Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

˝Tíz százalék jattot kell fizetni fideszeseknek˝

Egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell „visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsolt és Szakály Gábor önkormányzati képviselőknek - állítja csütörtöki számában a Népszava egy birtokába került hangfelvételre hivatkozva.
A hanganyagból a lap szerint kiderül, hogy az építési vállalkozót a szombathelyi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Savaria Rehab-Team Kft. irodájában dolgozó – vélhetően – ügyintéző „tájékoztatja" arról, hogyan tud úgy pályázni, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, illetve hogy hány százalékot kell visszaadnia a helyi fideszes önkormányzati képviselőknek.

A beszélgetés során a lap közlése szerint az ügyintéző azt mondja: „mi megvárjuk az összes pályázatot, ahogy beérkezik, és az önét mi úgy töltjük ki, hogy az összes pályázó alá írjuk az összeget, amivel ön majd újra pályáz, és természetesen azt fogjuk elfogadni".

A hangfelvételről a lap állítása szerint kiderül, hogy az önkormányzat a munka megkezdésekor harminc százalékot fizet, amiből tíz százalékot azonnal vissza kell utalni. A napilap érdekességnek nevezte, hogy az önkormányzati cég ügyintézője a beszélgetés elején arra kéri a vállalkozót, adja le mobilját, majd figyelmezteti: „ne nevezzük meg az urakat".

Marton Zsolt és Szakály Gábor az október 3-i önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP jelöltjeiként indulnak a városban. Mindketten egyéni képviselőjelöltek is, előbbi második a párt városi listáján, utóbbi negyedik.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. SandWitch 2010. szeptember 17. 08:33
  „Nem életszerű a beszélgetés. Ezt egy pszichológus nagyon gyorsan meg is tudná indokolni. Nem sikerült meghallgatnom a hangfelvételt, de ha a leírt szöveg egyezik vele, akkor a magam részéről eldöntött tény, hogy hamisítvány.”
 • 80. történész 2010. szeptember 17. 07:41
  „Elképzelhető,hogy nem igaz ,habár fentartásaim vannak de as fidesz ilyet képtelen volt elfogadni a másik politikai pártal szemben akkor amikor felmerült a gyanú,hogy az is provokáció volt. hogy miért vannak fentartásaim? csak azért mert ma is úgy megy minden mint Gyurcsány alatt. Mindennek az új istenek is kérik az árát vagy örökre kiesel.”
 • 79. barkzso 2010. szeptember 16. 23:07
  „Mivel a cáfolatot már elfelejti megjelentetni a független DM, íme:

  Szervezett lejárató akció a szombathelyi fideszesek ellen
  2010. szeptember 16. 12:10


  MNO - BL
  Cáfol és feljelentést tesz a Fidesz két szombathelyi önkormányzati képviselője annak kapcsán, hogy közlésük szerint megrendezett hangfelvétellel próbálták hírbe hozni őket.

  Minden alapot nélkülöznek a Népszava csütörtöki számában megjelent, ,,Tíz százalék jatt a Fidesznek" című cikkének állításai - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében Marton Zsolt és Szakály Gábor szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő. A Népszava egy a birtokába került hangfelvételre hivatkozva azt állította: egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell ,,visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak.

  A választási kampányra időzített lejárató akcióról van szó, amelyhez egy hangfelvételt is nyilvánosságra hozott a napilap - értékelik az érintettek. Hozzáteszik, az írás szerzője, Németh Gábor az MSZP ifjúsági szervezetének tisztségviselője, ,,a jobboldali politikusok lejáratására létrehozott Egyenlítő TV riportere".

  Feljelentések

  Múlt héten Szakály Gábor önkormányzati képviselő zsarolás miatt feljelentést tett a Szombathelyi Rendőrkapitányságon, miután egy férfi azzal hívta fel, hogy kétmillió forintot fizessen neki egy olyan hangfelvételért, amelyen az ő és Marton Zsolt önkormányzati képviselő neve is elhangzik, s ebből mindkettőjüknek kellemetlenségei lehetnek - tudatták. Mint közölték, a cikkben hírbe hozott Savaria Rehab Team Kft. vezetői egybehangzóan arról tájékoztatták őket, hogy vizsgálatot végeztek, s a hangfelvételen hallható hölgy nem a cég dolgozója.

