Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tíz év után újra nyereséges a Magyar Televízió

A Magyar Televízió (MTV) csaknem egy évtized után pozitív eredménnyel zárta a 2005-ös évet. A köztelevízió üzemi eredménye tavaly 1,8 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye pedig 1,6 milliárd forint volt.
Az MTV 2004-ben 4,1 milliárd forintos veszteséggel zárta az évet. Ezt a negatív mérleget sikerült 2005-ben a pozitív tartományba lendíteni. Mindezt úgy érte el a közszolgálati televízió, hogy a törvényben garantáltnál 2,5 milliárd forinttal kevesebb pénzből kellett megvalósítani a terveket - közölte Rudi Zoltán, az MTV elnöke.

A televízió 10 milliárd forintot kapott úgynevezett üzemben tartási díj címen a központi költségvetésből. A reorganizációra szánt pénzeket viszont jócskán megkurtította a kormány, így végül csupán 4,7 milliárd forinthoz jutott ilyen címen a televízió. Ezt egészítette ki az az eredetileg bruttó 5 milliárd forintos tétel, - ami valójában nettó 3,9 milliárd forint lett - amelyet azért kapott az MTV, mert az archívum egy részének használati jogát átadta a Nemzeti Audiovizuális Archívumnak (NAVA).

Mindezeken felül formálisan még 6,5 milliárd forint folyt be az MTV kasszájába, ám ezt az összeget tovább is utalták az Antenna Hungária Rt.-nek a műsorterjesztésért. Mindezeket összevetve a közszolgálati televízió 2005-ben valójában valamivel több mint 18 milliárd forint - 68 millió euró - állami hozzájárulást kapott, bár a NAVA-pénzből kevesebb mint 2 milliárd folyt be, vagyis valójában 16,5 milliárd forint állt rendelkezésére.

A portugál köztelevízió - amelynek összesen két fő- és négy tematikus csatornája van - 2004-ben 121 millió euró állami támogatáshoz jutott, de például az osztrák köztelevízió - 2 plusz egy csatornával - 445 millió euró üzemben tartási díjat tehetett zsebre.

Az említett 18 - illetve 16,5 - milliárd forinthoz jött aztán még hozzá 2,4 milliárd forint készpénzes reklámbevétel. A televízió teljes kereskedelmi bevétele 3,5 milliárd forint volt. A tavalyi pénzügyi sikereket tehát nem a bevételek gyarapodásával érte el a televízió, hanem a 2004-ben elindított reorganizációnak köszönhetően. Rudi Zoltán elmondta, hogy a munkamenet és a szervezet átalakításával - aminek eredményeként a korábbihoz képest feleannyi szervezet és vezető van az MTV-ben - körülbelül 3 milliárd forintot sikerült megtakarítani, s ráadásul a két év alatt jelentősen csökkentették a létszámot is. Ez a költségracionalizálás viszont a beruházások elhalasztásával járt, nem építették tovább a céget, ez a most következő időszak feladata lesz.

Az MTV hajlandó lenne akár önként is beszüntetni a reklámokat, ha cserébe az állam kiszámítható, értékálló finanszírozást biztosítana számára - mondta Rudi Zoltán. Legalább 3-5 évre jó lenne előre látni a köztelevízió állami finanszírozási tervét, bár a kiszámíthatóság ennél hosszabb távot jelentene - fogalmazott Rudi. Szerinte, ha 2007-ben nominálisan akkora forráshoz jutna a köztelevízió, mint - a 19 milliárdos reklámbevételekkel együtt -1997-ben, az elfogadható állapot lenne. Abban az évben ugyanis 36 milliárd forintból gazdálkodott az MTV.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom