Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Tíz százalékkal drágulhat az áram januártól

Az uniós követelményekhez képest csak féléves késéssel nyílik meg jövőre a hazai árampiac, ha a parlament még a nyári szünet előtt megszavazza a beterjesztett törvényt.
Csak két dolog fog hiányozni: a kínálat meg a verseny. Az áram viszont drágul, legalább tíz százalékkal. Mindenki ott volt a Népszabadság szakmai konferenciáján, kivéve a legfontosabb embert, akitől minden függ. Hiányzott Gilyán György, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki majd a hazai erőművekkel a hosszú távú megállapodásokról folytatandó tárgyalásokat vezeti.

Ezek a szerződések garantálják ugyanis a hazai fogyasztás 60-65 százalékát adó közüzemi piac energiaellátását. Ez viszont az a piac, amely jövőre - bár itt ma jóval olcsóbban lehet áramhoz jutni, mint a környező országokban - megszűnik.

A kilencvenes évek közepének privatizációs hullámában a külföldi befektetők biztos hasznát szavatolni hivatott, tizenöt-húsz évre kötött, hat hosszú távú megállapodás azonban torzítja a piacot, és ezért számos európai uniós feddést kapott a kormányzat. A jelenlegi árampiaci szabályozáson változtatni kell, mert áttekinthetetlen keresztfinanszírozási rendszer alakult ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rémhír, hogy Ukrajnában nukleáris baleset történt volna

Rémhírnek nevezte és határozottan cáfolta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság… Tovább olvasom