő lakcímét adta meg az igazoltatáskor.

A rendőrök által keresett férfi ugyanis a Petőfi Sándor utca 77. szám alatt lakik, míg az ő lakcíme a 7-es. Az okmányiroda azonban a férfinak kiadott lakcímkártyáját elírta, így azon nem a 77-es, hanem a 7-es házszám szerepelt. Balázs Zoltán péntek reggel töröltette a férfit a tulajdonában lévő lakás lakcímnyilvántartásából.

Azt mondta: felháborítónak tartja a rendőrség fellépését, mert amikor az esti órákban megjelentek nála rendőrök, megrémítve unokáit és gyermekeit, nem közölték, hogy mit vagy kit keresnek, igazolványt sem voltak hajlandók mutatni. Közlése szerint a rendőrök és közte kisebb dulakodás is kialakult emiatt.

Balázs Zoltán közölte: nyilvános bocsánatkérést vár el a rendőrségtől, ugyanis az akció miatt a faluban az a szóbeszéd terjedt el, hogy "biztos nem ok nélkül ütöttek rajta a rendőrök", holott soha nem került összeütközésbe a törvénnyel, 28 éven keresztül a honvédségnél dolgozott.

Balázs Zoltán - aki 2002-től független önkormányzati képviselő volt a településen - az MTI-nek csütörtökön azt mondta, tizenöt, köztük egy kommandós ruhát viselő, magát rendőrnek mondó ember berontott a Petőfi Sándor utcai családi házukba, majd a szobaajtókat betörve kutatásba kezdtek, s azt tudakolták, kik tartózkodnak az épületben, "miért vannak ilyen sokan".

A magukat rendőrnek mondó férfiak többszöri kérésére sem voltak hajlandóak igazolványt mutatni, ezért hívta a rendőrséget. Az ismeretlenek megkérdezték, ki lakik az épületben, majd amikor erre választ kaptak, szó nélkül azonnal autóba ültek és távoztak. Miután értesítette a hatóságot, két járőr érkezett a valkói házhoz, majd feljelentést tett a rendőrségen.

A Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken közleményben tudatta: Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány utasítására a XII. kerületi rendőrkapitány vizsgálatot rendelt el, hogy a valkói rendőrőri intézkedés szakszerű és törvényes volt-e.

A közlemény szerint a nyomozók egy folyamatban levő ügyben, érvényes házkutatási határozat birtokában, a feltételezett elkövető felkutatása érdekében jelentek meg a valkói családi házban, mivel a személynyilvántartó adatai szerint a keresett személy oda van bejelentve. A helyszínen megállapították, hogy a nyilvántartás adatai nem helyesek, a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfi nem tartózkodik a családi házban, majd elhagyták a helyszínt.

A BRFK közleménye szerint a rendőri intézkedéssel szemben senki nem élt panasszal.

Olvasóink írták

 • 18. SP 2009. november 15. 14:00
  „Jól megúszta a melléfogást a 7 sz alatt lakó.
  Van, akit meghurcolnak, megvernek, lecsuknak bűnözök közé zárnak stb. esetleg kivégeznek tévedésből.”
 • 17. keiner 2009. november 14. 15:36
  „Hát elöfordul, ez az élet. Nekem egyszer szerencsém volt september 11. után. Nálam csöngettek, nem berohanntak. Kérdesztek egy iráni srác után, csak lefel birtam mutattni. Meg kell mondanom, jó edszett magas fiúk voltak, mint feketében. :-))”
 • 16. flexsnake 2009. november 14. 12:01
  „Ha beülsz egy taxiba de rossz címet adsz meg nem a taxis fogja kitalálni hol laksz.
  A rendőr is csak végrehajtja az utasítást, ha ez a cím szerepel a lakcímnyílvántartóban akkor nem a rendőr baszta el hanem az aki 77 helyett 7esre írja meg a bejelentőt. De ugye sünözni nem kell ész. Tipikus magyarok :)
  Inkább 100 téves akció mint egy tetű szabadlábon!”
 • 15. Mathiasking 2009. november 13. 19:27
  „Gyerekek!

  Nincs min csodálkozni! Ennyit tudnak. SÜN!

  Sajnos a rendőri megfélemlítés és erőszak egyre több ebben az országban. Mikor lesz állampolgár barát a rendőrségünk? Egyébként az ilyenkor szükséges operatív felderítés egyenlő a 0-val. Kártérítést fizessen a yard.

