Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Tíz éve hunyt el Solt Ottília szociológus, liberális gondolkodó, politikus

Tíz évvel ezelőtt hunyt el Solt Ottília, a demokratikus ellenzék és a Szabad Kezdeményezések Hálózata egyik legfontosabb alakja, a Szabad Demokraták Szövetsége alapítója, országgyűlési képviselője, akiről a liberális párt közleményben emlékezett meg kedden.
Az SZDSZ az évforduló alkalmából felidézte, hogy a Kádár-rezsim alatt, amikor a hivatalos politika szerint a szegények nem léteztek, a romákat pedig nem sújtotta diszkrimináció, néhány elkötelezett, a valóságot talajközelből megismerő szociológus, többek között Solt Ottília ismertette meg az értelmiségi közvéleménnyel a tényleges helyzetet a szamizdatban.
A közlemény emlékeztet arra, hogy Solt Ottília nem csupán feltárni akarta a helyzetet, hanem segíteni is az elesetteken, ezért hozta létre más ellenzékiekkel együtt a Szegényeket Támogató Alapot (Szeta), amely egy diktatúrában mutatta meg, hogy néhány autonóm és a szolidaritás tudatával átitatott értelmiségi akkor is kézzelfogható segítséget tud adni a rászorulóknak, ha azok létét tagadja a hatalom, a támogatókat pedig a rendőrség üldözi.
„ Tudjuk, és ebben a tudásban ott van Solt Ottília életműve, hogy sem a szabadság, sem a verseny nem lehet teljes, ha nem mindenkié, ezért az SZDSZ megalakulása óta küzd az esélykiegyenlítő és esélyteremtő politikáért” – írta közleményében az SZDSZ. A párt megemlékezése szerint Solt Ottília megingathatatlan erkölcsi kiállása, a szegregáció elleni küzdelme, a mélyszegénység felszámolásáért tett erőfeszítései és az egyenlő esélyek biztosíthatóságába vetett hite állandó igazodási pontot jelent a magyar liberálisoknak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlás

a síiták ünnepén

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita ásúra ünnepen Irakban elkövetett… Tovább olvasom