Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Tiltakozók zavarták meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szombati közgyűlését

Magyar Művészeti Akadémia szombati közgyűlésén negyvenhárom művészt választottak a rendes tagok közé.
Tiltakozók zavarták meg a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szombati közgyűlését, ahol többen egy transzparenst próbáltak kifeszíteni "Az MMA kirekesztő, a művészet szabad" felirattal, majd kivezetésük után a bejárat előtt tüntettek.

Fekete György, az MMA elnöke beszédének kezdetekor a NeMMA csoport tagjai és hozzájuk csatlakozó egyetemi hallgatók "Lépjetek ki! A művészet szabad!" felkiáltást skandálva próbálták távozásra bírni az akadémia tagjait, és kifeszíteni a transzparenst, de a biztonsági őrök kivonszolták őket.

Az MMA elnöke az eseményekre reagálva közölte: "egy aljas politika van" a megmozdulás mögött.

"Ezek az események is mutatják, milyen érdekköröket kezdett el sérteni az MMA léte, nekünk ezzel nem szabad törődnünk" - fogalmazott.

A Vörösmarty téri Kristályház előtt demonstrálnak. Fotó: Kallos Bea
A Vörösmarty téri Kristályház előtt demonstrálnak.
Fotó: Kallos Bea

A csoport tagjai kivezetésük után a közgyűlésnek otthont adó Vörösmarty téri irodaház előtt tüntettek. Közülük Lődi Virág az MTI-nek elmondta: többnyire művészeti egyetemek tanárai és hallgatói csatlakoztak a tiltakozáshoz. Kiemelte: nem értenek egyet azzal, hogy az MMA köztestületi státuszt kapott, ezzel ugyanis az állam ahelyett, hogy kivonulna a kultúrából, felügyelni akarja a kultúrafinanszírozást.
A tiltakozók szerint félő, hogy "igazságtalan módon" osztják majd ki a kulturális támogatásokat, ráadásul a nagy horderejű változtatások előtt a szakma véleményét sem kérték ki. Mint a hangsúlyozták, az átalakulás a művészeti élet autonómiáját veszélyezteti.

"Amit Fekete György nyilatkozik vagy ami az akadémia honlapján megjelenik, az alapján ez igenis kirekesztő társaság" - fogalmazott Lődi Virág, hozzátéve: az MMA tulajdonképpen egy magánszerveződés.
A tiltakozók úgy vélték, az eddigi kultúrfinanszírozási rendszer is átgondolásra szorul, azt azonban közösen lenne kívánatos elvégezni. Mint a NeMMA blogján - http://nemma.noblogs.org/ - olvasható, a csoport létrehozásának közvetlen oka a Műcsarnok Magyar Művészeti Akadémiához csatolása.

Eközben a MMA tagjai között is vita bontakozott ki több kérdésben. Dávid Katalin művészettörténész kiállt az MMA elnöke mellett, és egy elméleti tagozat megalakítása mellett érvelt. Válaszában Fekete György közölte: ezt belátható időn belül nem látja megvalósíthatónak, létrehoznak azonban egy művészetelméleti intézetet, amelyben nem csak akadémikusok lehetnek tagok.

Keserü Katalin emlékeztetett arra a kiszivárgott tartalmú - számos bírálatot tartalmazó - magánlevélre, amelyet nyolc tagtársával együtt az elnöknek írt, és felvetette, hogy az MMA valamilyen módon fogja össze a DLA-val rendelkező fiatal művészektől a Kossuth- és Széchenyi-díjasokig az egész magyar művésztársadalmat.

A levelet szintén aláíró Novák Ferenc koreográfus örömét fejezte ki, amiért végre köztestületként működhet az MMA, hangsúlyozta azonban: "vannak a művészeti életben, akik másként gondolkodnak, mint mi, de ettől még nem szabad ellenségnek tekintenünk őket".

