Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Thomas Hammarberg: a Jobbik retorikája elfogadhatatlan

A választási kampányból közösen kellene kizárnia a gyűlöletbeszédet a magyar pártoknak - javasolja Thomas Hammarberg svéd diplomata, aki szerint az EU-nak többet kellene tennie a kisebbségekért - írja pénteki számában a Népszabadság.
Az Európa Tanács emberi jogokkal foglalkozó biztosa a lapnak kifejtette: azok, akikkel találkozott, felismerték, hogy a Magyar Gárda probléma, és a Jobbik retorikája elfogadhatatlan. Az lenne jó, ha a választási kampány elején a pártok megegyeznének abban, hogy nem engedik meg az egyes embercsoportokkal szembeni támadásokat - tette hozzá.

Thomas Hammarberg szerint Magyarország ortodox módon értelmezi a szólás szabadságát, csak nagyon kevés kivételt enged meg. "Remélem, őszinte vita alakul ki erről, mert a szólás szabadságának vannak bizonyos korlátai" - mondta a biztos a gyűlöletbeszéd-törvénnyel kapcsolatban. Emlékeztetett rá, hogy az emberi jogok európai egyezményének tizedik cikkelye is kitér arra, hogy szükség van kivételekre, az értelmezéshez pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága döntéseinek vizsgálatát javasolta.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. k.elvis 2009. október 16. 23:37
  „Baromarcú svéd/vagy csak a neve az/,nálatok rasszistább nép nemigen van Európában.Útáljátok a bevándorlókat a bűnözés megugrása miatt,nekünk nem lehet?”
 • 31. Hmmm... 2009. október 16. 18:06
  „"You cannot legislate the poor into freedom by legislating the wealthy out of freedom. What one person receives without working for, another person must work for without receiving. The government cannot give to anybody anything that the government does not first take from somebody else. When half of the people get the idea that they do not have to work because the other half is going to take care of them, and when the other half gets the idea that it does no good to work because somebody else is going to get what they work for, that my dear friend, is about the end of any nation. You cannot multiply wealth by dividing it."

