Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tíz százalék az esély

az új társulásra

Várhatóan a jövő hét elején rendkívüli ülésen tárgyalja a Sopron–Fertőd kistérségi társulás tanácsa az Alpokalja mikrotérség kiválási szándékát. A szakértők tíz százalék esélyt látnak arra, hogy új társulás jöjjön létre.
Immáron tizenhétre fogyatkozott azon települések száma, amelyek önálló kistérségi társulást hoznának létre. Csapod úgy döntött, továbbra is a Sopron–Fertőd kistérség tagja marad. Mint arról lapunk múlt pénteki számában beszámoltunk, az Alpokalja mikrotérség kiválna és Lövő– Iváni kistérség néven új társulást alakítanának meg.
– Várhatóan a jövő hét elején rendkívüli ülésen kerül a társulási tanács elé a kezdeményezés – tudtuk meg Bihari István irodavezetőtől. – Előzetesen nem állítunk akadályt a leválás elé. Azt azonban tudni kell, a majdani kistérség intézményhálózata nagyon hiányos. Az új társulás abban is egyedüli lehet az országban, hogy központja nem város, hanem község. A kistérséget érintő másik döntés, hogy Agyagosszergény Kapuvártól a Sopron–Fertőd kistérséghez való átsorolását kérte, így a két ügyről várhatóan júniusban szavaz az Országgyqlés.
Dorogi Árpád, az Alpokalja mikrotérség elnökhelyettese szerint az intézményi háttér megoldható. – Jelenleg is vizsgáljuk, mely területen lenne kifizetődőbb önállónak lenni, és hol kell majd együttmqködnünk a Sopron–Fertőd kistérséggel – tette hozzá. – A települések fejlődésének lehetőségét látjuk az új társulásban. Jelenleg arra nincs mód, hogy a gazdagabb települések csoportosítsanak át forrást a szegényebbeknek. Az állami normatíva adott. Azt pedig a mai helyzetben senkitől nem lehet elvárni, hogy önként lemondjon a bevételéről.
Szakértők – annak ellenére, hogy a kiválás mindkét félnek előnyöket hozna – tíz százalék esélyt látnak arra, hogy a parlament elfogadja a kezdeményezést. Ennek oka elsősorban a hiányos intézményhálózat, ugyanis az Alpokalja mikrotérség nem rendelkezne kórházzal, középiskolával. Az előnyök abból adódnának, hogy Sopron és környéke, valamint a Fertő-parti települések dinamikusabban fejlődhetnének, a megye déli részén lévő települések pedig nagyobb támogatással fokozatosan felzárkózhatnának.

Nem előzmény nélküli

A kezdeményezés egészen 2001-ig nyúlik vissza. Már akkor felmerült, hogy a megye déli részén lévő települések Beled–Lövő társulást hozzanak létre, erre azonban nem került sor. Felmerült az is, hogy az Alpokalja mikrotérség a csepregi kistérséghez csatlakozik. Ez azonban nem lehetséges, a törvény ugyanis nem engedélyezi a két megyét érintő társulásokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden vágott baromfit zároltak

A Kecskeméten büdös hússal lebukott Patyi-Hús Kft. vezetőit letartóztatták, az üzleteit és raktárait… Tovább olvasom