Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Titkos MSZMP és Fidesz iratokra bukkantak

Titkosított MSZMP-s és fideszes pártdokumentumokra bukkantak a bezárt Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) pincéiben - mondta el a kórház felszámolását végző Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója kedden.
Kárpáti Zsuzsa beszámolt arról is, hogy egy felbecsülhetetlen értékű műalkotást és eldugott XVII. századi köteteket is találtak az intézményben.

Számos törvény és rendelet szabályozza, hogy az EKI hogyan járjon el a bezárt kórházak ingóságaival, azonban egy sem ad útmutatást, mit tegyen az intézet ezekkel a titkosított pártdokumentumokkal. A főigazgató így egyelőre nem tudja, mi lesz az iratok sorsa.

Az OGYK egyik épületének ólomüvegablakát az ismert üvegfestő művész Róth Miksa tervezte. A nagy értékű ablakot többen szerették volna megszerezni, de mint a bezárt intézmények vagyonáért felelős EKI főigazgatója úgy döntött, a műalkotást egyelőre az intézet egyik raktárába helyezteti el. Kárpáti Zsuzsa szeretné, ha a későbbiekben létrejövő intézmény, az Egészségügyi Dokumentációs Központot díszítené majd.

Más "kincsekre" is bukkantak az OGYK felszámolása közben - mondta a főigazgató. Így például a kórház könyvtárában, bezárt fiókok mélyén olyan 1600-as években nyomott köteteket találtak, amelyeket még az OGYK elődjének, a zsidó kórháznak adományoztak olyan személyek, akik később a Holokauszt áldozatai lettek. A központ könyvtárát és különösen ezeket az értékes orvosi könyveket szintén többen szeretnék megszerezni, jelenleg a rabbi képző tart rájuk igényt. Az EKI azonban csak abban az esetben szeretné átadni ezeket, ha garanciát kapnának: kutathatóak és megtekinthetőek lesznek ezek az orvostörténeti emlékek.

Várhatóan márciusban az EKI-nek jogtisztán át kell adnia a Szabolcs utcai kórház ingatlanát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, azonban 2 olyan ügy van, amellyel a felszámolók nem tudnak előrejutni. Az egyik: az OGYK területének egy részére bejegyeztek egy magáncéget, amelynek érvényes építési engedélye van. Hiába próbálja az EKI tisztázni a céggel a területi jogviszonyokat, se levélben, se telefonon nem tudják elérni őket.

A másik ügy, amelyben patthelyzet alakult ki: az OGYK tulajdonában lévő egyik ingatlanban működik egy kutatólaboratórium, amelyet egyelőre nem lehet kiköltöztetni, és amely továbbra is a megszűnt központtal fizetteti ki a rezsijét. Kárpáti Zsuzsa elmondta: hiába kérték, hogy fizessék ki például a milliós külföldi telefonhívásaikat, illetve ne az EKI-nek, illetve az adófizetőknek kelljen állnia a több százezer forintba kerülő külföldi tanulmányútjaikat, a labor szerint ez nem az ő költségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV vezérigazgatója lemondott a szolgálati autóról

A BKV vezérigazgatója megszüntette szolgálati autójának bérletét és mostantól saját gépkocsiját… Tovább olvasom