Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Tippek az ünnepekre

Tippek az ünnepekre

A karácsony után a húsvét az év másik nagy ünnepe. Azonban már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk – ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk, barkácsolunk, vásárolunk, elutazunk stb.

Munkatársunktól - 2012.04.07. 15:45
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Továbbá mértéktelenül eszünk, iszunk - még akkor is, ha már nem esik jól. A húsvéti ünnepek után így nem kipihenve és kiújulva nézünk az új évszak elé, hanem fáradtan, másnaposan, felpuffadva és megint öt kilót felszedve..

Pedig a húsvéti ünnepek  lényege az önmegtartóztatás és a megújulás – maga a szó  héber eredete is kikerülést jelent. A húsvéti tippek sorozatunkban ötleteket adunk ahhoz, hogy miképp tudjuk a húsvétot mértékkel de élvezettel megünnepelni, közben felfrissülni és kipihenni magunkat,  és ugyanakkor időt szakítani házkörüli és háztartási munkák elvégzésére is.

A siker titka a felkészülés és a szervezettség. Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra, a húsvéti előkészületeket már most kezdjük el.Íme néhány tipp:

A húsvéti nagytakarítást ne nagyszombatra hagyjuk, hanem csináljuk meg az előző hétvégén!

Gyerekekkel a húsvét ünnepek nagyon kreatívan telhetnek el - készítsünk velük díszeket, vagy már most kezdjük el a tojásfestést. Később szívesen segítenek sütemények, édességek készítésében, díszítésében.

Ha locsolkodókat várunk, azoknak szokás ajándékot adni – de pénz, vagy boltban vásárolt tömegtermék helyett készítsünk előre egyedi, egyszerű húsvéti ajándékokat.

Hagyomány szerint Nagyszombaton szokás otthonunkat feldíszíteni. Azonban, ha már most elkezdjük a húsvéti díszek készítését vagy beszerzését, így a húsvéti dekorációt egy-két óra fel lehet tenni.
Sütést-főzést illetően, gondolkodjunk egy húsvéti menün. Ne legyünk túl ambíciósak  - készítsünk egyszerű húsvéti ételeket. A húsvét tipikus ételei a főtt sonka, tojás ás a bárány. Húsvéti receptjeinkben további ötleteket adunk ezekhez, amelyekkel nem kell napokat tölteni a konyhában. Süteményeket illetően is válasszunk bevált egyszerű húsvéti süteményeket és kekszeket.

A húsvéti kekszeket fel is használhatjuk díszként!

A húsvéti ünnepi időszak Hamvazó szerdával kezdődik, amit 4o napos böjt követ. Hagyományosan ez idő alatt nem szabad húst enni, Nagypénteken semmi állati eredetűt sem. A modern változat alapján lemondhatunk akármi másról is, pl süteményekről, alkoholról, TV nézésről, autó használatról stb – akármiről, a lényeg, hogy igazi lemondás legyen. Íme néhány tipp:

Ha az újévi fogadalmainkat nem tudtuk betartani, itt egy második alkalom, hogy véghez vigyük!

A húsvét a megújulás és megtisztulás ünnepe is. Méregtelenítsük testünket-lelkünket és a környezetünket. Egy tavaszi méregtelenítés modern változata lehet a hagyományos húsvéti böjtnek, amellyel egy nagy lépést tehetünk az egészséges életmód irányába.

Az egészséges táplálkozás nem jár borzasztó nagy lemondással – egészséges ételek mellett még egészséges sütemények is léteznek!
Mozogjunk – tavasz van, egyre jobb az idő – sétáljunk rendszeresen. Autó helyett menjünk gyalog (amennyit csak lehet) vagy kerékpárral munkába, iskolába, ide-oda..

Figyeljünk oda környezetünkre és a természetre, ne szemeteljünk, ne pazaroljunk, ne vegyünk-együnk-igyunk mindent hajthatatlanul. Környezet-tudatosan éljünk és vásároljunk.  Bolti termékek helyett használjuk természetes háztartási tisztítószereket, és készítsünk néhány házi szépségápolási szert.

