Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Titanic-kiállítás Budapest

A Titanic óceánjáró tragédiáját eleveníti fel több száz tárgy és rekonstruált hajóbelsők bemutatásával az a kiállítás, amely szeptember 2-án nyílik meg Budapesten, a Millenárison - közölte a Dobsi Adrienn, a tárlat sajtóreferense az MTI-vel.

Közép-Európában Magyarország lesz az első állam, ahol bemutatják a kiállítást. A tárlat 1991 óta a világ 18 országában összesen 16 millió látogatót vonzott - olvasható a szervezők összegzésében.

Budapesten a látogatók az RMS Titanic Társaság tengerfenékről felhozott gyűjteményének több száz darabját láthatják, köztük porcelánokat, míves kristálypalackokat és az utasok személyes tárgyait (szemüveget, pénztárcát, ruhadarabokat).

Korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója 95 évvel ezelőtt, 1912. április 14-én éjszaka, első útján jéghegynek ütközött. Az "elsüllyeszthetetlennek" hívott Titanic két óra negyven perc alatt süllyedt az Atlanti-óceán mélyére. A hajózás történetének eddigi legnagyobb katasztrófája 1.517 áldozatot követelt.

Az összegzés szerint a tragédia okai 1985. szeptember 1-ig rejtve maradtak, akkor sikerült Robert Ballard expedíciójának felfedeznie a roncsok pontos helyét. Több éves munkával, speciális robot-technológia kifejlesztésével tudták a négyezer méter mélyen lévő tárgyakat felszínre hozni.

Az RMS Titanic Társaság a tulajdonában lévő, több mint 5.500, a tengerfenékről felhozott tárgyi leletből kiállítást szervezett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye a tragédia emlékeit.

A budapesti tárlaton háttérzajok, zenék, különleges megvilágítás segítségével élhetik át a látogatók a southamptoni indulás izgalmát, a rekonstruált hajóbelsők bemutatják az első osztály pazar luxusát, a harmadosztály egyszerűségét és a hajógépek kazánjai mellett dolgozók kemény munkáját.

A látogatók egy "jéghegy" megérintésével átélhetik, milyen "gyilkosan fagyos" volt a tengervíz a tragédia éjszakáján.

Az összesen csaknem félmilliárd forintból megvalósuló tárlat állami támogatás nélkül, magáncégek szervezésében jön létre.

A kiállítás szeptember 2-tól november 26-ig várja majd a látogatókat a Millenárison.

(MTI)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy férfit Cigi az alvázban Baleset Rongáltak az Ady Endre úton Fqkaszát loptak

sopron» A Kossuth Lajos utcai telefonfülkében egy vérző hátú férfi kér segítséget –… Tovább olvasom