Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

The Times: Orbán egypárti állammá akarja visszaalakítani Magyarországot

Orbán Viktorról és a Fidesz-frakcióról közöl értékelő írásokat a londoni The Times, illetve a The Economist. Német és olasz lapok szintén foglalkoztak Magyarországgal.
A The Times című vezető konzervatív brit napilap pénteki kiadásának véleményrovatában Victor Sebestyen író-publicista azt írja, hogy Orbán Viktor a szovjet típusú kommunizmus alkonyának éveiben a közép-európai ellenzéki modellje volt, félelmetesen okos, aki ugyanolyan könnyedén beszélt John Locke filozófiájáról, mint a rockzenéről. Értette, hogyan működik a Nyugat, és újságíróknak azt mondogatta, hogy a demokratikus világban a sajtószabadságot csodálja mindenekfelett.

A The Times pénteki írásának szerzője szerint azonban "a demokraták kedvence" húsz évvel később "az EU legzsarnokibb vezetőjévé alakult át". Orbán Viktor egypárti állammá akarja visszaalakítani Magyarországot, ahol az ő pártja van hatalmon. Miközben az európai vezetők a pénzügyi válságra összpontosítanak, ő kétharmados parlamenti többségét olyan törvények elfogadtatásra használta, amelyek demokratikus válságot okozhatnak Európában.

Victor Sebestyen szerint "Orbán Magyarországa a maga módján ugyanakkora próba elé állítja az EU-t, mint Görögország". Az európai vezetőknek van lehetőségük szankciókra. Máris reális kilátás van arra, hogy nem lesz újabb pénzügyi segítség az EU és az IMF részéről, és tekintettel a GDP 80 százaléka feletti adósságállományra, felsejlik a csőd lehetősége.

A The Economist című folyóirat kelet-európai blogrovatának Fidesz-nyáj című, iróniával átszőtt írása szerint a Fidesz parlamenti képviselői olyan engedelmesek, hogy sokan közülük éppen most szavazták ki magukat saját állásukból, miután a parlament jóváhagyta a képviselők létszámának csökkentéséről szóló törvényt. "Bennfentes diplomáciai források" szerint ugyanakkor mindazoknak, akik jó eséllyel elveszítik képviselői helyüket, kényelmes állásokat ajánlottak fel az államigazgatásban.

A Die Zeit című német hetilap Orbán úrnak problémája akadt címmel közölt beszámolót évzáró számában a magyar belpolitikai helyzetről. A cikk alcímében a szerző, Alice Bota azt írta, hogy miközben Magyarország pénzügyi válságba csúszik, erősödik a demokratikus tiltakozás a miniszterelnökkel szemben. Az írás bevezetőjében Bota megjegyezte: "egymás után érkeznek az aggódó levelek a budapesti minisztériumokba." Az üzenet: "nem folytatható tovább az, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországot kormányozza."

A Die Zeit szerint az EU és az uniós tagállamok másfél éven keresztül "tétlenül nézték" az ország ideológiai alapon végzett átalakítását. "A kétharmados parlamenti többséggel Orbán és pártja, a Fidesz támadhatatlannak tűnt" - jegyezte meg Bota. "Most azonban a magyar problémák nemzetközi problémák lettek" - tette hozzá, utalva egyebek között a leminősítésekre, majd megállapította, hogy a pénzügyi válság "gyengíti Orbánt és támadhatóvá teszi kívülről is."

Alice Bota emlékeztetett José Manuel Barroso és Hillary Clinton levelére, illetve arra, hogy januárban tárgyalások kezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val. "Ám ha Orbán kitart irányvonala mellett, akkor bizonyára nem lesznek újabb hitelek" - jegyezte meg. Utalva Vivane Reding uniós biztos levelére hozzátette, hogy Brüsszelben "nem csak a gazdaságpolitikai vonalvezetés kelt megkésett riadókészültséget."

A Die Welt című konzervatív német napilap pénteki számát a 2012-es kilátások elemzésének szentelte. A lap vizsgálta egyebek között a tőzsdén várható folyamatokat, és ezzel összefüggésben felvázolta azt a lehetőséget is, hogy Magyarország fizetésképtelenné válik. A magyar csődtől a DAX szárnyalásáig című írásában a Die Welt megjegyezte: az euróövezeten kívül is akadnak országok, amelyek "benne vannak a slamasztikában", és "mindenekelőtt Magyarország veszélyeztetett". A Die Welt röviden ismertette az állampapír-piaci helyzetet és megjegyezte, hogy a svájci UBS bank úgymond felvette a magyar csődöt a 2012-ben lehetséges meglepetések listájára.

