Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Tizenévesek rongálták meg a marcali zsidótemető síremlékeit

Három fiatalkorú "erőfitogtatásból" rongálta meg a marcali zsidótemető síremlékeit; szombaton délelőtt gyanúsítottként hallgatták ki a fiatalokat, akik beismerték tettüket - közölte a rendőrség.
A 75 síremléket még múlt vasárnap döntötték le - tájékoztatott Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség, miután pénteken értesítették a történtekről, nagy erőkkel kezdett nyomozni az elkövetők után.

Olvasóink írták

 • 18. jozko 2011. január 31. 11:37
  „A kegyeletsértés bűn, minden kultúra és vallás szerint!

  Vannak viszont figyelemre méltó körülmények!
  "Fejétől bűzlik a hal"
  Amíg a legmagasabb szintű állami vezetéstől az emberekkel napi kapcsolatban lévő vezető szintekig a "kettős" mérce" van divatban, mindig is lesz a lapja az ellnségkép gyártásnak, a gyűlöletkeltésnek!
  Parancsszóra nem lehet bármit egyszerre betiltani vagy elrendelni!

  Amokor parancsra -szigorú büntetés trehe mellett- kell, vagy éppen tilos dicsőíteni vagy tagadni valamit-a fene megette!
  A pozitív diszkrimináció is diszkrimináció!
  Anélkül, hogy visszasírnám a "jogelőd" Első Titkárt, felemlítem egy elhíresült mondását:

  "A paprikáskrumpli az legyen paprikáskrumpli"

  Egyszóval el kellene jutni odáig, hogy a tényeket néven lehessen nevezni-ne tűnjön az , és ne is állítsák be etnikumok, vallási csoportok elleni izgatásnak.

  Amíg nincs így, addid akár okkal vagy ok nélkül, elég egy véletlen vagy jól időzített fuvallat és fellobban a parázsló indulat!
  A gyűlölködést igazán okafogyottá tenni az őszinte, mellébeszélés nélküli megnyilatkozásokkal lehetne!
  Elismerem: hatalmas bátorság kellene hozzá!
  Nem minden bokorban terem olyan nagyformátumú politikus, aki be merné vállalni!”
 • 17. Apátfalvi** 2011. január 31. 02:00
  „8.

  "Enyje-enyjével el kell őket engedni. Nem csináltak semmi komolyat(...)"

  ???

  75 síremlék ledöntése nem "komoly"? Nem tudom, hogy mennyibe fájhat szerencsétlen szüleiknek a gyermekeik tombolása.
  Ha meg minden bűneset mellé oppozíciókat állítanánk, meg "de bezzeg"-eket, akkor ebben az országban soha, semmi nem lenne megoldva, felderítve. Nem beszélve arról, hogy egy keresztény temető megrongálása (amely ugyanolyan elítélendő, mint a fenti eset) Magyarországon nagyobb eséllyel esik a vandalizmus (és nem "gyerekcsíny") kategóriájába, míg a zsidó temetők szétverésénél már felmerül az antiszemita indíték is. Ezért szólalt fel a miniszterelnök, és ezért van itt a cikk a DM-ben. Egyébként a többi temetőrongálásról is szokott lenni híradás, mind az interneten, mind a TV-s híradóban, szóval nem értem a hőbörgést.”
 • 16. qrumpli 2011. január 30. 03:52
  „Egy gyerekcsínnyel az ország első embere " IS " foglalkozik?”
 • 15. klj_54 2011. január 29. 20:15
  „Nem illik a cikk témájához a cigányozás és a burkolt zsidózás!
  Felekezet és bőrszíntől független gyalázat amit a gyerekek tettek a temetőben!”
 • 14. ferdzso 2011. január 29. 19:33
  „Ez esetben, mindenféle más büntetés nélkül, kötelezném őket a helyreállításban, és legalább egy évien át, közmunkában, (minden más szabadidős tevékenység helyett) a temető gondozását végeztetném velük.Talán, ez idő alatt rájönnének, hogy épp olyan anyák, és apák, meg gyerekek sírjai vannak ott, mint az ő családjukban is, akik szintén nem szeretnék, ha valakik "sportból" meggyaláznák sírjaikat. Egy esetleges pénzbírság, vagy netán, javító-nevelő intézeti büntetés, csak rontaná a nézeteiket, a zsidósággal kapcsolatban.”
 • 13. zero 2011. január 29. 18:55
  „Felvetődik a kérdés, honnan tudta megállapítani olyan biztosan és gyorsan (!) a rendőrség, hogy nem politikai alapú (rászízmus) volt a temetőrombolás. A srácok kapcsolatainak (vannak-e jobbikos / gárdista / neonáci stb. ismerőseik? Kikérdezni az iskolatársaikat, tanáraikat a kapcsolataikról, esetleges Hitler-imádatukról stb.) feltérképezéséhez nem elég egy pár óra. Tán csak nem onnan egyértelmű a dolog, hogy ezek a temetőrombolók is cigányok voltak, mint oly sokszor (”
 • 12. Nórikám 2011. január 29. 18:35
  „Mind egy milyen sírokat rongáltak meg, szigorúan meg kell büntetni a lurkókat. Persze ebből nem lesz semmi, jön majd anyuka zokogva, az kicsi fia nem ilyen, micsoda dolog meg büntetni! Micsoda elvetemült kölykök, akik még a temetőt sem tisztelik! Akkor mit? Erejüket meg másutt is fitogtathatnák. Pl. szemét szedés! Egyébként úgy rémlik itt már történt hasonló eset. A mi helyi lapunkra meg már jellemző, hogy mindenféle híreket közöl minden honnan, csak a helyi híreket nem. Úgy látszik itt nem történik semmi. Már mint nem ,a rongálás hiányzik, csak a helyi események nem kapnak teret.”
 • 11. zero 2011. január 29. 18:27
  „Az idős asszonyt vérbe fagyva találták meg otthonában, ám a helyiek még inkább megrémültek, amikor a szálak a négy gyerek felé vezették a nyomozókat.Hiába gyilkosok, sosem kerülnek börtönbe
  Lak -- Hiába gyilkosok, ám gyerekek, így sosem kerülnek börtönbe. Bár sokan kételkednek abban, hogy gyerekek képesek ilyen szörnyűségre, mégis egyre több körülmény utal arra, hogy L. Márió (12), L. Richárd (13), S. Tibor (13) és L. József kezéhez tapad Ica néni (+81) vére.SZERINTEM ez fontosabb lenne”
 • 10. antikos 2011. január 29. 17:49
  „Azok a kis fasiszta növendékek!!! Azonnal izreli börtönökbe kell zárni a felmenőiket és az összes leendő gyermeküket és azok gyerekeit! Ezt nem lehet szó nélkül hagyni, pont az ünnepnapon! Felháborító!
  Na de félre a tréfával. Pont ezen a napon történt ez??? Pont ilyen temetőben, és máris meg vannak??? A keresztény temető tudvalevő fosztogatói meg a tányérost nézik és röhögnek rajtunk...”
 • 9. dodó 2011. január 29. 17:18
  „Kb egy éve, amikor is a "tizenévesek" (mert megnevezni őket csak akkor szabad, ha sérelem éri őket, de akkor kötelező) által szintén egy zsidó temetőben okozott rongálásról tudósított a DM, én felhívtam a szerkesztők figyelmét, hogy a szegedi Belvárosi temetőben az I. vh-ús emlékművet teljesen szétlopták a megnevezhetetlenek több tonna bronzot tulajdonítva el, és erről nincs tudósítás. A legszörnyűbb, hogy igen értékes és pótolhatatlan, kb 30 m X 1,5 m dombormű posztamens és több ezer név vált a semmivé! Az legszebb az egészben, hogy az állandó őrzés ellenére (vagy talán segítségével).
  Nos a bejegyzés után vártam, de semmi hír, míg kb egy hónap múlva megjelent egy semmitmondó cikkecske, amelyben megemlítették, hogy szegínykék a Belvárosi temetőt sem kímélik.
  Azóta viszont változások történtek: a város, vagy a temetkezési váll. lebontotta a műkő maradványokat és parkosított. Aki ma kilátogat csak a központi alakot látja és nem is sejti, milyen szép emlékmű állt még másfél éve is. Esetleg csodálkozik, milyen nagy téren áll a főalak.
  Nyomozásról, felelősségrevonásról nem olvashatunk, kormányszintű elhatárolódást, de még polgármesteri vagy rendőrkapitányi méltatlankodást sem, segítséget a helyreállításhoz nem ígér senki!”
 • 8. Conquer 2011. január 29. 17:16
  „Ugyan már.