  Miután a felvételen hallható cselekmények - függetlenül attól, hogy a hölgy nem az önkormányzati cég dolgozója - és a megrendezett hangfelvétel készítésének körülményei több bűncselekmény gyanúját is felvetik, ezért a mai napon feljelentést teszünk a Szombathelyi Rendőrkapitányságon - tartalmazza a két képviselő közleménye.

  (MTI)”
 • 78. unknown 2010. szeptember 16. 22:28
  „Az egész ügy abban sántít szerintem, mert ha feltesszük a kérdést, mi döntés köze volt/van a két bemártott fideszes önkormányzati képviselőnek a helyi pályázatok feletti döntés mechanizmusban, úgy nem látok elfogadható választ. Lévén ők valószinűleg nincsenek is döntés pozícióban, helyzetben, mivel hogy ebben a városban szocialista többségű lehet az önkormányzat mint hogy MSZP-s a polgármester?”
 • 77. olmosnyomdasz 2010. szeptember 16. 21:55
  „Ha fizetnek érte, sem hiszem el!”
 • 76. JungHeinrich 2010. szeptember 16. 21:19
  „Teljesen egyertelmu hogy az mszp velejeig mocskos,de eleg vicces azt latni,ha a komplexusos fideszfanok bedurciznak,mert ujfennt lehull egy ujabb lepel miszerint a Fidesz sem kulonb az Mszpnel.Azert mert valaki nem hiszi el Orban demagogiajat az csak komcsi lehet...nos visszatertunk egy regi fejezethez kedves agymosottak :-)))”
 • 75. barkzso 2010. szeptember 16. 20:22
  „Az itt belinkelt cikkek valahogy majdnem mind kimaradtak a DM-ből (érdekes):

  http://www.delmagyar.hu/forum/balliberalis_maffia_bunugyei_-_hirek_/24/2003568/?action=kifejt”
 • 74. barkzso 2010. szeptember 16. 19:58
  „Érdekes, erre úgy csap le a "független" Dél-magyar mint gyöngytyúk a takonyra, de a nevekkel és pontos összegekkel mindenhol máshol megjelenő balliberális maffia ügyekről úgy hallgat mint a sír.
  Én egyébként nem találtam meg az eredeti (hang!) felvételt, adjatok egy linket (ne a cikkről) ha nektek megvan.
  Ha viszont igaz lenne amit írnak akkor ki kell baxni őket ha FIDESZ-esek ha nem.
  De annyi mocskos hazugságot gyártottak már az elvtársak...”
 • 73. rozator 2010. szeptember 16. 19:56
  „Ez biztos nem igaz! 10%-al nem érik be!!!”
 • 72. szocsoba 2010. szeptember 16. 19:53
  „Ezek sem különbek csak a mutyi!”
 • 71. történész 2010. szeptember 16. 19:04
  „http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=347137
  Az eredeti hangfelvétel szövege
  "Ne nevezzük meg az urakat"

