Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Tisztes ár kellene hitel helyett

Hétfőn még a régió útjain és a megyeszékhelyen mozgó módon, „utazva” demonstráltak a megyei gazdakörösök, kedden küldöttségük a Veszprém megyei társakat erősítette.
Kedden kora délelőtt a 83-as főúton, Takácsi és Pápa között traktorokkal zárták el a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Veszprém Megyei Szervezetének szervezésében a termelők az utat. Jó két kilométeres kocsioszlop mellett a rendőrök felváltva engedték a forgalmat.

– Irigylésre méltóan egységesek és szervezettek Veszprém megyei barátaink – mondta Takácsi alatt a győri Oláh Ferenc, aki akkor még csak néhányadmagával volt ott, hogy erősítse a szomszédokat. – Pstermelők, kis- és nagygazdaságok képviselői mind itt vannak.

Ezek az emberek készek február végéig kitartani itt, aztán ha nem lesz eredménye a demonstrációnak, indulás fel Budára, azaz hát Pestre, a Kossuth térre, a Parlament elé. Bennünket ki- és elűzött a rendőrség otthonról.

Egy napig győztük. Azt mondtuk, hogy mozogva fogunk tiltakozni. Nem állunk le az utak mellé, mert tél van, a csapat egyik fele úgyis influenzás. Jártuk hát az utakat Győrben, a 85-ös főúton, Kópháza tájékán. Valami különleges dolgot akartunk, csak hát ezek szerint meghiúsították. Egyelőre csak kevesen vagyunk itt Győr-Moson-Sopron megyéből, de várjuk az elnököt, Fenyőházi Tibort, aztán egy külön csapatot Kópháza környékéről és máshonnan is.

A 83-as úton a bő két kilométeres traktorsor igencsak megakasztotta a forgalmat. A várakozóknak az egykori pápai állami gazdaság, most az Agroprodukt Rt. műanyag zacskós tejével kedveskedtek a demonstrálók. „Vigyék csak! – ajánlgatták a gazdák. – Lehet, hogy az utolsó lehetőség, amikor valódi magyar tejhez jutnak.

Ez nem savóból vagy valamilyen porból készült." Nem akarnak gondot okozni másnak a gazdák, magyarázták, de valahogy fel kell hívni az ország figyelmét lehetetlen helyzetükre. A kisalföldi Horváth László a tejtermelőkhöz csatlakozva elmondta, amikor két és fél éve a nagybani sertéstartásba kezdett, 380 forint volt az élőhús kilója, most az első osztályúé 240 forint.

A holland, dán gazdák 1,2–1,3 eurót kapnak a sertéshús kilójáért, és forintban számolva most kaptak ehhez 100 forintnak megfelelő támogatást. Hogyan tudnának velük versenyezni? Nem hiteleket akarnak a magyar mezőgazdasági termelők, hanem tisztességes árakat. A tej, a sertéshús és mindenféle termény után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusra újjáépül a bőnyi fehérjefeldolgozó

A kiégett bőnyi fehérjefeldolgozót tulajdonosa, a Bábolna-csoport újjáépítteti. Néhány hónap múlva… Tovább olvasom