Méregtelenítsük otthonunkat is – de ne húsvétkor. Akkor csupán üljünk le, és készítsünk egy jegyzetet arról, hogy mit kell kidobni, megjavítani, kicserélni, felújítani, dekorálni. Ha lakás felújítást vagy dekorációt tervezünk tavaszra, a tutitippek Otthon rovatában  tippeket adunk majd ehhez a témához. Addig is vegyünk egy nagy vázlatfüzetet, és kezdjünk el gyűjteni dolgokat, amelyek elnyerik a tetszésünket – ez lehet egy magazinból kivágott kép, egy virág színe, egy falevél alakja, egy szövet tapintása stb. ragasszuk ezeket be a vázlatfüzetbe. (ezt a témát a tavaszi lakberendezés sorozatunkban később folytatjuk…addig is gyűjtögessünk….)

Ha a fenti húsvéti tippek egyike sem imponál, és valami más vágyunk – akkor jobban tesszük, he elutazunk. De legalább húsvét a szellemében  mondjunk le a repülőről – utazzunk vonattal, amellyel redukáljuk a szén-dioxid kibocsátásunkat és a globális melegedést!

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 14 hozzászólás
Moderálásra küldöm 14. tavimaszlag 2012.04.08. 15:21

Aquapolis szinte csak magyaok vannak! Kár cinikus megjegyzéseket írni, hogy nem magyarok vannak wellnessben! Ez a cikk baromság, a hosszú7végén utazni, kertészkedni, barkácsolni stb kell! Vagy inkább üljön otthon az ember és lemondjon, önmegtartóztasson! Ez szánalmas!!! WELLNESS!!! Nuku elmélkedés! És zaba zaba hátán ez a húsvét!!!

Moderálásra küldöm 13. hahaha62 2012.04.08. 11:23

5.9349779 2012.04.07. 19:00

Egyetértübk..a kdnp-ben a k betű is közröhej!!!!!!

Moderálásra küldöm 12. hahaha62 2012.04.08. 11:21

2.Picim 2012.04.07. 18:04

Itt vagyok köztük...csak magyarok---nincs külföldi rendszám.

Moderálásra küldöm 11. tavimaszlag 2012.04.08. 10:03

lemondtam, pénteken csak 1 cipőt vettem nem két párat!!! Ez is jó? a gyerek meg csak 1 mesekönyvet kapott!

Moderálásra küldöm 10. tavimaszlag 2012.04.08. 09:43

persze majd momdom a gyereknek nem a fürdőbe megyünk, hanem a temploma, meg majd nem az olimpiai selejtezőt nézzük, ahelyett si templom, sőt... meg majd böjtölünk, meg nem takarítunk szombaton, hanem előtte!!!

Moderálásra küldöm 9. tavimaszlag 2012.04.08. 09:39

a húsvét a nagy kajákról és kirándulásról szól, meg előtte egy kis kézműveskedésről!!!Miről másról szólna??? sonka, tojás, kalács, zserbó, wellness! A sportban sincs megállás jó mis foci meccsek és kézi mecdcsek vannak!

Moderálásra küldöm 8. norad 2012.04.07. 20:42

Jókor szólnak, hogy a múlt szombaton kellett volna nagytakarítani! :-(

Moderálásra küldöm 7. szentmihályi 2012.04.07. 20:18

6. és 7. kommentelőnek.

Szerintetek én nem tettem eddig szóvá a helyesírási hibákat amiket a szerzők vétettek? A hibák 1 részét- úgy-ahogy- javították, de sajna a többit benne hagyták.

Moderálásra küldöm 6. Yucca 2012.04.07. 19:22

6. - Én nap mint nap találok ilyen hibákat a cikkeikben, már nem is teszem szóvá, nem érdemes, úgysem változik semmi.

Moderálásra küldöm 5. szegarazs 2012.04.07. 19:00

Hm, a munkatársra ráfér egy alapos lektorálás.

Egy pár a csúnyább hibákból:

"Ne legyünk túl ambíciósak" : "ambíciózus" a szó.
"A húsvéti kekszeket fel is használhatjuk díszként!" Bődületes szórendi hiba.
"amit 4o napos böjt követ" Írógépen tanult írni gondolom, a nulla helyett kis o van.
"Környezet-tudatosan éljünk" egybeírandó.
"Ha lakás felújítást vagy dekorációt tervezünk" a lakásfelújítás is.
"és valami más vágyunk" Hát ez most vagy "másra", vagy állítmány nincs.
"De legalább húsvét a szellemében": "a húsvét szellemében"

És még sorolhatnám, a dupla szóközöket, az egyéb apróságokat. A cikket aki írta, az egy. De aki publikálni engedte, kedves DM, az szégyellje magát, mert ez hogy így megjelenhetett, az a DM szégyene. (Sajnos nem kirívó eset.)


14 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...