  - Igen, tessék!
  - Csókolom!
  - Jó napot kívánok!
  - A munkaügyben jöttem önhöz.
  - Jó napot kívánok, tessék, foglaljon helyet! Zoltán. Zoltán küldte? Foglaljon helyet!
  - A munkaügyben a Zoltán küldött engem.
  - Megkérdezhetem, hogy van-e önnél telefon?
  - Igen, van.
  - Megkérhetem, az előszobában a biztonság kedvéért, ha kidobná, megköszönném.
  - Természetesen, egy másodperc.
  - Nagyon szépen köszönöm, a biztonságra figyeljünk! Semmi gond.
  - Szóval engem a Zoltán úr úgy tájékoztatott, hogy önöktől lehetne egy valamilyenfajta pályázati munka kellene, hogy erről mit lehet önöktől megtudni?
  - Így van! Iskolák és óvodák felújításáról, ablakcserékről lenne szó, meg alles zusammen minden. Na, nem tudom, hozott magával cégpapírokat.
  - Minden van nálam. A mi cégünk folyamatosan ebben dolgozik, csak önkormányzatoknak dolgozunk.
  - Nagyon helyes.
  - Referenciáink vannak nagyon sok helyről, óvodákról, iskolákról, önkormányzatokról.
  - Itt pedig meg arról lenne szó, hogy ugye több pályázat jön be.
  - Igen.
  - Ön itt hagyja nekünk ezeket a cégpapírokat, mi megvárjuk az összes pályázatot, ahogy beérkezik, és az önét mi úgy töltjük ki, hogy az összes pályázó alá írjuk az összeget, amivel ön majd újra pályáz, és természetesen azt fogjuk elfogadni.
  - Most akkor, hogyha jól értem Önt, akkor tulajdonképpen önök megmondják, hogy mi az az összeg, amiért ezt el lehet vállalni...
  - Úgy van!
  - Önök rárakják azt a hasznot, ami önöknek megfelel és tulajdonképpen ezt a munkát én megcsinálom és akkor én vissza...
  - Tíz százalékot!
  - Tíz százalékot visszaadok a Marton úrnak és a Szakály úrnak.
  - Hát, igen, de ne nevezzük meg az urakat. Köszönöm szépen! Jó, igen, igen, ennyiről lenne szó!
  - Értem.
  - Mennyire lenne ez sürgős és mennyire lehetne ezt megsürgetni?
  - Szerintem ez így heteken belül...
  - Értem.
  - Mihelyst beérkezik az összes pályázónak a papírjai, az információk...
  - Akkor tulajdonképpen mi, ha jól értem, a megfelelő összegért, amit a két úriembernek, akiknek nem mondjuk ki a nevét... Tulajdonképpen ezért a megfelelő összegért a megfelelő helyre berakják az én cégemnek az adatait.
  - Így van!
  - És ez által akkor a teljes beruházást a kezembe kapom.
  - Így van!
  - Most azt tudni kell, hogy több ilyen munka is van folyamatosan, de hát azt is kell tudni, hogy néha más pályázónak is kell munkát adnunk, tehát nem minden munkát, de folyamatosan van munka.
  - Jó.
  - Na akkor, ez úgy működik, hogy a fizetés, térjünk a lényegre... Az önkormányzat akkor fizet, amikor a munka megkezdődik, harminc százalékot utal.
  - Igen.
  - Mikor elutalta, ön abból adja nekünk, vagy hát az uraknak a tíz százalékot.
  - Ezt a Marton úrnak és a Szakály úrnak?
  - Igen, de...
  - Elnézést!
  - A munka végeztével, tíz munkanapon belül utalják a fennmaradó összeget, az önkormányzat.
  - Értem. És akkor önök garantálni tudják, a szerződésben le van fektetve, hogy a harminc százalék az énhozzám megérkezik.
  - Így van, így van, ház az utalás, persze! Abban a pillanatban, ahogy a munka megkezdődik, harminc százalékot utalunk.
  - Jó, jó, engem ez akkor érdekelne. Itt hagynám a papírjaimat, és akkor... Akkor nekem az lenne a kérésem önhöz, hogy akkor a legrövidebb úton ezt próbáljuk megoldani.
  - Jó, a többi pályázón is múlik, hogy mikor érkeznek be, hellyel-közzel tudjuk, hogy ki és miket fog küldeni, számszerűleg. Fogjuk értesíteni, ha tudjuk már, hogy mit írunk a papírra.
  - Jó, esetlegesen ezek a papírok akkor megfelelnek, vagy valamit kell még hoznom?
  - Nagyjából átnéztem. Jók lesznek, de azért majd még átnézem.
  - Jó, jó, akkor várom a hívását. Nagyon szépen köszönöm. Kezit csókolom!
  - Viszontlátásra, értesítjük!

