Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Tíz méter felett a Körös is

1005 centiméteren, feltehetőleg hajnal óta tetőzik a Tisza Szolnoknál, a Körösön pedig most 1012 centi a vízállás és még legalább 20 centit várnak. A kormány újabb 78 kilométeren hirdetett ki árvízi veszélyhelyzetet.
A vízügyi szakemberek Szolnoknál ingadozó vízállást mértek, az 1005 centiméter után már egy centivel kisebb vízszintet is rögzítettek. Szegednél egy nap alatt 14 centit emelkedett a folyó vízállása, jelenleg 994 centiméteren áll. A tetőzést még későbbre várják. A két városban és a Tisza alsóbb szakaszain is a katonák és helybeliek folyamatosan védekeznek, dolgoznak a gátakon. Szentesnél a helyi műszaki alakulat katonái 4 kilométeres nyúlgátat építenek, de a töltés annyira felázott, hogy csak különleges kompokkal tudják a homokzsákokat szállítani.

Közben újabb 78 kilométeren, ezúttal a Körösök Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyei szakaszán hirdetett ki árvízi veszélyhelyzetet a kormány. Minden eddiginél magasabb vízállásra számítanak Gyomaendrődnél és Szarvasnál. 2000-ben 985 centiméteren tetőzött a Körös, ezt a szintet már most túllépte a folyó. Jelenleg 1012 centi a vízállás és még legalább 20 centit várnak.

A szakemberek nagyon lassú, több mint egy hétig tartó apadásra számítanak a Tisza alsó szakaszán. Korompay András, a műszaki irányító törzs vezetője Az Este című műsorban azt mondta: év elejétől 6,2 milliárd forintba került a védekezés és még l egalább 3-4 milliárdot rá kell szánni. Hozzátette: a szükséges helyeken a gátak megerősítése és építése százmilliárdos nagyságrend lenne. Az országban lévő 4200 kilométer töltésnek körülbelül a kétharmada van kellő magasságúra és szélességűre kiépítve, mintegy egyharmada, amely további fejlesztést igényel. A terveink szerint, a fejlesztési terveink szerint mintegy 500 kilométer lenne, amelyet minél előbb meg kéne építeni - hangsúlyozta a szakember.

hirado.hu/Az Este

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágányzár

Pályaépítési munkálatok miatt április 22-én, szombaton 15 óra 40 perctől vasárnap reggel 7 óra 40… Tovább olvasom