Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tiltakozó nagygyűlés az egészségbiztosítás reformja ellen

Véget ért az öt szakszervezeti szövetség tiltakozó nagygyűlése a Miniszterelnöki Hivatal előtt, amelyen körülbelül kétezer ember vett részt.
Az érdekképviseletek az egészségügy tervezett átalakítása ellen tiltakoztak, az erről szóló törvénytervezet visszavonását követelték.

A szakszervezetek vezetői aláírták az Országgyűlés elnökének címzett felhívásukat, amelyben elutasítják a nemzeti kockázatközösség felszámolását és az üzleti célú egészségbiztosítás létrehozását. Álláspontjuk szerint érdemi tárgyalások nélkül, a jogalkotási törvény súlyos megsértésével került az Országgyűlés elé a törvényjavaslat. A szakszervezetek felhívásukban arra kérik Szili Katalint, hogy segítse elő az érdemi párbeszéd létrejöttét az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról.

A demonstráció rendbontás nélkül ért véget. A résztvevők számára kordonnal kerítették körbe a Miniszterelnöki Hivatal előtti parkolót, de sokan már nem fértek be az elkerített részre. Egy körülbelül 50 fős, szintén kívül rekedt csoport, folyamatos bekiabálásokkal zavarta a felszólalók beszédeit. A kormányfő távozását követelték, de a szakszervezeti vezetőket is támadták. Többen megpróbálták őket csendre inteni, de nem jártak sikerrel, tettlegességig azonban nem fajultak az események.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke megerősítette követelésüket, hogy az állam vonja vissza az egészségbiztosítás átlalakításáról szóló törvénytervezetet, és üljenek le ismét tágyalni erről a szakszervezetekkel. Majd Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszélt. Azt mondta, "elegük van a mellébeszélésből, a vizitdíjból, a kórházi napidíjból és a reformoknak nevezett rombolásból. " Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke azt mondta, hogy nem szabad engedni a kisebbik kormányzópárt zsarolásának. A színpad mögött mintegy 50 fős csoport sorakozott fel, két-három Árpás-sávos zászlóval. Folyamatosan bekiabálnak - a kormányfő távozását követelve.

A szakszervezeti szövetségek tiltakoznak a "10 millió ember szolidaritásán alapuló társadalmi egészségbiztosítás szétverése" ellen - olvasható az érdekképviseletek felhívásában. Szerintük a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítás megszüntetése több évtizedre kiható, visszafordíthatatlan folyamatot indít el, amelyben a hátrányos helyzetűek, a szegények és az idősek kiszorulnak az ellátórendszerből.

A demonstrációt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szervezi. A csaknem 600 ezer tagot számláló öt szakszervezeti szövetség azért döntött a tiltakozó nagygyűlés mellett, mert nem értenek egyet az üzleti alapon működő pénztárak bevezetésével. A szakszervezetek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a törvényjavaslat visszavonását kérték a kormánytól, mert szerintük az átgondolatlan, kiforratlan, és hiányzik belőle a társadalmi kontroll.

Olvasóink írták

 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 10. 20:00
  „Végre, történik valami, legalább tiltakozunk.
  Lehet, hogy még kevesen vagyunk, de leszünk többen is, hiszen borzasztó, ami a egészségügyben is most van.
  Hogy mernek vizítdijat is kérni, hol a pénzünk, amit befizettünk??
  Számoljanak el vele, vagy már szétosztották valakiknek?
  Igenis tüntetni kell, és keresni legalább a párbeszédet, amennyiben lehet/ne/.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos kimenetelű baleset a 3-as számú főúton

Halálos kimenetelű baleset történt kora reggel a 3-as számú főút Abaújba vezető részén, a Turul… Tovább olvasom