Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Tévés megrendelésre készült a brutális libatollfosztás?

Előfordulhat, hogy megrendezett jelenet volt az a film, amelyet svéd televíziósok készítettek az állítólagos brutális magyar libatollfosztásról - írja a Vasárnap Reggel.
A Fehérkereszt Állatvédő Liga szerint megkérdőjelezhető a felvétel hitelessége, például azért, mert a svéd újságíró nem kereste meg a magyar állatvédőket, és feljelentést sem tett. Ugyanakkor konkrétan megnevezte Harkakötöny települést, ahol a polgármester szerint öt-hat éve már egyáltalán nincs nagyipari libatartás. Az állatvédők szerint az állatokkal szembeni túlzott durvaság is gyanút ébreszt, hiszen a gazdáknak nem érdekük, hogy sérülést okozzanak az állatoknak, ezzel ugyanis saját megélhetésüket rontják.

A svéd tévések felvételén ráadásul olyan libát is tépnek, amely tolla nem is alkalmas párnatömésre. A szervezet kurátora szerint ez arról árulkodik, hogy az állatok kínzása nem azért történt, hogy a tollakat később felhasználják. A Fehérkereszt Állatvédő Liga a civil állatvédelmi ombudsmannal közösen a Legfelsőbb Bíróságon feljelentette a svéd újságírót, a testület napokon belül dönt, hogy indít-e eljárást - írja a lap.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Hmmm... 2009. február 23. 08:31
  „Nekem mar az eset felbukkanasakor ez volt a gyanum, miutan K.Romeo megirta ,mit is tartalmazott a film. Remelem, akarki is a bunos, nem hagyja annyiban a sertett fel!!!!”
 • 30. flexsnake 2009. február 23. 04:32
  „fazer, elképzeltem melyik az a póz amiben egy buzira fel tudsz nézni :D Legközelebb józanodj ki és utána írj.”
 • 29. Power 2009. február 22. 22:17
  „,,Előfordulhat, hogy megrendezett jelenet volt" - a mai világban sok minden elfordulhat.
  ,,megkérdőjelezhető a felvétel hitelessége" - mint általában minden, amit nem szívesen veszünk.”
 • 28. SP 2009. február 22. 20:41
  „:) :) :)”
 • 27. fazer 2009. február 22. 19:44
  „22. hozzászólás flexsnake 2009.02.22. 13:01
  "Pár éve még a legnagyobb emlős akkora volt mint egy patkány aztán mázli volt hogy a hüllők nem vették el a terepet. Lehet ők is szárnyasokat gyilkoltak és a nagy manitu ezért őket leölte."

  Méé vaan?
  Az a helyzet Flexi, most jövünk őseimtől és nem dugták el a borosüveget... El kellett olvasnom az írásod párszor, de asszem még most sem vagyok képben :(
  A nagy manitutól én is félek (ha motorra ülök, pl. minden alkalommal dobok egy "Uram, a mindennapi nyomvályútól ments meg engem!"-imát).
  Szóval Darwin asszem kész van, ha olvas téged. Amúgy a hüllők tudtommal nem haltak ki. Itt vagy mindjárt élő példának TE. Na mindegy.

  "Nem kellene kínozni az állatokat, mert könnyen előfordúlhat hogy a felállás megváltozik."

