Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Tisztázatlan eredetű festményeket és ikonokat foglaltak le

Egy szerb és egy olasz rendszámú autóban, egymástól függetlenül, egy nap leforgása alatt 40, egyelőre tisztázatlan eredetű és értékű festményt, valamint ikont foglaltak le a zalai rendőrök.
Összesen negyven, egyelőre tisztázatlan eredetű és értékű festményt, valamint ikont foglaltak le a zalai rendőrök az elmúlt napokban két személyautó utasaitól az M70-es autóúton - mondta el a nagykanizsai rendőrkapitányság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Molnár József közölte: egy szerb és egy olasz rendszámú autóban, egymástól függetlenül, egy nap leforgása alatt bukkantak rá közúti ellenőrzések során a kulturális javak körébe tartozó alkotásokra.

Szakértői véleményre is várnak, hogy eredetiek-e, illetve bűncselekményből származnak-e az esetenként több száz éves festmények, amelyek között akad olyan, amelyen Egry József neve szerepel.

Tisztázatlan eredetű festményeket és ikonokat foglaltak le Zalában. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

A rendőrkapitány kifejtette: múlt pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei ellenőrizték az autóúton azt a szerb rendszámú autót, amelyben két szerb férfi és egy magyar nő ült. A kocsi csomagtartójában találtak rá négy festményre, 23 ikonra és egy képkeretre, majd értesítették a rendőröket.
A magyar nő azt vallotta, hogy budapesti lakásából származnak a műalkotások, amelyeket a ljubljanai piacra vittek volna.

A fára festett, orosz és balkáni ikonok, valamint a 19-20. századból származó festmények értéke szakértői vélemény szerint mintegy másfél millió forint. Miután a kulturális javak körébe tartozó alkotásokról van szó, csak engedéllyel vihették volna ki azokat az országból, de ilyen papírral nem rendelkeztek az autó utasai.

Másnap ugyanazon a helyszínen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei állítottak meg egy olasz autót, amelyben két, budapesti lakhellyel rendelkező olasz férfi utazott. Ellenőrzésükkor a csomagtartóban 13 festményre bukkantak rá, amelyekre nem volt kiviteli engedélyük.

Tisztázatlan eredetű festményeket és ikonokat foglaltak le Zalában. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

Az olaszok azt állították, hogy budapesti lakásukból vitték volna Olaszországba a festményeket. Az esetenként több száz évesre becsült alkotások egy része a lakásban volt, amikor megvásárolták, más darabokat pedig piacokon vették - ismertette Molnár József a vallomásokat.

A festmények értékét az elsőként felkért szakértő nem kívánta megbecsülni, ugyanis alaposabb vizsgálatra szorul, hogy a sajtótájékoztatón az újságíróknak is bemutatott alkotások eredetiek-e. Amennyiben az újabb szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy a festmények - köztük az Egry József aláírásával ellátott Badacsony című mű - valódiak, akkor darabonként több tízmillió forint is lehet az értékük.

Molnár József az MTI kérdésére elmondta: még tisztázniuk kell, hogy a lefoglalt festmények és ikonok bármelyike körözés alatt áll-e. Arról sem rendelkeznek még információval, hogy a Budapesten egy magánházból eltűnt több száz festmény bármelyike lehet-e a lefoglalt műtárgyak között.

Hozzátette még, hogy a két, egymástól független ügy valamennyi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ombudsman: továbbra is problémás a speciális gyermekotthonokban az ellátás

Szabó Máté az elmúlt években több olyan gyermekotthont is vizsgált, ahol súlyos pszichés tünetekkel,… Tovább olvasom