Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tiltakozások a Nyergesújfalura tervezett cementgyár ellen

Nyílt levélben fordult a környzetvédelmi miniszerhez öt civil szervezet a Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfalu-Tát térségébe tervezett cementgyárának engedélyeztetése körüli visszásságok miatt. A civilek szerint a környezetvédelmi engedélyeztetési eljárásban a hatóságok egyebek mellett különböző információkat tartottak vissza, nem vették figyelembe a civilek és az önkormányzatok által felkért szakértők véleményét sem.
Az öt szervezet nevében a nyílt levél egyik aláírója, a Válaszúton Alapítvány közleményben ismertette a Fodor Gáborhoz szóló nyílt levél tartalmát. A levélben kifogásolják, hogy a két éve zajló engedélyeztetési eljárásban minden szinten figyelmen kívül hagyják a környezetvédők álláspontjait. Az aláírók szerint a hatóság következetesen a beruházó véleményét, érveit, szakértőit helyezi előnybe a civilek és önkormányzatok hasonló rangú érveivel és szakértőivel szemben. A nyílt levél írói szerint úgy tűnik, hogy a zöldhatóság nem elfogulatlanul dönt, a környezet és az emberek értékeit nem veszik kellőképpen figyelembe.

A civil szervezetek felhozzák egyebek mellett, hogy az illetékes környezetvédelmi főfelügyelőség előbb pénzért akarta átadni az ügyfélként jelentkező Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek a részletes környezeti hatástanulmányt, mikor azt mint közérdekű adatot tavasszal kikérték. Az adatvédelmi ombudsman áprilisi állásfoglalásában a dokumentum kiadására kötelezte a hatóságot, ám az iratok mind máig sem érkeztek meg. A késlekedés hátráltatta a civil szervezeteket abban, hogy részt vegyenek a döntéshozatali munkában, pedig ennek elősegítése nemzetközi egyezmények alapján kötelessége a Magyar Államnak. A beruházó és az önkormányzatok, civilek által felkért szakértők véleményei, hatástanulmányai közül vizsgálat nélkül a cég dokumentumait fogadták el. A földrajzi elhelyezkedés miatt érintett szlovák felet is csak a Holcim álláspontjáról tájékoztatták. Az ügy második szakaszában a civilek által benyújtott majdnem ötven oldalnyi szakmai véleményt a felügyelőség egyáltalán nem vizsgálta. Nem vették figyelembe a helyi népszavazások eredményét, vagyis több tízezer ember akaratát sem.

A nyílt levelet a Válaszúton alapítvány, a Zöld Sziget Tát és Térsége Környezetvédelmi Egyesület, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület és a Védegylet egyesület írta alá. Azt kérik a szakminisztertől, hogy vizsgáltassa felül a cementgyár engedélyeztetési eljárását és tegyen azért, hogy a minisztérium által felügyelt eljárás törvényes, méltányos és a közérdeket szolgáló legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal fiú halt meg az 5-ös úton Dabas közelében

Meghalt egy 19 éves fiú csütörtök este Pest megyében, a Dabas és Örkény közötti úton, ahol két… Tovább olvasom