  Anno Szegeden a Gyöngyvirág utcában is volt hasonló eset, ha emlékeznétek rá!”
 • 14. TrombiFrédi 2009. november 13. 19:03
  „Vannak emberek akik szeme előtt csak a parancs lebeg!:)”
 • 13. klj_54 2009. november 13. 18:52
  „11. hozzászólás woodu 2009.11.13. 17:03

  CSAK akkor lenne igazad, ha FEGYVERES elkövető letartóztatása, előállítása lett volna a feladatuk.
  Nem elég elolvasnia törvényt, azt értelmezni is tudni kell...”
 • 12. woodu 2009. november 13. 17:10
  „Szia Comet te rendőr vagy, vagy postás, mert a kimerítő ötleted nélkül szegényebb lenne a rendőrség. Ezen kiváló ötletedért ezennel kommandós rendőrré léptetlek elő. Aláírás: Columbo hadnagyocska”
 • 11. woodu 2009. november 13. 17:03
  „Hát az ilyen tévedés sajna előfordul.Az anyagi káron felül immateriális kárigény csak akkor érvényesíthető, ha bizonyitja a sérelmet elszenvedő fél, hogy a rendőrök nem a tőlük elvárható módon jártak el.Ptk.339-349§§.
  Ennek hiányában csak a materiális kárigény ítélhető meg a rendőrséggel szemben,mint elszakított pulóver, feltört zárszerkezet, illetve a dulakodás nyomai,mint összetört lakberendezési eszközök, bútorzatban tett kár, stb... A rendőrök elvileg "csak" parancsot teljesítenek. Ha kiderül, hogy saját szakállukra dolgoztak, az munkáltatói felelősségre vonással jár, ha a felettes vezető adott téves utasítást, majd a személyi kartonjára vezetik, és alkalom adtán, amikor politikai döntést kell hozni vele szemben,majd meglebegtetik ezt a kis malőrt és távoznia kell, de addig biztos nem távolítják el a posztjáról,mert így sincs elegendő rendőr.”
 • 10. dblaci 2009. november 13. 17:03
  „Hallatlan! Mik vannak! Biztos kamu... :D
  Vicceltem persze, hiszen ez mindennapos. Politikai elítéltek, koncepciós perek korában ez nem meglepő. Tőlem is házkutatási határozat nélkül vittek mindent hónapokra. Kétszer. Nem kellett hozzá semmi, csak kicsit jártatni a számat (feljelentettem az szdszt vöröscsillag miatt, meg kint voltam minden tüntetésen, stb.)

  Mocskos ÁVÓ, nem elég, hogy politikai parancsokat hajtotok végre aprópénzért, még IDIÓTÁK is vagytok... Sünök...”
 • 9. comet 2009. november 13. 15:54
  „ezt úgy kéne csinálni, hogy egy postás ruhást rendőrt előre küldeni egy ál ajánlott levéllel. A többiek addig elbújnának az utca fái, meg a kerítés mögött. A levélre ráírni a nevet és a címet, így nem felejtenék el az akció során. Na most amikor a gyanúsított maffiózó, vagy politikus vagy akárki átveszi az ajánlott levelet, akaratlanul is igazolná magát, és a címet is. Ekkor egy sípjelre előrohanhatnának a nyomozók, és lehet széttúrni a lakást...”
 • 8. nekromonger 2009. november 13. 15:48
  „Micsoda lúzer hozzászólások!
  Amíg a papi egyenként az ajtónál leigazoltatja a rendőröket, addig pl. a díler lehúzza a kábszert a klotyón!
  Gondolom nem véletlen keresték a pasit 15-en. Szerintem csak tyúkot lopott hehehehehehe!!!”
 • 7. Godina 2009. november 13. 15:33
  „Az az elképesztő,hogy az okmányirodában nem vették észre,hogy 77-es házszám és nem 7-es.A legtutibb mikor a magyar állam a külföldinek nevét magyarosítsa.”
 • 6. taki 2009. november 13. 15:17
  „"...rendőrőri intézkedés szakszerű és törvényes volt-e"
  Természetesen megállapítják, hogy minden törvényes és rendben volt, mint mindig........”
 • 5. taki 2009. november 13. 15:13
  „3. amíg a költségvetésből fizetik a rendőri túlkapások utáni kártéritéseket, röhögnek rajta a rend éber őrei.
  Majd ha a saját fizetéséből vonják a kártérítéseket, na akkor majd gondolkodnak /bár kétlem hogy képesek rá :) /”
 • 4. Csecs 2009. november 13. 14:53
  „DROIDOK!”
 • 3. bo 2009. november 13. 14:05
  „Egy 20 millás kártérítés talán magukhoz térítené rendünk dicső őreit.”
 • 2. klj_54 2009. november 13. 13:57
  „Bizony hatalmasat vétett a zsaru, aki intézkedett!
  Első dolga önmaga igazolása, hacsak nem fegyveres bűnöző az akit keresnek.
  Miért?
  Mert bárki felöltözhet rendőrnek!”
 • 1. cyt 2009. november 13. 13:46
  „Elkepeszto ez az eset is. Elkepeszto, hogy milyen szinvonalom all a magyar rendorseg - de legfobbkeppen a rendori vezetes. A jelen helyzet egyre jobban hasonlit a szocializmushoz ... mar aki elt akkor es tudja, hogy mire gondolok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszliszkai emberölés: hárman kaptak életfogytiglant

Súlyosbította az olaszliszkai emberölés ügyében hozott elsőfokú ítéletet a Debreceni ítélőtábla. Tovább olvasom