  Németh Gábor írása a Népszavának /”
 • 70. történész 2010. szeptember 16. 18:51
  „Úri mutyizás csak most már ma demokratikus elvek kiirtása után, így hallgatni arany beszélni Andrássy u.63 korszak jön megint, ezért mondjuk mi öregek,hogy nekünk már volt egy ilyen korszak az életünkben,és valós volt a rendszerváltás amikor az megszűnt Kádár kormányra lépésével.”
 • 69. belaba 2010. szeptember 16. 18:44
  „Tisztelt DM, itt az idő beállni a sorba, mert ejnye-bejnye lesz!:
  http://www.hir24.hu/belfold/136828/fideszes-bojkott-a-delmagyarorszag-ellen.html”
 • 68. Kulik 2010. szeptember 16. 18:11
  „˝Tíz százalék jattot kell fizetni fideszeseknek˝

  Ha igaz, ahány százalék annyi év ha nem, ugyan annyi a provokátornak.”
 • 67. unknown 2010. szeptember 16. 15:31
  „"...A hanganyagból a lap szerint kiderül, hogy az építési vállalkozót a szombathelyi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Savaria Rehab-Team Kft. irodájában dolgozó - vélhetően - ügyintéző ,,tájékoztatja" arról,... "
  Az ott dolgozók előtt is visszahallgatták az anyagot, de senki nem ismerte fel az "ügyintéző" hangját, személyét. Nyilvánvaló hamisítvány. Miként az, hogy a betelefonáló "vállalkozó" maga mondja be a két képviselő teljes nevét, hogy "azoknak kell visszaosztani" a jutalékot.
  Jogos, hogy az érintettek azonnal feljelentést tettek az ismeretlen provokátorok felderítésére.”
 • 66. alfa258 2010. szeptember 16. 15:26
  „Pártállástól függetlenül, aki lop, csal, sikkaszt - (hagyó, stb bkv-s hr-es) börtönben a helye. Akkor is, ha "törvény adta" jogukkal éltek! Ilyen volt a narancsos időszakban is, kár, hogy közülük senki nincs rács mögött!! Ne tessenek már rózsaszín szemüvegen keresztül látni a kedvenc pártjukat!!! Gazemberek minden pártban voltak, vannak és lesznek is!!!!”
 • 65. klj_54 2010. szeptember 16. 14:34
  „62. hozzászólás cyt 2010.09.16. 14:11
  És hogy jön ide Szetey nemi identitása?”
 • 64. antikos 2010. szeptember 16. 14:21
  „A szadesz 30%-t, a szocik 20%-t, a fidesz10 %-t kér? Egyre jobb:D”
 • 63. zero 2010. szeptember 16. 14:12
  „Ha igaz példás büntetést”
 • 62. cyt 2010. szeptember 16. 14:11
  „... és részemről a végszónak ennyit:
  "...Az a köztisztviselő, aki saját előadása közben csak egyféle színes filctollat használ, nem eléggé színes egyéniség - olvasható a Develor Tanácsadó Zrt. felmérésében, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal rendelt meg még 2008-ban. Az egynapos munkáért a cég 240 millió forintot számlázott. A Develor Tanácsadó Zrt. egyike annak a négy tanácsadónak, amelyek összesen nyolcmilliárd forintot zsebeltek be 2002 és 2010 között. A humán erőforrás pallérozását horrorisztikus összegekért végző vállalkozás egyik alapítója Szetey Gábor, a Gyurcsány-kormány vállaltan homoszexuális személyügyi államtitkára volt. A cég vezérigazgatója, bizonyos Pozvai Zsolt szerint a sikeres vezető titka a nyugtalanság, s mindezt a Kávé habbal című művében, közpénzzel tömött zsebekkel, papírra is vetette...."
  Nos ez itt se nem 10%, se nem 25%, ez itt 100% közpénzkilopás "törvényesített" módon. Ezt tették velünk az elmúlt 8 évben a szoclib kormány tagjai, innen ered minden nyomorúságunk. Ezek mára már bizonyítható tények, bírósági esetek. Ezeket a cselekedeteket dicsőítik és éltetik itt is a forumon a "vörösködben révedező" beszélgető társaink. Remélem, hogy már nem sokáig, mert az igazságszolgáltatás helyére teszi a dolgokat.”
81 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jávor Benedek: omoljon össze az MSZP a választások után

Omoljon össze az MSZP az október 3-i önkormányzati választásokat követően - mondta a Magyar… Tovább olvasom