Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Tilos az épület elQtt a dohányzás

Sopronban egy felirat szerint tilos a dohányzás a pedagógiai kar Ferenczy utcai épülete elQtt, mégis cigarettacsikkek sokasága rondítja a kapu tájékát – mondták felháborodva az arra közlekedQk.
Egyesek szerint jogos, mások szerint nem az a kiírás, amely az egyetem soproni pedagógiai kara bejáratánál olvasható: „...a bejárati ajtó elQtt tilos a dohányzás”. Akik támogatják a tiltást, azt mondják: a világon egyre inkább ellenzik a dohányzást, sQt, több országban a közterületeken és a vendéglátóhelyeken is erQteljesebb korlátozást vezetnének be. Mások szerint az épület elQtti rész már közterület, ott mindenki azt csinál, amit akar, még ha elítélendQ is a csikkek hanyag eldobása.
– Régóta szembesülünk a problémával, hogy halomban áll a cigarettacsikk a bejárat elQtt, az aszfalton és a gyepes részen is, ezért helyeztük el a tiltást tartalmazó feliratot – mondta dr. Katona György dékánhelyettes. – A kar kijelölt dohányzóhelye különben az épület belsQ udvarán található. A tanítási órák közötti szünetekben használják is a dohányosok, viszont reggel és este gyakran a bejárati kapunál dobják el sokan a csikket. Minden reggel takarítjuk a körzetet, s onnan tudjuk, hogy a csikkhalmaz 80–90 százaléka reggel 8 óráig gyqlik össze. Azt is tapasztaltuk, hogy nemcsak a kar hallgatói, hanem a közeli középiskolák tanulói is itt dobják el cigarettáikat, hogy ne láthassák Qket cigarettázni. Régebben kihelyeztünk csikktartókat, ám nem váltak be, akkor is az aszfaltról és a fq közül kellett kitakarítanunk a cigarettamaradványokat. A túloldalon alig tíz méterre most is állnak a hamutartók, azt se használják a diákok. A napokban felvettük a hallgatói önkormányzattal a kapcsolatot, s kértük Qket, segítsenek e tarthatatlan állapot megszüntetésében.
– Egészségügyi program keretében szeretnénk változtatni a rossz hallgatói szokásokon, beidegzQdéseken – közölte érdeklQdésünkre Budaházi Imre másodéves egyetemista, aki vállalta, hogy a hallgatói önkormányzattal együtt javaslatokat fog kidolgozni a megoldás érdekében.

– Arra is gondoltunk, hogy fényképeket készítünk a kapu elQtt cigarettát elhajítókról, s velük szedetjük össze a csikkeket, ám mégis egy más kezdeményezést tartunk hatásosabbnak: egészségfejlesztési programot indítunk, amelyben kérjük majd a hallgatókat, szíveskedjenek figyelmeztetni társaikat, ne csak a csikk földre dobásáról szokjanak le, hanem magáról a cigarettáról is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint pénzbehajtás zajlik Magyarországon

Magyarországon ma egyetlen reform sem zajlik, csak pénzbehajtás van - mondta Orbán Viktor a Fidesz Jövőnk című konferencia sorozatának februári témáját lezáró rendezvényén, A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által reformnak nevezett változtatások valójában nem vezetnek el egy jobb minőségű élethez. Tovább olvasom