  Hát élve asszem sokkal szarabb íze van az ÁLLATNAK, meg ugye macerásabb is az elfogyasztása. Ha te vega vagy, minden elismerésem a tiéd. Elfogadom a létezéseteket, de a gumós zápfog az ember pofázmányában talán utal valamire. Úgy vagyok ezzel, mint a buzikkal, rendben van, hogy az vagy, de ne várd el, hogy felnézzek rád!”
 • 26. JungHeinrich 2009. február 22. 14:14
  „21 Balthazar...ezzel akkor egyetértünk,mert én is itt élek...mármint svédbe....de az biztos mindenütt akad elég tennivaló ahhoz,hogy másokat baszogtassanak,de ezzel még mindig nincs baj,mert a baszogatás teccik vagy nem mindig jön csőstül, no ahogyan lereagáltuk az a szánalmas....”
 • 25. SP 2009. február 22. 14:05
  „24. hozzászólás DMagóg 2009.02.22. 13:47
  Valós probléma sajnos ez.
  Orvosi váróban láttam, hogy szegény időset a szállítók leültették reggel 7-kor. A doki 10 perc alatt végzett.
  Majd du 3 fele ismét arra jártam és az öreg még mindig ott ült egyedül étlen-szomjan és sírt.
  Kb 4 felé begyűjtötte a betegszállító. Gondolom legközelebb inkább a halált választaná szerencsétlen, mint a szállításos kezelést.”
 • 24. DMagóg 2009. február 22. 13:47
  „Az embervédők is aktivizálódhatnának már, mert amilyen körülmények között tartják a gyógyításra, ápolásra, gondozásra szoruló embereket némely fekvőbeteg osztályon, az, az igazán felháborító! Az állatvédők már tüntetnének, ha az állatok olyan körülmények között senyvednének.”
 • 23. flexsnake 2009. február 22. 13:03
  „Ha lesz majd rá idő elmesélem a történetet mikor peta-s barátomat Kínában meghívták egy étterembe... :D”
 • 22. flexsnake 2009. február 22. 13:01
  „fazer, mi nem tollazunk van franko szintetikus takaró a toll az büdös, lehetetlen tisztítani és atkák költöznek bele. Egészségtelen. Nálunk minden természetes úgy ahogy a nagy fókaisten megfagyasztotta vagy műanyag amit kővel ledobálunk a közel keringő műholdakról. Grönlandikum a lékhorgászat meg a ,,fókázás" :D
  Persze szép meg jó egy államilag finanszirozott dokumentumfilm ami bemutatja magyarországon milyen animálus(humánus után) a libatömés meg a tollfosztás, és az egész egy photoshopolt zöld gyepen történik ahol nemzeti viseletben lébecolnak a nagyszoknyás jányok, és az egész végén esetleg nem mutatják meg ahogyan felakasztva a gyártósorra még rángatózva lecsapják a fejüket.
  Nem kellene kínozni az állatokat, mert könnyen előfordúlhat hogy a felállás megváltozik. Pár éve még a legnagyobb emlős akkora volt mint egy patkány aztán mázli volt hogy a hüllők nem vették el a terepet. Lehet ők is szárnyasokat gyilkoltak és a nagy manitu ezért őket leölte.”
 • 21. Balthaz?r 2009. február 22. 12:34
  „suhym
  JungHeinrich

  Lehet en irtam rosszul. Nem a Svedek anyagi helyzetere celoztam a "szarban vannak a Svedek" mondattal.
  En itt elek es latom mi es hogy megy tonkre. nagyon jo anyagi helyzetben vannak az itt elo emberek, szerintem is inkabb uzleti celbol keszulhetett ez liba kinzos felvetel. Szzoval lenne mire forditaniuk az energiajukat a Svedeknek, eloszor a sajat hazuk kornyeken kellene szetnezniuk,mert lenne mit tenni, mint masik orszagot piszkalni.”
 • 20. SP 2009. február 22. 12:23
  „19. hozzászólás fazer 2009.02.22. 11:57
  :)”
 • 19. fazer 2009. február 22. 11:57
  „16. hozzászólás flexsnake
  "Ha valaki ezért nem rendel majd tollat tőlünk akkor ne is rendeljen."
  Én azért mégis megpróbálnám meggyőzni, hiszen nem kicsi a nyugat-európai piac, dacból nem marketingolni, öngyilkosság.
  Egy példa, ha már az előbb a libamáj-témát felhoztam: tilos a libatömés Németországban, Argentanában, Ausztria egy részén
  (kilencből hat tartományban), Dániában, Finnországban, Írországban,
  Izraelben (2005 óta), Olaszországban (2004-től), Luxemburgban,
  Norvégiában, Hollandiában, Lengyelországban (korábban a világ ötödik
  legnagyobb libamájtermelője volt, de 1999-ben betiltották), a Cseh
  Köztársaságban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Svájcban.

  Franciaország nincs köztük, sőt a 2006. január 5-én meghozott
  2006-11 számú törvénynek a Vidékre vonatkozó törvénybe beiktatandó
  L654-27-1 kiegészítése szerint a hízott libamáj, a Foie-gras
  "Franciaországban a védett nemzeti kultúrális és gasztronómiai örökség
  része."
  Ügyes + a maradék három osztrák tartomány...

  Ne legyünk már Európa hülye gyereke!

  Flex! Ti ott Grönlandon ikeás tollpaplannal takaróztok? Milyen toll van benne?

  Abban egyetértek: "kakilni még ugyanúgy szoktunk".