  Dr. Adrian Rogers, 1931”
 • 30. utopia 2009. október 16. 16:20
  „Várom Thomas Hammarberg felszólalását, hogy e ,,rasszista, náci többségű" kis hazánkból menekülő romákat, mért nem fogadta be Svédország, miért zsuppolták őket vissza?! Minden fajvédő pofázik a cigányság jogaiért, csak épp sehol nem kérnek belőlük! Azzal egyikük sem foglalkozik, hogy mért pont ezt a csoportot utálják mindenütt, rá lehet fogni a szélsőséges csoportokra, de szerintem az emberek többsége saját (rossz) tapasztalatai szerint mond véleményt, amiért egyből rasszistának tekintik!!”
 • 29. tuskóhopkins 2009. október 16. 12:24
  „28.: "a népnek van önvédelmi mechanizmusa" - amely remekül működött pl. a Szálasi-hatalomátvétel, a kékcédulás rákosista választási csalás, meg a Kádár-féle megtorlóhadjárat idején.”
 • 28. Birodalmi 2009. október 16. 12:18
  „hülye svédnek magukkal kellene törődni ott is tele van a hócipőjük a bevándorlókkal, nem dolgoznak, segélyeken élnek, csoportosan garázdálkodnak, késelnek.fel kellene fogniuk a "politikusoknak" hogy a népnek van önvédelmi mechanizmusa, nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek azok a pártok akik a saját népe érdekét helyezik előre.”
 • 27. tuskóhopkins 2009. október 16. 12:12
  „15, hát persze... Hitler tata is szerette pl. a gyerekeket. Porított alakban.
  Amit nem hiszünk, az nincs is.”
 • 26. Túróvarázs 2009. október 16. 11:58
  „24. hozzászólás Hmmm.
  Nem ennék belőlük, ha erre gondol, de a pápua hasonlat nagyon adta magát.
  Bááár....nem zörög a haraszt...”
 • 25. IVY 2009. október 16. 11:52
  „Ebben a sz.rban legalább humorunk legyen!”
 • 24. Hmmm... 2009. október 16. 11:45
  „Gratulalok a humorhoz, azert biztosan nem komolyan gondolja.”
 • 23. Túróvarázs 2009. október 16. 11:36
  „moderálva”
 • 22. Hmmm... 2009. október 16. 11:33
  „Emberek! Nem arrol van szo, hogy birkak legyunk, de azt is tudomasul kell venni, Magyarorszag nem egy onallo sziget!!!!Vagy papuak akarunk lenni, akikhez senki nem szol, mert megehetik oket?”
 • 21. Túróvarázs 2009. október 16. 11:30
  „Nahát ezek a svédek...Ki a .<moderálva>... érdekel a véleménye.
  Gombiojav Mend-Ooyo kortárs mongol költő véleménye szerint pedig "Vona Gábort kell miniszterelnöknek választani"!
  Jacob Zuma, Szváziföld királya, Mswati III, Zambia elnöke, Rupiah Banda,. Namíbiai elnöke, Fiti Buwe Fohamba és Botswana elnöke SZERINT A MAGYAR PARLAMENTET SZÉT KELLENE ZAVARNI!
  Szóval egy svéd diplomata ne szóljon bele a magyar belpolitikába, azok után, hogy a Nobel "békedíjat" Obamának adták.
  b@sszus...”
 • 20. IVY 2009. október 16. 11:26
  „Majd (persze!) egy svéd fogja megmondani, hogy mit tegyünk, hogyan éljünk a saját országunkban....??!!!”
 • 19. dodó 2009. október 16. 11:23
  „Milyen érdekes és figyelemreméltó!
  Magyar ügyekben meg nem szólalna az Európa Tanács és derék Jordánpozitív biztosa, de azért ismét megróttak bennünket, hogy nem nyaljuk ki eléggé a buzik, zsidók és cigánybűnözők ülepét.”
 • 18. studyfy 2009. október 16. 10:54
  „15. "de ennek ellenére sem hiszem, hogy Szálasi két lábon járó gyilkológép lett volna (mint ahogy Hitlerről sem hiszem el ezt, bármennyire is szeretnék egyes népcsoportok elhitetni ezt a világgal". - no comment.”
 • 17. ősmagyar 2009. október 16. 10:49
  „Nem tudom,hogy miért Thomas Hammarberg-nak kellene megmondani mi az ami elfogadható ez szerintem mások belügyeibe való beavatkozás. Miért dirigál nekünk mindig valaki? Hajdanán a törökök, azután az Habsburgok majd az Oroszok manapság pedig mindenki! /eu,amerika, az oroszok is,stb /”
 • 16. Hmmm... 2009. október 16. 10:39
  „Hat eppen szimpatizans vagyok a jobbikkal, megsem tartom helyesnek, hogy a szelsosegeseket elturik. Pont ezzel szereznek maguknak sok-sok rosszpontot, ami nem tesz jot a tovabbi sikerekhez.”
 • 15. Szilágyi_Zsolt 2009. október 16. 10:30
  „Thomas Hammarberg, te meg törődj a saját dolgoddal. Nélküled is van nálunk untig elég szószóló és jogvédő a <moderálva> részére.
  Szerintem meg hosszú idők óta egyedül a Jobbik retorikája elfogadható, nagy szükség volt az egyenes beszédre. Igazából az sem nagyon izgat, ha Vona stílusa Szálasiéra hajaz. És akkor mi van? Én nem ismertem személyesen Szálasi Ferencet, úgyhogy nem is tudom megítélni, milyen ember volt. Pedig a nyilasokat gyűlölni lenne épp elég okom: az egyik dédapámat hajszál híján kivégezték, de ennek ellenére sem hiszem, hogy Szálasi két lábon járó gyilkológép lett volna (mint ahogy Hitlerről sem hiszem el ezt, bármennyire is szeretnék egyes népcsoportok elhitetni ezt a világgal). Túlságosan egyoldalú szemléletmóddal "kötelező" manapság nézni a volt és jelenlegi szélsőjobboldaliakat, és az a vicces, hogy ezt pont azok "írják elő", akik máskor annyira szeretik hangoztatni, hogy a világ nem fehér és fekete...
  Visszatérve: rám a Jobbik retorikája nagyon is csalogatólag hat, Vona Gábor pedig nem lesz teljhatalmú "nemzetvezető", ha úgy tetszik, diktátor, még mielőtt valami ezen kezdene el aggódni. :) Én úgy gondolom, egy lehetőség mindenkinek jár, a Jobbiknak is. Az összes jelenlegi parlamenti párt kormányzott már. Ők még nem, tehát jár nekik. Megítélni őket majd azután is ráérünk, ha már láttunk valami a munkásságukból. Már az is nagy jelentőséggel bír számomra, micsoda össztüzet zúdítottak rájuk eddig is a Parlamentből... ez jelent valamit. :) A Jobbiknak egyébként semmi köze nincs a szélsőjobboldalisághoz, ezt csak bizonyos liberálisaink próbálják mindenáron rájuk sütni. Ők azok, ők az igazán szélsőségesek, a megélhetési rettegőink, akik egy hóemberre is képesek ráfogni, hogy fegyvert emel rájuk, és a Dunába lövi őket.”
 • 14. Hmmm... 2009. október 16. 10:19
  „Tevedes ne essek, en nem a szlovakok politikajarol beszelek. A nemzeti ugyek vedelmere termeszetesen ki kell allni, de gondolkozzunk logikusan. Nekunk nem tetszik mas nemzetek drasztukus politikaja, akkor hogyan engedhetnenk meg magunknak valami hasonlot itthon. A kormany legyen kovetkezetes es politikusink alljanak ki magunkert.”
 • 13. tejfelesszájú 2009. október 16. 10:04
  „Hmmm, érdekes a szlovák-magyar viszony /nyelvtörvény, Sólyom ügy, magyar verések/ az a két ország belügye.
  Akkor most mit ugatnak a Jobbikkal kapcsolatban? Az is az ország belügye.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Debrecenben - öt sérült

Három gépkocsi ütközött Debrecenben csütörtök este 10 óra után, a balesetnek öt könnyű sérültje van… Tovább olvasom