Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Titkos testtájak ékszerei

A testékszer (angolul: piercing) nem a modern kor találmánya, története messze az időszámításunk előtti időkre nyúlik vissza. Az ősi kultúrákban a felnőtté válás jeleként használták, másutt a csábítás és gazdagság jelképe volt.

A genitális régió  (nemi szervek tájéka)  díszítésének leírását a Káma-szútrában is olvashatjuk, ami alapján a testékszereket Indiában a tiszteletreméltóság és hitelesség jelképeként tartották számon.
A szépségért gyakran szenvedni kell, mert a testdíszítésnek számos, elsősorban fertőzéssel és vérzéssel, esetleg allergiával járó szövődménye is előfordulhat. 

Ajak - és nyelvékszerek

Az ajak- és nyelvékszerek hatására a fogíny sorvadhat, a szájban fertőzések telepedhetnek meg, idegsérülések jöhetnek létre. Elrettentő esetként olvashatjuk az irodalomban annak a terhes nőnek az esetét, aki terhessége alatt lenyelte az ajakpiercingjét, amely szövődmény megoldása nyitott hasi műtétet igényelt.  Gondot okozhat az altatásnál is, megnehezítheti a lélegeztető tubus bevezetését.

Az emlőbimbón

Az emlőbimbót díszítő testékszerek gyakori emlőgyulladást okozhatnak, de leírtak már szöveti elhalást okozó mellékhatást is. Az ékszer bevezetésével sérülhetnek az emlőjáratok is, amely később nehézséget okozhat a szoptatásnál, így nem véletlen, hogy a szoptatásra készülő nők gyakran döntenek a testékszer eltávolításáról. Leírtak azonban előnyös hatását is: a befelé forduló emlőbimbók esetén segíthet, lehetővé téve a későbbi szoptatást.   
  
A köldökön   

A legkevesebb szövődményről a köldökékszerek behelyezése után számoltak be, néhány esetben a beszúrás helyén keloid kialakulásával lehet számolni.

A nemi szervek területén

Különösen veszélyesek lehetnek a nemi szervek területén viselt testékszerek. Nehézséget jelentenek a barrier típusú fogamzásgátló eszközök (óvszer) alkalmazása során, aminek következménye a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek átvitele lehet. Nőknél a szülés során súlyos hüvelyi sérülések alakulhatnak ki. Férfiak esetén gyakori a vizelési probléma, több esetben leírtak sipoly kialakulását a testékszer alkalmazását követően.

Nincs törvényi szabályozás

Az eljárásnak szerte a világon, így Magyarországon sincs törvényi szabályozása, a szakmai szervezetek a megfelelő higié-
niai, illetve szakmai hátteret kívánják biztosítani. Hazánkban az ellenőrzés és a számonkérés még nem megoldott, de így vannak ezzel az európai országok is.

Mit kell mérlegelni?

Mielőtt bárki is a testékszer viselése mellett dönt, érdemes néhány szempontot mérlegelnie. Mindenekelőtt azt, hogy  megfelelők-e a higiéniai körülmények a kiválasztott „mesternél". Egyszer használatos tűkkel dolgoznak-e, van-e megfelelő útmutató arra nézve, hogy mit kell tennie a piercing behelyezése után. Általában 2–3 hét a gyógyulás, nyáron ez tovább tarthat és a köldök lassabban gyógyul, azonnal orvoshoz érdemes fordulni, ha a behelyezés után a bőr duzzadttá, fájdalmassá vagy pirossá válik. Mik az eltávolítás veszélyei?

Tudnia kell a viselőnek, hogyan károsíthatja a piercing az egészséget,  milyen veszélyekkel járhat a testékszer behelyezése, főleg az allergia, a gyulladás, esetleg mechanikai sérülés ismerete fontos.
Tudni kell, hogy a piercing fontos szerepet játszhat a vér útján terjedő kórokozó vírusok átvitelében is. Mindenekelőtt a májgyulladást kiváltó vírusok (hepatitis A és B) és az emberi immunhiányos állapot létrehozásáért felelős  vírus (HIV) érdemelnek említést.
Érdemes jó minőségű anyagot választani (arany, platina, niobium, titán), mert ekkor elenyésző a helyi szövődmények kialakulása. 

Megszívlelendők azon felmérések eredményei, amelyek a
piercinget viselő serdülők viselkedésformáiról szólnak. Leírtak emésztészavarokkal, iskolai problémákkal, kábítószer-élvezettel, erőszakos cselekményekkel, szexuális szabadossággal járó „attitűdöket". A testékszert viselő csoport tagjai között gyakrabban fordult elő dohányzás és alkoholfogyasztás.

Összefoglalás

A testékszerek népszerűségük és történelmi hátterük ellenére mégsem olyan ártalmatlanok, mint ahogy az a köztudatban szerte a világon elterjedt. Ha valaki a viselése mellett dönt, mérlegelje a lehetséges veszélyeket, szövődményeket, behelyezésre műtői tisztaságú körülmények között dolgozó szakembert válasszon, és a legkisebb gond esetén is azonnal forduljon orvoshoz.                     

Szívbetegek óvatosan!

Egy amerikai tanulmány igazolta, hogy az öröklött, anatómiai eltéréssel járó szívbajban szenvedő emberek között a testékszereket viselőkben gyakrabban fordul elő szívbelhártya-gyulladás.

Dr. Kőrösi Tamás
(Szerzőnk szülész-nőgyógyász, a győri Kaáli Intézet főorvosa.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége,… Tovább olvasom