Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Tiltakoznak a gyógyszerészek

Kifütyülték és bekiabálásokkal, erőltetett nevetéssel próbálták megszakítani Molnár Lajos egészségügyi miniszter felszólalását a Magyar Gyógyszerész Kamara nagygyűlésén tegnap este Budapesten.
Molnár Lajos a kormány által szorgalmazott patikaliberalizációs elképzeléseket osztotta meg nagy vonalakban a résztvevőkkel. Elmondta: a változtatások célja az, hogy a lakosság jobban, gyorsabban, kényelmesebben jusson gyógyszerhez, hiszen folyamatosan változik a fogyasztói szemlélet is. Dilemmát okoz azonban az, miként lehet kielégíteni a lakossági igényeket úgy, hogy közben figyelembe veszik a közfinanszírozást és a meglévő forrásokat, valamint tekintettel vannak a piaci szereplőkre és a szolgáltatók igényeire is.
A miniszter beszédét folyamatos pfújolás, fütyülés, bekiabálás szakította meg. Derültséget keltett az egybegyűltek között az a miniszteri mondat is, hogy a változásokat a szakmával együtt szeretné végrehajtani, és közösen kell arról is dönteni például, hogy a gyógyszertárakon kívüli forgalmazásnál milyen lakossági tájékoztatás legyen, miként jusson el az információ a vásárlóhoz.
Vastaps fogadta John Chave, az Európai Unió gyógyszerészeti csoportjának főtitkárát – aki szavaival cáfolta az egészségügyi minisztert –, aki azt mondta, hogy a liberalizáció nem európai uniós álláspont, „sőt, éppen ellenkezőleg”. Elmondta, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a szolgáltatási irányelvek liberalizációjából „kiemeli” az egészségügyet, tehát nem ajánlja annak jelenlegi megváltoztatását.
Hozzátette: a liberalizáció eredményeként nem bizonyított az, hogy hosszú távon csökkennek a gyógyszerek árai és erősíti a versenyt, viszont bizonyított a szakmai színvonal csökkenése a gyógyszer-forgalmazási rendszerben. Azt kérte a minisztertől, vegye fontolóra, hogy mégse töröljék el a kötelező kamarai tagságot.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszédében azt mondta: politikai döntések születtek a szakmai érvekkel szemben. Hozzátette: meg kell védeni a kamarát, kamarákat, mert erre a demokratikus társadalomnak szüksége van.
A nagygyűlésen felolvasták a négy orvostudományi egyetem gyógyszerészeti kara dékánjainak állásfoglalását. Eszerint ellenzik a gyógyszerek patikán kívüli forgalmazását, hiszen minden ezzel ellentétes intézkedés növeli a gyógyszerhamisítás esélyét, az egészségkárosodás veszélyét és a patikusi szakértelmet. A többéves szaktudást nem helyettesíti az írásos tájékoztató, vagy a telefonon és interneten elérhető gyógyszer-információ. Véleményük szerint a gyógyszerek szabadárassá tétele a hátrányos helyzetűeket fogja még nehezebb helyzetbe hozni. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom