Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Tisztújító küldöttgyűlést tart az SZDSZ vasárnap

Rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tart vasárnap a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ), a pártelnöki posztért hárman indulnak, miután Fodor Gábor a június 7-i európai parlamenti választások után lemondott elnöki tisztségéről.
A liberális párt három elnökjelöltje Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila és Weinek Leonárd.

A jelöltek csütörtökön egy Siófokon rendezett közös vitaesten vázolták fel elképzeléseiket. A zenetörténész és közgazdasági végzettséggel rendelkező Retkes Attila szerint szavahihetővé, gyakorlatiassá és szerethetővé kell tenni az SZDSZ-t. A jelölt egy vidékről újjáépülő pártot szeretne, amelyet nem a budapesti elefántcsonttoronyból irányítanak.

Weinek Leonárd agrárközgazdász- és jogász végzettségű zuglói polgármester álláspontja szerint csak gyökeres változásnak van értelme, a pártnak jövőben az emberek valós problémájával kell foglalkozni, nem elvont politikával.

Badacsonyi Szabolcs gyermekorvos, kórházigazgató szerint az SZDSZ előtt két út áll: az egyik szerint a párt olyan állapotba került, hogy már nem gyógyítható, a másik lehetőség - amit ő is javasol - hogy az SZDSZ bázisára építve szervezzenek egy olyan új pártot, amelyik sikeres és hiteles lehet, megnyerve a választók elvesztett bizalmát.

A küldöttgyűlés az elnök mellett a 12 tagú ügyvivő testület összetételéről is dönthet.

Fodor Gábor pénteken bejelentette, hogy az őszi ülésszak kezdetétől parlamenti mandátumáról is lemond. Döntését indokolva közölte: nem kíván egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, és olyan helyzetbe hozni, ahol az SZDSZ a "teljes reménytelenség útjára tévedhet".

A leköszönő pártvezér kijelentette, minden tisztelete a szabad demokraták három elnökjelöltjéé, és a lemondásról szóló döntést azért hozta meg, hogy a következő elnöknek meglegyen a lehetősége, hogy ő döntsön a megüresedő mandátumról. "Ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyenbe én kerültem, hogy a parlamenti frakció gyakorlatilag ellehetetleníti azt a politikát, amit én elnökként szerettem volna végigvinni" - mondta Fodor Gábor.

Kitért arra is, hogy felháborodva nézi azt a folyamatot, amely az elmúlt hetekben kibontakozott a párton belül. Fodor Gábor szerint Kóka János "frakcióvezető és köre" próbálja mindenféle obstrukciókkal megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanácsa és a küldöttgyűlés határozatképes legyen.

Ezzel arra utalt, hogy a héten több szabad demokrata politikus és a párt jószolgálati és etikai bizottsága is arra az álláspontra jutott, hogy szabálytalanul hívták össze a küldöttgyűlést, és megsértették a párt alapszabályát, amikor nem választottak új küldötteket. A testület szerint az így összehívott küldöttgyűlésen hozott döntések és határozatok is szabálytalanok lesznek, és ha bármely tag, vagy esetleg az ügyészség megtámadja a tisztújítási határozatot bíróság előtt, abban az esetben a bíróság a szabálytalanság megállapítása mellett azt megsemmisítheti.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerint jobb lett volna, ha Fodor Gábor tavaly szeptemberben mond le, ha ez így történt volna, akkor talán a pártnak még ma is volna esélye. "Akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba" - jelentette ki Kóka János korábbi pártelnök. Szerinte elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ.

Kóka János kijelentette azt is, hogy maga viszont nem mond le a frakcióvezetői posztról, amíg az országgyűlési képviselőcsoport többsége támogatja, illetve amíg van esély a sikeres válságkezelésre és az adócsökkentésre.

Olvasóink írták

 • 6. garbon 2009. július 12. 09:32
  „SZDSZ -nek olyan ez a választás mint halottnak a csók.”
 • 5. Zorro 2009. július 11. 22:31
  „A szocialisták nál (MSZP) , a liberálisoknál (SZDSZ) és a nemzetiszocialistáknál (Jobbik) szélsőségesebb pártok nincsenek bármelyiket is nézem.”
 • 4. comet 2009. július 11. 22:23
  „az SZDSZ-nek az a baja, hogy az SZDSZ-ről szól.
  "az SZDSZ bázisára építve szervezzenek egy olyan új pártot, amelyik sikeres és hiteles lehet,..."
  Az SZSDSZ bázisa tette tönkre az SZDSZ-t. Nagyon hasznos lesz erre az alapra építeni az új pártot.
  Legalábbis az ország számára.”
 • 3. Örvájn 2009. július 11. 22:09
  „Kóka János korábbi pártelnök szerint elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ. A frakció vezetőnek nem kellene lemondania? Ha már bírálja (ott akadályozta, gáncsolta ahol csak lehetett) leköszönő pártelnökét. Véleményem szerint azok az okok amelyek ide a nemlét szélére sodorták, a nagy múltú rendszerváltó pártot nem új keletűek, semmi kép nem az útibbi egy év eseményeihez köthetőek. Sokkal inkább a frakcióvezető úr és az őt támogató párt elit számlájára írható.”
 • 2. Zorro 2009. július 11. 21:19
  „Erre a néhány hónapra teljesen felesleges.”
 • 1. dodó 2009. július 11. 20:56
  „"Tisztújító küldöttgyűlést tart az SZDSZ ..." - de minek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik demonstrációja

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom szombati nagygyűlése a fővárosi… Tovább olvasom