Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tilos a szavazás napján a választókat busszal szállítani a szavazóhelyiséghez

A választópolgár más ember segítségét ugyan igénybe veheti a szavazókörbe történő eljutáshoz április 6-án, de a szavazókat nem lehet szervezetten, busszal a szavazóhelyiséghez szállítani.

A választási eljárási törvény rendelkezése szerint a választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más ember segítségét jogosult igénybe venni, ám a törvény szerint mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, és szavazóhelyiséghez történő autóbuszos szállítás sem végezhető.

A választási eljárásról szóló törvény indokolása szerint "D" vagy "D1" kategóriájú vezetői engedélyhez kötött járművel (amelyben a vezető ülését is beleértve kilencnél több ülőhely van) személyszállítás nem végezhető.

A módosítás így kizárja a visszaélést (vagyis azt, hogy tömegesen buszoztattak választókat a szavazókörbe), a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlást azonban elősegíti.

Választási irodák sem végezhetnek buszos szállítást. Korábban (amikor jogszabály még nem tiltotta) több választási iroda is szervezetten, busszal szállította a szavazóhelyiségekhez a szórványtelepüléseken élőket, így könnyítve meg eljutásukat a szavazókörbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták Budapesten a lövöldöző kábítószer-terjesztőket

A TEK elfogott négy férfit, akik március elején botokkal, kardokkal felszerelkezve és lövöldözve akart rendezni vitát a VIII. kerületben. Tovább olvasom