Hozzátette: olyan köztestület tagja szeretne lenni, amely pártatlan szakértelemmel foglal állást hazánk művészeti életének kérdéseiben, egyben sajnálatát fejezte ki, amiért nem beszélgethetett a tiltakozó akció résztvevőivel.

Szakonyi Károly drámaíró hangsúlyozta: soha nem helyeselte "azt a háború előtti éveket idéző önkényes ítélkezést, hogy honfitársainkat magyarra és nem magyarra tagoljuk", ahogy egy művész esetében is csak az általa létrehozott produktum számít, nem pedig vallási, szexuális vagy stiláris hovatartozása.

Csáji Attila festőművész emlékeztetett arra, hogy a "külvilág szemében Fekete György lett az MMA arca", és hogy ennek következtében az elnök "egy-egy félresikerült mondata a média pergőtüzébe került". Hozzátette, hogy Fekete György komoly hibákat vétett, kivételes, de megosztó személyiség.

Az MMA egyik alelnökeként tevékenykedő festő tiltakozott a médiában zajló, Fekete György elleni "vadászat" ellen, ugyanakkor figyelmeztetett: "nem helyezhetjük magunkat olyan magasságokba, hogy megítéljük mások magyarságát".

Szemadám György festőművész "csak azért, hogy nagyjából tudjuk, kik vagyunk" felolvasta, hogy kritikusaik milyen jelzőkkel illetik az MMA művészeit. "A miénk egy intarziába faragott, pántlikás, turulos hatalomátvétel, ideológiája gémeskút-szagú, köztünk vannak kerecsensólyom-tenyésztők" - sorolta a tagságot szórakoztatva.

Jókai Anna író arról beszélt, hogy mindenféle nyilatkozatból szövegösszefüggés nélküli "mazsolázások történnek".

"Még nincs késő azon elgondolkodni: erkölcsileg elfogadható-e az, hogy egy emberről olyan dolgok jelenjenek meg, mint amelyek Fekete Györgyről. Ha másért nem, ezért kellene összetartanunk, hogy ez ne történhessen meg. Ha nem tudunk legalább a nagy dolgokban összefogni, ha megengedjük, hogy ebből egy ilyen darázsfészek legyen, akkor saját magunkat csúfoljuk meg és ártunk mindenfajta művészetnek" - fogalmazott.

Fekete György: a Műcsarnokot visszaadjuk a művészetnek

A Műcsarnok csak a képzőművészet előtt volt nyitott, most azonban a társművészeteknek is otthona lesz - jelentette ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a szervezet szombati közgyűlése utáni sajtótájékoztatón.

 "A Műcsarnokot a magyar állam egy köztestületen keresztül visszaadja a művészetnek" - utalt az elnök arra a kormányhatározatra, miszerint a kortárs kiállítóhely épületének tulajdonjoga 2013. január 1-től az MMA-hoz kerül, így az iparművészet, az élő népművészet, a fotó és az építészet bemutatóhelyévé válhat.

Fekete György sajnálatát fejezte ki, amiért Fehér László festő, Ekler Dezső építész és Nagy József koreográfus kilépett az MMA-ból, Fehér László kritikájára válaszul azonban leszögezte: magyarnak tartja Konrád Györgyöt, még ha az író Magyarországot támadja is külföldről.

Fekete György: a Műcsarnokra az MMA

A Műcsarnokra "soha nem vetette ki a hálóját" a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) - jelentette ki Fekete György elnök a köztestület szombati közgyűlésén. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: nagy lehetőség, hogy olyan akadémiája legyen Magyarországon a művészeknek, amely hasonló súlyú, befolyású intézmény lehet, mint a Magyar Tudományos Akadémia.

Fekete György, az MMA elnöke beszámolójában kijelentette: a Műcsarnokból azért lett ügy, mert másfél éves "keserves küzdelmet" folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és "ellenvéleményeket mondott".

A Műcsarnokra az MMA "soha nem vetette ki a hálóját" - reagált azokra a támadásokra, melyek azért érték az MMA-t, mert 2013. január 1-jén átveszi az államtól a legfontosabb kortárs kiállítóhely tulajdonjogát.

