Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Titokzatos folyó (Mystic River)

25 évvel ezelőtt David Boyle beszállt egy autóba. Amikor négy nappal később újra előkerült, már egészen más volt, még két legjobb barátja, Sean és Jimmy sem volt fontos többé számára.
rendező: Clint Eastwood

író: Dennis Lehane
forgatókönyvíró: Brian Helgeland
operatőr: Tom Stern
jelmeztervező: Deborah Hopper
producer: Clint Eastwood
látványtervező: Henry Bumstead
vágó: Joel Cox

szereplő(k):
Sean Penn (Jimmy)
Tim Robbins (Dave)
Kevin Bacon (Sean)
Laurence Fishburne (Whitey)
Emmy Rossum (Katie)

A film sztorija

Jimmy Markum (SEAN PENN), Dave Boyle (TIM ROBBINS) és Sean Devine (KEVIN BACON) együtt töltötték a gyerekkorukat Boston egyik munkásnegyedében, és napjaikat az utcán tengették baseballozással, éppúgy, mint a szomszédos East Buckingham elegáns lakónegyedeiben felnövő srácok. Soha semmi érdekes nem történt ezen a környéken. Mindaddig, amíg Dave élete különös fordulatot nem vett. Akkor még nem sejtették a fiúk, hogy ez örökre meg fogja változtatni mindannyiuk életét...

25 évvel később a három barát útjai újra kereszteződnek egy titokzatos és megmagyarázhatatlan gyilkosság kapcsán - az áldozat Jimmy 19 éves lánya. Sean gyilkossági nyomozó lett, ő kapja meg az ügyet, rá és társára (LAURENCE FISHBURNE) vár a feladat, hogy kibogozzák ezt a látszólag indíték nélküli bűncselekményt. Nehezíti a dolgukat, hogy egy lépéssel mindig Jimmy előtt kell járniuk, akit hajt a bosszúszomj, hogy lánya gyilkosának nyomára bukkanjon. Közben Dave személyét is kapcsolatba kerül a gyilkossági üggyel, és ez arra készteti a férfit, hogy szembenézzen múltja démonaival. Ahogy a nyomozás egyre szűkebb kört von a három barát köré, baljós történet bontakozik ki barátságról, családról és a túl korán elveszített ártatlanságról.www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes -

"Eastwood öreg rókaként nem bízott semmit a véletlenre, a kitűnő
szereplőket egy sikeres bestseller alapján (Dennis Lehane-Mystic River) megalkotott forgatókönyv nyomán készült filmben alkalmazta. Olyan történetről, amely egy gyilkosság körülményeinek tisztázásáról szól, nem illik elárulni előre semmit, így annyit mondok, a vége felé komoly meglepetések érhetik az elhamarkodottan, "én már mindent tudok" jellegű mosollyal hátradőlő nézőket. A címbéli folyóhoz hasonlóan lassan hömpölygő filmben valódi emberi sorsok bontakoznak ki, a korábban átélt nehéz helyzetek bennük komoly traumákat okoznak, melyeken felülemelkedni csak kemény hozzáállással lehet, és a létért való küzdelem nem mindig az ember legjobb tulajdonságait hozza elő. E kissé közhelyszerű megállapítást a film kellő visszafogottsággal, biztos ízléssel teszi meg, a színészek árnyalt és drámai alakításának, valamint Eastwood céltudatos és realista történetmesélési technikájának köszönhetően nívós új mese keletkezett az igazáért megharcoló, immár XXI.századi western-hősről, a valódi Amerikáról, ahol a lovakat ugyan már régen autók váltották fel, de az emberek ugyanolyanok, mint a Vadnyugat legendás korában. "
A teljes cikk

mozinet.hu - maktub -

"Az, hogy a film ereje időnként meg-megtörik leginkább azzal magyarázható, hogy a történet drámaként sokkal jobban működik, mint krimiként. Nem mintha a Titokzatos folyó csalódást okozhatna azoknak, akik a gyilkosság megoldására várnak, a személyes oldal egyszerűen jobban sikerült. A szövevényes történet mozaikdarabkáit Helgeland a Szigorúan bizalmasban szerzett tapasztalatait bevetve izgalmasan, áttekinthetően, mégsem egyből kitalálhatóan rakosgatja ki.

Az alkotók általában kerülik a megszokott paneleket, de azért szó mi szó, pár becsúszott: Tim Robbins-t nehezebben lehetett volna ennél gyanúsabbá tenni és Laurence Fishburne zsaru-karaktere is túlontúl tipikus. A befejezés kapcsán említhetnénk néhány zavaró tényezőt, ám az alkotók a szereplők tragédiáját olyan sorsszerűvé emelik, amivel garantáltan letaglóznak. Eastwood illúziók nélküli világában ne is várjuk az igazságosztót: ő most egy keserű pirulát nyom le a torkunkon, amit egyhamar egész biztos nem fogunk elfelejteni."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rénszarvasok filcből

Ezek a bájosan egyszerű kis rénszarvasok sokoldalúan felhasználhatók az ünnepek alatt: füzérbe… Tovább olvasom