Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Titokban állították helyre Kádár János síremlékét

Szombaton kora reggelre helyreállították Kádár János síremlékét - közölte Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója.
A Munkáspárt a legmélyebb felháborodását fejezi ki amiatt, hogy "az éj leple alatt, titokban fej nélkül, a legkisebb erőfeszítést se téve arra, hogy megtalálják a csontok többi részét, visszarakták Kádár János maradványait a sírba" – közölte a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közleményben tudatta: azért döntött a sír helyreállításáról, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy a nemzeti panteonnak helyet adó temetőben "üresen tátongó, összetört gránitlapokkal szegélyezett sírhely hirdesse a semmiféle politikai szándékkal nem igazolható barbárságot".

Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója elmondta: mivel a rendőrség nem tartott igényt tovább az általuk kihantolt csontokra, azokat visszahelyezhették a sírba. Kádár János maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el a sírban. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, és helyreállították a síremléket.

Simóka Kálmánné a hajnali időpontot azzal indokolta, hogy a szombat reggel hét órai nyitásra szerettek volna elkészülni a munkálatokkal, mert a sírkertet hétvégén sokan látogatják. "Az volt a célunk, hogy minél gyorsabban megszüntessük ezt a kegyeletsértő állapotot" – hangsúlyozta, majd kiemelte: szó sincs újratemetésről.

Tájékoztatása szerint hajnalban ott volt a síremléknél Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes is, akinek beszámolt a helyreállítás menetéről és költségeiről.

A Fiumei úti sírkertben szerdán délelőtt fedezték fel, hogy ismeretlenek feldúlták a néhai pártvezető síremlékét, a sírt felfeszítették és abból több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta. A rendőrség, amely rongálás miatt indított eljárást, pénteken kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnökségének közleménye szerint a sír helyreállításának módjáról és időpontjáról nyilvánvalóan politikai döntés született. Ez azt mutatja, hogy a szocialisták és a liberálisok még mindig, 18 évvel halála után is, rettegnek Kádár Jánostól – hangsúlyozta a Munkáspárt közleménye.

"A döntés embertelen és tisztességtelen, azt jelzi, hogy a szocialisták és a liberálisok uralma alatt a gátlástalanság, a gyengébb legázolása, az emberek hivatásszerű félrevezetése hivatalos politika lett. Ennek a kormánynak pedig mennie kell!" – zárul a közlemény.

A Magyar Kommunista Munkáspárt szombat délelőttre megemlékezést szervezett Kádár János sírjához. Korábban levélben jelezték Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Demszky Gábor főpolgármesternek, hogy szeretnék újratemetni Kádár Jánost, mert úgy vélik: arra csak a pártnak van erkölcsi és politikai alapja.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közleményében kiemelte: a szétdúlt sír folyamatossá tenné a halottgyalázást, amit minden józanul és humánusan gondolkodó ember mélységesen elítél. Nem tűrhető, hogy a meggyalázott sír az embertelenség élő mementója legyen, ezért kellett a lehető legrövidebb időn belül helyre kell állítani Kádár János és felesége sírját.

A munkálatokat úgy végeztette el a főpolgármester-helyettes, hogy amikor előkerül az eltulajdonított urna, a hamvakat és a csontokat viszonylag könnyen a többi földi maradvány mellé lehessen helyezni – tartalmazza a közlemény. Hagyó Miklós szerint "elejét kell venni, hogy a mélyen felháborító eset precedenssé válhasson".

Közleményében emlékeztetett arra, hogy intézkedésére május 4-étől a Fiumei úti temetőben este nyolc és reggel hét óra között megháromszorozták a biztonsági szolgálat létszámát, és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vállalatvezetésének június 30-ig kell kidolgoznia valamennyi kiemelten fontos kegyeleti hely fokozott őrzésének szakmai és pénzügyi feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életben maradt az élve eltemetett újszülött

Brazília délkeleti részén, saját szülei temették el élve újszülött gyermeküket, de három órával… Tovább olvasom