Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Tíz hónap, száz hangverseny

Szeptember 20-án tartja első hangversenyét a Győri Filharmonikus Zenekar, s a jövő év júniusáig mintegy száz koncertet ad az együttes, hangzott el a tegnapi évadnyitó társulati ülésen.
Gazdag évadot zárt a Győri Filharmonikus Zenekar nemrég, s ugyancsak gazdag, változatos, tartalmas programot tervezett az új idényre Baross Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója. A zenekar tegnapi évadnyitó társulati ülésén bemutatta a zenekar új tagjait – a győri filharmonikusoknak 84 tagja van, közülük 76 zenész –, majd vázlatosan szólt az évad koncertterveiről.

A nyitó hangversenyt szeptember 20-án tartja az együttes, műsorán Erkel, Schumann műve szerepel egyebek között, a koncerten közreműködik az olasz Enrica Ciccarelli zongorán, s Medveczky Ádám vezényel majd.

Az idő közelsége miatt egy néhány nappal későbbi koncertet kell említeni, amikor is a világ tíz legkiválóbb zenekara között számon tartott Cseh Filharmonikus Zenekar lép majd a Richter Teremben a közönség elé.
Baross Gábor igazgató a Kisalföldnek elmondta, a Richter Terem megnyitása óta mintegy kétszeresére gyarapodott a zenekar bérleteseinek száma. Az új idényben a Liszt Ferenc- és Richter János-sorozat mellett az oratóriumi bérlet koncertjeit várhatja a közönség.

A zenekar Győrön kívül novemberben Bécsben koncertezik, az elmúlt két évtized alatt most hatodszor, szerepel majd a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, azon belül a Nemzetközi Kórus Fesztiválon, ahol egy háromszáz tagú kórus működik közre. Fellép továbbá az együttes jövő tavasszal Budapesten, Lágymányoson a Művészetek Házában két alkalommal is. A vendégegyüttesek közül a már említett cseh filharmonikusokon kívül hallhatja a közönség a Richter Teremben a nemzeti filharmonikusokat és a Magyar Rádió szimfonikus zenekarát is.

Az évadnyitón Medveczky Ádám az évadról szólva elmondta, hogy különösen nagy várakozással tekint a novemberi Wagner- és a decemberi R. Strauss-koncertek elé. A karnagy sok sikert kívánt az együttes tagjainak a korábbiakhoz hasonló nagyszerű munkához a próbákon és sikert a koncerteken. Köszöntötte az együttest az évadnyitón részt vevő dr. Schmidt Péter, Győr alpolgármestere, előre is megköszönve, hogy a filharmonikusok vállalták a fellépést a jövő tavasszal jubiláló és ünneplő győr-szigeti templomban.

Baross Gábor igazgató az évad terveit összegezve azt mondta a Kisalföldnek, a változatos és tartalmas koncertekkel élményt szeretnének nyújtani és egyben úgymond nevelni is a közönséget: az oratóriumi bérlet koncertjein olyan művekkel megismertetni a közönséget, amelyeket kevésbé ismertek, és megszerettetni azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat nagydíjból négy a megyébe

Minden eddiginél sikeresebben szerepeltek a régió cégei a Magyar Termék Nagydíj idei pályázatán, a… Tovább olvasom