Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Tiltakozó nagygyűlést tartottak a somogyi pedagógusok

Tiltakozó nagygyűlést tartott hétfőn Kaposváron, a megyeházán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Somogy Megyei Intéző Bizottsága és Kaposvár Város Körzeti Bizottsága a jövő évi költségvetési törvénytervezet ellen.
Szigethy Mariann, a PSZ Somogy megyei titkára a mintegy kétszáz résztvevő előtt ismertette az országos vezetőség nyilatkozatát, amelyben az oktatásból való forráskivonás ellen tiltakoznak. Egyúttal bejelentette: a megye valamennyi iskolájába eljuttatott nyilatkozat ismeretében azt kérik a pedagógusoktól, hogy aláírásukkal ők is fejezzék ki tiltakozásukat.

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke - 17 éves pedagógusi tapasztalataira hivatkozva, valamint önkormányzati vezetőként szembesülve az oktatás helyzetével - arra buzdította egykori kollégáit, hogy tanúsítsanak "valódi ellenállást", hallassák a szavukat, mert csak így érhetnek el eredményt.

A közgyűlés elnöke a jövő évi költségvetési tervezet oktatási fejezetéről szólva annak a véleményének adott hangot, hogy nem 2010-es problémáról van szó, hanem egy évek óta tartó tendenciáról.

Gelencsér Attila hosszasan sorolta az oktatási intézményeket érintő, évről évre csökkenő támogatásokat, s a csökkenés következményeként kiemelte az iskolabezárásokat, a pedagógusok tömeges elbocsátását és a fenntartóknak biztosított működtetési költség apadását. A jövő évi tervezetből példának hozta fel a művészeti oktatás normatívájának csökkentését és a bejárók utáni támogatás megvonását.

Ez utóbbival kapcsolatosan megjegyezte: minderre azután kerülne sor, hogy - megszüntetve a kistelepüléseken az alsó tagozatos osztályokat - oktatási társulások létrehozására vették rá az önkormányzatokat.

A Pedagógusok Szakszervezete - a kiadott, a kaposvári nagygyűlésen ismertetett nyilatkozat szerint - "megdöbbenéssel és felháborodással fogadta a 2010. évi költségvetési törvény tervezetét". Álláspontjuk szerint az elvonásokkal súlyosan sérül a gyermekek érdeke, az oktatás minősége, ezért azt kérik a kormánytól, hogy gondolja újra a jövő évi költségvetést.

A törvénytervezet ellen tiltakozó aláírásokat október 25-ig gyűjtik. A megyékből beérkező aláírt íveket az országos vezetőség október végén továbbítja a házelnöknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zsidózó fideszes lemondását követeli az MSZP

Az MSZP Molnár Oszkár lemondását követeli, de a fideszes képviselő jövőre is indulni akar a választásokon. Tovább olvasom