Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Tiszabecsnél másodfok közelében tetőzik a Tisza

A Tiszán vonuló árhullám másodfokú árvízvédelmi szint közelében tetőzik Tiszabecsnél, ahol csaknem hatméteres vízmagasság-növekedést mértek - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap délután.
A folyó Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán mindkét parton elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - mondta az igazgató. Hozzátette: a gátőri szolgálat végzi a zsilipek lezárását és a védelmi rendszer folyamatos ellenőrzését. Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Tisza Tiszabecs alatti szakaszán további áradásra számítanak a szakemberek, s elsőfokú készenlétet meghaladó vízszintek kialakulását várják. A Felső-Tiszán a karácsonykor hullott eső miatt alakult ki az áradás, ezen a vízgyűjtő területen átlagosan 20 milliméter eső esett. Kárpátalján ettől több, 55 milliméteres volt a csapadékátlag, de ennél jóval több, 91 milliméter hullott Királymezőn, 75 milliméter pedig Ökörmezőn. A vízgyűjtőn emellett elolvadt a december 20-án mért, 609 millió köbméter hó is, s ez is nagyban hozzájárult az árhullám kialakulásához.

A szakemberek további csapadékot várnak a Felső-Tisza körzetében, viszont az időjárás hidegre fordulása következtében inkább havazásra számítanak. Így újabb vízszintemelkedés szerintük már nemigen lesz. A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője arról is szólt, hogy a Szamos és a Kraszna mentén a szakemberek nem számítanak árvízvédelmi készültség elrendelésére, a Túron azonban elsőfokú készenléti magasság közelében lehet az árhullám. Bodnár Gáspár közölte még: a sok eső és az elolvadt hó miatt elsőfokú belvízvédelmi készültség elrendelésére volt szükség vasárnap a beregi tájegységben, Felső-Szabolcsban, Tiszabercel környékén pedig másodfokú a készenlét. Az utóbbi helyen folyamatosan működtetik a tiszaberceli szivattyútelep gépeit, amelyek napi 450 ezer köbméter belvizet továbbítanak az elöntött földekről a Tiszába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs magyar találmány: napelemes cserép

Tóth Miklós három éve vetette bele magát a tervezésbe, s mára létrehozott egy olyan napelemes… Tovább olvasom