Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Tíz éve lett bajnok a Deák téri iskola kosárcsapata

Furcsa, de igaz: a múlt hét végén 22–23 éves fiatalemberek nosztalgiáztak. Tíz éve nyert országos minibajnokságot a Deák Téri Általános Iskola fiú kosárlabdacsapata. A játékosok a jubileumot egy kis játékkal ünnepelték.
A bajnokcsapatból Körtélyesi Gergely ma az élvonalban, a sÖrdögöknél játszik, s lassan meghatározó kosarasa lesz együttesének. Bálint Gergely, Gombás Gábor és Pethő Tamás az NB I B-s SMAFC kulcsemberei, de Posch Barnabás és Zsirai Gyula neve is ismerősen csenghet a sportág soproni barátainak. A többiek közül sem szakadt el teljesen mindenki a sportágtól, a városi bajnokságban többségük most is „pattogtat”.
Az, hogy a játékosok évtized múltán is összejönnek, az edzőnek lehet a legnagyobb öröm! Koch Péter legendás alakja volt a soproni kosárlabdaéletnek mint utánpótlásedző. A mérnöki munkája mellett edzősködő szakember húsz évig dolgozott a soproni kosárlabda-utánpótlásért, ám ezután abbahagyta. Mint mondta, belefáradt abba, hogy ami csapatokat épített, szétszedték, aki tehetséges játékosok nála edződtek, elvitték, elvették tőle. Ahogy mondta: elvették, s a tehetségeket onnantól kezdve nem csiszolni akarták, hanem „baltával faragni”, s szépreményű kosarasainak többsége 2–3 év múlva már csak hobbiból játszott.
Koch Péterre játékosai többsége úgy emlékszik, mint kemény, szigorú, de jó edzőre. Edzői pályáját lányokkal kezdte, közülük Füzi Gyöngyi és Mihócza Ildikó vitte a legtöbbre. Egyszer a kislányok olyan emléktárggyal lepték meg, amelyre az volt írva: „Péter bácsi, köszönjük, hogy kiabált velünk...”
Később fiúvonalon dolgozott Szlávik Józseffel, Preiner Gáborral, Kocsis Zoltánnal, hogy az élvonalba került játékosokat említsük. A keze alatt megfordult kosarasok közül sokan ma is, 40 körül, vagy azon is túl „pattogtatnak” a városi bajnokságban.
Sok külföldi szakkönyvet olvasott, amerikai, orosz, spanyol szakemberek előadását hallgatta. A kiválasztásnál próbálta ötvözni a KSI-s módszert egy német szisztémával, s saját hibáiból is tanult. Utolsó csapata ez a minigyőztes gárda volt... Büszkén nézhetett végig tanítványain. Mint mondta, valóban szigorú volt, de szerette játékosait. S azok is őt.
Az ilyen, saját munkájukkal szemben is igényes nevelők, mint Koch Péter, nagyon hiányoznak, s nem csak a kosárlabdából, a magyar sportból is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom