Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Tíz éve nyitva a Trafó: pénteken indul az ünneplés-sorozat

Idén ősszel lesz tíz éve, hogy megnyitotta kapuit Budapesten a Kortárs Művészetek Háza, ismertebb nevén a Trafó. Az évforduló kapcsán péntektől egy héten át ünnepel az intézmény.
Többek között köztéri előadásokkal és ingyenes születésnapi bulival lepik meg a közönséget - tájékoztatott kedden Szabó György, a Trafó igazgatója.

Összesen 5 fővel kezdte el működését tíz évvel ezelőtt a Trafó, az Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja jogutódjaként. A névválasztás nem volt véletlen, az intézmény a Liliom utcában üresen álló transzformátorházban kapott helyet, és tömören kifejezte az eredeti szándékot, miszerint a hely átalakítja, transzformálja a főváros kulturális életét - mondta az igazgató.

A kezdetben befogadóhelyként működő intézmény a hazai művészek munkáit éppúgy bemutatta, mint ahogy teret adott a nemzetközi művészeti irányzatok képviselőinek is. A hazaiak közül a közönség láthatta többek között a Frenák Pál Társulat, Hudi László és a Mozgó Ház, a Bozsik Yvette Társulat és a Krétakör Színház előadásait. A külföldi társulatok közül a Trafóban az elmúlt években vendégszerepelt mások mellett a Royal Shakespeare Company, Pina Bausch, Marie Chouinard és a Random Dance is.

Ma már nem csak játszóhely a Trafó, hanem profi próbahely és műhely is - hangsúlyozta az igazgató. Tíz év elteltével olyan intézmény született, ahol helye van a táncművészeti és képzőművészeti kísérleteknek éppúgy, mint a zenei projekteknek - közölte Szabó György.

Az idei évadban nagy hangsúlyt kapnak a születésnapi események. Péntektől egy héten keresztül a főváros utcáin ingyenes performanszok hívják fel a járókelők figyelmét a 10 éve működő Trafóra - mondta el Túróczy Zsuzsa, az intézmény sajtóreferense. Mások mellett a Tünet Együttes, Ágoston Béla, a Budapest Tánciskola vagy az Élőkép Társulat előadásaiba pillanthatnak bele a járókelők. Szeptember 5-én pedig születésnapi bulival kezdi az intézmény a 2008/2009-es évadot.

A Budapesti Őszi Fesztivál egyik fontos helyszíne lesz idén is a Trafó, ahol többek között Nagy József új darabjának a bemutatóját tűzik műsorra. Ebben az évadban is hangsúlyos szerep jut a táncnak az intézmény falai között, áprilisban pedig a színházé a Trafó. A magyar előadások mellett olyan vendégjátékokat láthat a közönség, mint például a világhírű Peter Brook Beckett-rendezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önmagát bírságolja a pécsi önkormányzat

Több telkén sem kaszálta le a parlagfüvet a pécsi önkormányzat, emiatt több millió forint… Tovább olvasom