Az új Magyarország, mely aggasztja Európát címmel közölt címoldalas cikket a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera brüsszeli tudósítójától, aki szerint az európai parlamentben Magyarország választási jogának felfüggesztését vizsgálják.

A külpolitikai rovatban Tapasz a sajtónak, képviselők bilincsben, Orbán Magyarországa megijeszti Európát címmel folytatódó cikk alcíme hangsúlyozta, hogy "Clinton is szembeszállt a kormányfő önkényuralmi sodrásával". A cikket Giorgio Pressburger író Szegény ország, mely elárulja történelmét című kommentárja egészíti ki.

"Budapest napok óta feszült város" - írta a Corriere, amely Gurmai Zita európai képviselőt idézte, "mintha visszatértünk volna az ötvenes évekbe". Gurmai úgy nyilatkozott, hogy "ezekkel a törvényekkel és ezzel a vezetéssel ma Magyarországot nem fogadnák be az Európai Unióba, mivel nem tesz eleget többé a koppenhágai kritériumoknak".

A Corriere szerint "Budapest önkényuralmi sodródása... az utóbbi 8-10 év általános mélaságából is ered. Nem csak Görögországnak, Gyurcsány szocialista kormánynak is megengedtetett például, hogy a költségvetéssel játsszon". Szerinte "az Európai Parlamentben elkezdték vizsgálni a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke által előírt eljárást: el annak a szavazati jogával, aki nem tartja tiszteletben az unió alapvető jogait".

Olvasóink írták

 • 20. jozko 2011. december 31. 18:20
  „Isten velünk, ki ellenünk?

  Hát ami azt illeti, elég sokan...
  Innen szép nyerni!

  Boldog új évet és jó egészséget kívánok mindenkinek!”
 • 19. bánki 2011. december 31. 14:22
  „Victor Sebestyen: Hát nem kell Czeizel Endre lenni !

  Ez a fajta ,,író" nem barátja az országunknak!
  Alice Bota :nem egy ős germán típus : http://www.google.hu/search?q=Alice+Bota+jewis&hl=hu&client=firefox-a&hs=NBf&rls=org.mozilla:hu:official&source=lnms&ei=5Qr_TvHrPIrRsgbW9fCtDQ&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=1&ved=0CC4Q_AUoAA&biw=722&bih=467
  Giorgio Pressburger: Ősi olasz család sarja ? : http://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Pressburger

  Nem üldözési mániám, hanem időm van és internetem !

  Szegény Viktort még az ág is húzza !”
 • 18. ferdzso 2011. december 30. 21:23
  „A tévedhetetlenség elvén alapuló politika, súlyos károkat okozhat, ilyen kis nemzetnek...”
 • 17. wtoni 2011. december 30. 21:06
  „15. .... Orban jol hazazavarja öket

  Istenem, hol elsz? Aztan majd jo vilag lesz itt, biztosan! Eszak-Korea? Kuba?
  Tudomasul kellene venni, hogy nem vagyunk elszigeteltek, ne is akajunk azza valni.
  A regi jo graffiti jut eszembe: "aki nekimegy a vilagnak, annak a vilag is nekimegy... aztan leshetitek, ki az erösebb..."
  En kivanom, hogy Magyarorszag rövid idön belül egy elhetö orszag legyen, elegedett emberekkel, de sajnos most a tendencia mast mutat... bar ne legyen igazam.”
 • 16. Power 2011. december 30. 19:52
  „14. Buvana 2011.12.30. 19:22
  Nem tudom, hogy mi a jó abban, ha sérül a demokrácia, a jogállamiság, a jogbiztonság. "Bagázs"...?????”
 • 15. LukSzusz 2011. december 30. 19:43
  „Adig jók voltunk nyugatnak amíg bejöttek a multik,minde féle ócskaságot ránk ruháztak,mindent megvettünk tőlük,tönkre vágták az iparunkat,mezőgazdaságunkat,csarébe a rengeteg bevásárlóközpontokért.
  Egyetlen egy gyárunk,üzemünk nem maradt,korrupt,lefizetett hivatalnokok minden Uzsora bankot ideengedtek,csili-vili ócskaságot,hitvány élelmiszert eladtak.
  Ennek vége,Orbán hazazavarja őket.”
 • 14. Buvana 2011. december 30. 19:22
  „Addig a jó nekünk amíg ez a bagázs nincs megelégedve velünk...”
 • 13. KamuNeni 2011. december 30. 18:47
  „Magyarorszagnak befellegzett mielot meg elkezdodott volna.”
 • 12. Power 2011. december 30. 18:34
  „A fideszes "Képviselőink" sem különbek a szocialista-liberálisoknál. Ők is mindent megszavaznak, amit a fidesz-keresztyén koalíció jónak vél. Az MSZP után, most a Fidesz is nagy pofont adott a demokráciának, a jogállamnak.”
 • 11. dodoni 2011. december 30. 18:03
  „"A The Economist című folyóirat kelet-európai blogrovatának Fidesz-nyáj című, iróniával átszőtt írása szerint a Fidesz parlamenti képviselői olyan engedelmesek, hogy sokan közülük éppen most szavazták ki magukat saját állásukból, miután a parlament jóváhagyta a képviselők létszámának csökkentéséről szóló törvényt."

  Eddig amiatt ment a sírás, a nyafogás, meg a hőbörgés, hogy minek egy ekkora országnak ennyi "naplopó képviselő". Most, hogy jelentősen csökken a számuk, ez sem tetszik?”
 • 10. spiler 2011. december 30. 17:53
  „Lázár nyilatkozta...ha büntetik az országot akkor mindenkinek viselni kell ,de addig tán a haszonból nekünk is járna”
 • 9. csergemerge 2011. december 30. 17:16
  „Vajon honnan szerzi az információkat The Times?
  Miért nem a helyszínen vizsgálódnak?”
 • 8. achilleus 2011. december 30. 17:12
  „"sokan közülük éppen most szavazták ki magukat saját állásukból, miután a parlament jóváhagyta a képviselők létszámának csökkentéséről szóló törvényt."

  Tévedés. Már 2010. májusában megtörtént az 1949-es alkotmány olyan irányú módosítása, amely 200 főben maximalizálta a következő parlament képviselőinek számát. Ez volt az Orbán kormány egyik legelső intézkedése.
  http://www.parlament.hu/irom39/00009/00009.pdf
  Ez a "birkaság"-nak minősített döntés már réges-rég esedékes lett volna, de valahogy korábban erre nem került sor.”
 • 7. deakicska 2011. december 30. 17:10
  „Ostobaság, manipuláció.”
 • 6. tuskóhopkins 2011. december 30. 16:52
  „VILÁGÖSSZEESKÜVÉS!”
 • 5. Queenmargareth 2011. december 30. 16:43
  „Ezt évek óta tudtuk, mármint, hogy milyen is a politikában...Azt is sejtettem, hogy ezt teszi.A célt elérte:Az egész világ ismeri a nevét és sajnos a magyar népet is.”
 • 4. Qllancs 2011. december 30. 16:09
  „magyarputyin --az ország meg É-Korea.
  Az egész világ ellenünk fordúl, se az EU, se Amerika ---esetleg Kína segít --a földünkben lévő édesvíz készlet fejében . Más értékünk már nincs ! Eladták--elkótyavetyélték az országot --az elmúlt 21 évben !!!!!”
 • 3. X_Y 2011. december 30. 15:35
  „Az olyanok mint te, Nagyapo...ott fog fityegni a lánc végén amit a Kedves Vezető rángat...

  Az új tákolmányba beletették "azt is, hogy a kedvezőtlen európai bírósági ítéletek költségeit a nép fizeti meg."

  Tehát ha a Kedves Vezető f<> csinál, akkor azt ti kifizetitek..benne van a zalkotmányban...”
 • 2. Agyalapi 2011. december 30. 15:29
  „Két elvesztett választás után O. V. nem válogat a bosszú eszközeiben. Ha rámegy az ország, akkor sem.”
 • 1. Nagyapo 2011. december 30. 15:05
  „2012 Januar 3.-a utan elkezdodik a medvetanc! Vajon ki lessz a lanc vegen a medve???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: 8 ezer tartalékos katona lesz 2014-ig

Megkezdődik január 1-jén az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének következő szakasza -… Tovább olvasom