A vitás kérdések között az MMA elnöke megemlítette, hogy Gulyás Gábor csak a Műcsarnok körül felállított sátorban tartotta elképzelhetőnek legfontosabb kezdeményezésüket, a Nemzeti Szalont, nem sikerült egyetértésre jutni a tervezett Makovecz-kiállítás részleteiről, így az igazgató "nemzeti együtt nem működést" gyakorolt.

"Szomorú, hogy a Műcsarnok ügye politikai kérdéssé lett, de erre lehetett számítani" - utalt az élénk sajtóvitára az MMA elnöke, hozzátéve: az intézményben nem gyakorolja egyetértési jogait mindaddig, míg ott "a helyzet nem rendeződik".

Fekete György hangsúlyozta: az MMA-ban nincsenek stiláris korlátok, hanem párbeszéd van, a tagok számának növelésével pedig nemcsak a fiatalítás, hanem "más gondolkodású emberek beemelése" is lehetővé válik.

A személyét mostanában érő "hihetetlen mértékű mocskolódásra" reagálva az MMA elnöke kikérte magának azt, hogy "valaki a művészet szabadságát az MMA-tól kéri számon". Egy kisebbség által hirdetett "relatív művészeti szabadság" dolgában az akadémia nem lehet elnéző, mert a "valódi művészeti szabadsággal" van dolga.

Beszámolójában Fekete György visszautasította, hogy az Országgyűlés által a köztestületnek 2013-ra megszavazott 2,5 milliárd forintot más kulturális feladatoktól vonta volna el a kormány; mint mondta, ennek több mint fele a Vigadó épületének felszerelésére szolgál, s "ezt figyelembe véve még szoros is a költségvetés".

Idén 340 millió forintot fordítottak pályázatok meghirdetésére, és a jövőben számos együttműködésben is részt vesznek, a Balassi Intézet és a 2013-as magyar-olasz évad révén külföldön is - közölte az elnök.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében hangsúlyozta: nagy lehetőség, hogy olyan akadémiája legyen Magyarországon a művészeknek, amely hasonló súlyú, befolyású intézmény lehet, mint a Magyar Tudományos Akadémia. A kormány ehhez a munkához kíván kereteket adni, egy gesztussal rendelkezésre bocsátja a szükséges eszközöket.

"Az autonómia, az önálló, szabad gondolkodás soha nem volt ellenfele az elkötelezettségnek" - mondta a miniszter, hozzátéve, a kormányzat kultúrpolitikájának üzenete: azok határozzák meg, hogyan működjön a magyar kultúra, akik valóban értéket hoznak létre.

Ennek érdekében biztosít a kormány több lehetőséget, a jogszabályok véleményezésében és a művészeti díjak adományozásában is számít az MMA-ra, egy közelmúltbeli törvénymódosítás pedig lehetővé teszi, hogy a rendes tagok létszáma 250-re emelkedjen.

"Éljenek ezzel a lehetőséggel és tárják szélesre a kapukat, hogy lehetővé váljanak a termékenyítő viták" - kérte a tagságot.


Új tagokat választott az MMA

Negyvenhárom művészt választott rendes tagjai közé szombati közgyűlésén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

A belépni kívánókról egységes listán szavazhatott a tagság, amely 88 igen, 2 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett az MMA nyolc tagozatába összesen 43 művészt vett fel.

Az új rendes tagok között van mások mellett Kósa Ferenc filmrendező, Turi Attila építész, Sebestyén Márta népdalénekes, Cserhalmi György, Blaskó Péter, Haumann Péter és Huszti Péter színművész, Bereményi Géza író, filmrendező, Marton Éva és Tokody Ilona operaénekes, Sapszon Ferenc karnagy valamint Medveczky Ádám karmester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy folyamatos kampányra számít 2013-ban

Az előzetes regisztrációra a választások első fordulójaként tekint Mesterházy Attila. Tovább olvasom