Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Tiszteletbeli polgárok Vásárosfaluban

Vásárosfalu önkormányzata tiszteletbeli polgárokká fogadta az erdélyi testvértelepülésekről érkező vendégeket. A székelyvajai képviselő-

testület egyik tagja azt mondta: végre van hazájuk.
Tompáné Balogh Mária beledi polgármester köszöntőjében elmondta: Vásárosfalu és Beled csaknem nyolc évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot az erdélyi településekkel, Ákosfalvával és Székelyvajával. Azóta többször jártak a határon túli magyar településeken és a kintiek is számos alkalommal látogattak a Rábaközbe. Az erdélyiek köszöntése is a vásárosfalui székely kapu előtt történt, amit a határon túli magyarok ajándékoztak a hazaiaknak. A beledi polgármester szerint a kapcsolatok már nemcsak hivatalos szinten folynak, hiszen a családok között barátságok is szövődtek.
A szombati vendéglátás kiemelkedő programja volt, mikor a helyi képviselő-testület rendelete alapján tiszteletbeli polgárokká fogadták az erdélyi vendégeket. Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egyszerű, nem hivatalos, de szívből jövő gesztust tett Vásárosfalu. „Olyan döntéseket kell hozni, melyek rendbe teszik végre közös dolgainkat” – mondta a képviselő. Reményei szerint a rábaköziek példáját követik szerte az országban.
Tollas Gábor, a székelyvajaiak képviselője elcsukló hangon jelentette ki: „Már van hazánk!” Úgy véli, december ötödike arculcsapása volt az erdélyi magyaroknak, de ettől a perctől nem mondhatja rájuk senki, hogy hontalanok lennének.
A nyolcvanhét éves, kolozsvári Marosán Borbála lapunknak elmondta: rejtegetnie kell otthonában a magyar kokárdát. A vásárosfalui oklevelet a többi magyar emléke közé teszi. A vásárosfaluiak gesztusa könnyeket csalt az idős asszony szemébe is. Ahogy mondta, kincses Kolozsvárban napjainkig büszke magyarok élnek. Az asszony 1918-ban született, mint hangsúlyozta, akkor még két évig hivatalosan is magyar állampolgár volt. Jelenleg Bécsben, lányánál él, de többször utazik haza szülőföldjére.
A tiszteletbeli polgár címet több mint húszan, székelyvajai, marosvásárhelyi és kolozsvári magyarok kapták meg Vásárosfaluban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Philips alelnöke a gazdaságért

Munkahelyteremtő és új, magas színvonalú technológiákat meghonosító tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át augusztus 20-án Hans-Martin Maier, a Philips Components alelnöke, a Philips Kft. több mint egy évtizede Győrött élő és dolgozó ügyvezető igazgatója. Tovább olvasom