Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

TGM: a rendszer a hibás, nem a nép

A filozófus szerint a válság nyugaton jelentős baloldali fordulatot hozott, ehhez képest Magyarország tovább rohan a neokonzervatív irányba.
Ha minden reformintézkedés, amit a kormány tervezett, megvalósult volna, akkor a mostani válságban még rosszabb lenne a helyzet, mert a társadalom még szegényebb és kiszolgáltatottabb lenne - ezt mondta a Népszabadságnak Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint a válság nyugaton jelentős baloldali fordulatot hozott, ehhez képest Magyarország tovább rohan a neokonzervatív irányba - abba a politikai irányba, amely hozzájárult a válság kirobbanásához.

Tamás Gáspár Miklós úgy látja, hogy a Nemzetközi Valutaalap béklyója tovább löki az országot a válságba. A válság oka világszerte, hogy a reáljövedelmek alacsonyak voltak, így visszaszorult a fizetőképes kereslet, a csőd elodázása miatt pedig a kettő közötti szakadékot hitellel tömték be, bízva a feltörekvő piacok türelmében. A rendszer a hibás, nem a nép - fogalmazott a filozófus. Kiemelte, hogy rövidtávú megoldást jelentene, ha állami ellenőrzés alá vennék a bankokat, a biztosítókat, a magánnyugdíjpénztárakat, az energiaszolgáltatókat, drasztikus kamatcsökkentésre szánnák el magukat, eltekintenének a megszorításoktól, és növelnék a reálbéreket meg a fizetőképes keresletet - olvasható a Népszabadságban.

Olvasóink írták

 • 4. rde 2008. november 05. 15:45
  „Igen a rendszer a hibás és azok működtetőjük. El kel küldeni ezeket a picsába alkalmatlanok mindenre főként a komcsik jobbik és még sokan mások.”
 • 3. wass 2008. november 05. 14:21
  „2-esnek:
  mert TGM egy nyomulós, erőszakos, felsőbbrendű, felfújt megélhetési "filozófus".

  a hülye!”
 • 2. zweistein 2008. november 05. 10:11
  „Szegény Tamás Gáspár Miklós, azt sem képes felfogni, hogy Magyarországon jelenleg épp´ egy neoliberális-vadkapitalista párt végzi áldatlan tevékenységét. Ha erre rájönne, akkor újra összeállhatna benne az a világképsablon, amely alapján általában elmélkedései vezérfonalát sodorgatni szokta. Hiába jó a logikai lánc (első mondat és az utolsó bekezdés), ha hibásak a premisszák (baloldali kormányzás van Magyarországon), és így hibás a végkövetkeztetés (Nyugat Európával szemben, mi neokonzervatív irányba mozdulunk).
  Annyi kérdésem azért lenne Tamás Gáspár Miklóshoz, akkor miért díszpintykedik minden gyurcsányista kirakatrendezvényen százzal??”
 • 1. Horton 2008. november 05. 09:48
  „Bár, úgy lenne......kedves Tamás Gáspár Miklós.
  Csak az a probléma, hogy nem a tehénpásztorok irányítják az országot.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevelt lányát és annak barátnőjét is megerőszakolta

Saját korábbi nevelt lányát, valamint annak két, szintén 14 éves barátnőjét is megerőszakolta egy… Tovább olvasom