  Miért ne készülhetnének magyar dok.-filmek pl. az európai ál-állatvédő társaságokról, vagy reklámfilmek a jó minőségű, állatbarát módon előállított mezőgazdasági exportcikkekről?”
 • 18. tüsök 2009. február 22. 11:50
  „A kérdőjellel van a hiba.Helyére felkiáltó jel illene, ami fedné az igazságot.keményen fel kellene lépni az újságíró és a megbízók ellen.”
 • 17. SP 2009. február 22. 11:42
  „Lejáratási kampány ellenünk.
  Feri meg nem Sárkozy, Merkel, vagy Obama. Fel sem vennék a telefont. EU szinten kellene objektív módon kezelni a hasonló problémákat is.”
 • 16. flexsnake 2009. február 22. 11:38
  „Most mondjam azt hogy mi grönlandon is tök jól el vagyunk libák nélkül?
  Jaj, nehogy majd valaki bemutasson a filmet hogyan horgászunk a jégen vagy amikor jegesmedvét kergetünk.
  Ha valaki ezért nem rendel majd tollat tőlünk akkor ne is rendeljen. Aki egy amatőr felvételre ad az meg is érdemli. Most hogy kesereg az ágazat... Bocs, de akkor ilyen megrendelő nem kell mert legközelebb meg az lesz hogy kínozzunk a rózsákat és ezért nem kell a magyar rózsa. Mert megfullad a trágyában meg hasonló...
  Valami szenzáció kellett hát csináltak. Ha az én megrendelőim arra hallgatnának hogy mit mutat egy amatőr felvétel akkor már nem lenne munkám. Vagyis volna, más megrendelőkkel.
  Azért jó hogy Európában rá kell jönnöm nekünk csak hungarikumaink vannak , szinte mindent másképpen csinálunk mint a többi ország. Azon csodálkozom hogy kakilni még ugyanúgy szoktunk. Bár a south parkban arra is mutattak alternatívát.”
 • 15. JungHeinrich 2009. február 22. 11:35
  „...sztem gyűjtsünk a svédek megsegítésére....:-DDDDD...azért még mindig benne vannak a top10-ben,akkora szarban vannak....O_o.....”
 • 14. .suhym. 2009. február 22. 11:11
  „OFF

  Valóban, a svédek akkora nagy slamasztikában vannak, hogy pl. az általános iskolákban totálisan ingyenes az oktatás, étkezéssel együtt.
  Értsd, bemegy a gyerek a tanév kezdéskor, és megkapja az egész évre szóló könyvet, füzetet, írószert, gyurmát az utolsó radírig, csak úgy..."ajándékba" .
  "Szegény" göteborgi barátaim, akik nem bankárok, nem gyárosok...... a férj, aki valamikor fizikai dolgozó volt, le van százalékolva a gerincével, a nyugdíja 10%-kal kevesebb, mint a fizetése volt, a neje napi 6 órás munkaidőben dolgozik egy idősek otthonában, mint ápoló......, azért "elég" jól meg vannak.))))))

  ON”
 • 13. fazer 2009. február 22. 11:09
  „Bár ebből a cikkből nem derül ki, a Fehérkereszt Állatvédő Liga konkrétan "állatkínzásban való pszichikai bűnsegédlet gyanújával" tett feljelentést Nils Holgerson úr ellen.
  Biztos vagyok benne, hogy minden ép eszű magyar ember elejétől fogva tisztában volt azzal, hogy a "rejtett" kamerázás mögött a legkevésbé sem állatvédelmi szempontok, meg állítólagos tényfeltáró újságírás áll, hanem sokkal inkább kőkemény gazdasági érdekek.
  Ez idáig rendben is volna, csak - csatlakozva néhány előttem szólóhoz - ideje lenne valami ellenlépést tenni , túllépve azon, hogy mi is lesz ennek a pernek a végkifejlete. De mit tehet Mo., amikor (emlékszünk a libamáj-ügyre, amikor hiába lett tájékoztató-föliratozva a termék az osztrák, német export esetében - rábízva a döntést a vásárlóra -, a magyar máj továbbra is feketelistán maradt) ennyire gyenge az érdekérvényesítő képességünk? Feliratozzunk minden exportcikkünket (hiába, ha a nyugati vásárló az ottani kereskedelmi tv-nek, meg mindenféle ál-állatvédő csoportosulásoknak hisz - nem elvitatható módon), vagy keressünk újabb piacokat (az oroszról pl. Viktorunk gondoskodott), vagy mi is kezdjünk mindenféle ellen-gerilla-marketing akciókba?
  Nem értek a dologhoz, csak megint "hülyévé tett magyarként" azt gondolom ez utóbbi lehet tán a kiindulópont.
  Elsőfilmesek hajrá!”
 • 12. jurigeller 2009. február 22. 10:27
  „Hát flex most az egyszer egyet kell ,hogy értsek veled.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrányba fulladt az Operabál elleni tüntetés

Összesen hét embert állítottak elő. Köztük egy férfit azért, mert "hiányos öltözetben" ment be az… Tovább olvasom