Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Tiltakoznak a felülvizsgálat ellen a járványos gyermekbénuláson átesett betegek

Tiltakoznak a járványos gyermekbénuláson átesett betegek az ellen, hogy felülvizsgálják őket, és csökkentsék vagy elvegyék az ellátásukat - közölte a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) szombaton az MTI-vel.

A járványos gyermekbénulás túlélői szakszerű egészségügyi ellátást, a rehabilitációs kapacitások bővítését, megfelelő intézményi beteggondozást szeretnének. Ezzel együtt "a hatékony és egységes fellépés érdekében" a betegek külön szekciót is alakítottak a MEOSZ-on belül - emelték ki.

Kifejtették: a mostanra sikeresen felszámolt betegség utolsó nagy hulláma 1950 és 1959 között szedte áldozatait szerte a világban, így Magyarországon is. A kéz-, láb- és légzésbénulást okozó betegség miatt sokan kerekes székbe kerültek, a legsúlyosabb betegek vastüdőben éltek-élik le az életüket. Országszerte nagyjából négyezer embert érint a betegség, többségük 53-62 éves. A MEOSZ nem érti, hogy sokukat miért kell most felülvizsgálni, amikor - mint írták - állapotuk végleges státusú, a betegség okozta egészségkárosodás súlyossága pedig eddig nem volt kérdéses.

Az Országgyűlés tavalyi döntése értelmében a megváltozott munkaképességű emberek ellátási rendszerében 2012. január elsejétől nem állapítható meg rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék, helyüket a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás vette át.
Rehabilitációs ellátást azok kapnak, akik a korábbi besorolás szerint a 3. kategóriába tartoztak, vagyis a legkevésbé súlyos károsodással élnek, és 57 évnél fiatalabbak. Ebből a körből próbálják meg kiszűrni az indokolatlanul leszázalékoltakat, illetve azokat, akik még képesek dolgozni. Ezt a kör idén megkapta a rokkantsági felülvizsgálatra való felszólítását. Aki ezt elmulasztja, annak a rehabilitációs ellátását megszüntetik.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2012. június 10. 05:12
    „Szeretve tisztelt Vezérünk kiadta a felülvizsgáló orvosoknak, hogy a 330.000 ezer emberből 180.000-et "vissza kell vezetni a munka világába". Aki eddig libáért vette a rokkantságiját, az ezután is el fogja intézni. Tehát a tényleges munkaképteleneket kell "visszavezetni".Gratola, OV. és a 70 % (ami most már csak 17).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csülökpörköltfőző verseny Békéscsabán

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a csülökpörköltfőző versenyt Békéscsabán. 106 csapat mérte… Tovább olvasom