  Egyszerű diákcsínyről van szó, nem tudom, hogy miért kell ennyire felakadni rajta. Enyje-enyjével el kell őket engedni. Nem csináltak semmi komolyat, főleg nem olyat, amiért az ún. miniszterelnöknek fel kellett volna szólalnia. Keresztény temetőrongáláskor nem látom ugyanezt a felháborodást...

  Érdekes, hogy erre azonnal volt egy csomó rendőr, de a borsodi és a hevesi falvakban tomboló cigányterrorra egy sincs. Szerintem ezt is le lehetett volna zárni ismeretlen tettes felkiáltással. Biztosan Jew Yorkig szaladtak volna.”
 • 7. nyomdasz63 2011. január 29. 17:15
  „Kis pö...k,majd úgy járnak,mint a Z.János /Kkhalas/ !”
 • 6. zoltanszabo 2011. január 29. 16:59
  „T . 1 igazat szóltál. Saját kezükkel,szülő pénzén tegyék rendbe a temetőt. Szigorú büntit nekik. Némelyik suhanc nem tud mit kezdeni az idejével--az erejével. Adni nekik kis melót--a mecseki szénbányába amit most nyitottak meg .”
 • 5. Apátfalvi** 2011. január 29. 16:47
  „Egyetértek az előttem szólókkal!”
 • 4. queenmargareth 2011. január 29. 15:44
  „2. hozzászólás klj_54 2011.01.29. 14:42

  Így gondoltam csak nem voltam világos, igen saját kezükkel tegyék rendbe!!!”
 • 3. varadipal 2011. január 29. 15:35
  „A taknyosoknak fogalmuk sem volt, hogy a rongálás a holokauszt emléknapon történt. Dupla bünti, hogy inkább iskolába járjanak.Az okozott kárt az utolsó fillérig behajtani rajtuk, hogy életük végéig megtanulják a másét becsülni, a kegyeletet, és tisztességet az elődök iránt.Felekezeti hovatartozás nélkül.”
 • 2. klj_54 2011. január 29. 14:42
  „Én keményebben büntetném őket:
  Saját kezükkel kelljen, szakember felügyelete alatt, helyreállítani az okozott kárt.
  Utána még kettő évig ők tartsák rendben a temetőt!
  Ja és ők feleljenek az ezután bekövetkező károkért!
  Ezt a módszert némely amarikai bíró szokta alkalmazni és kegyetlenül beválik, mert tudomásom szerint még nem volt visszaesője:)”
 • 1. queenmargareth 2011. január 29. 13:51
  „kölykök felügyelet mellett, a szülők pénzével hozzák rendbe!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Körösökön

A folytatódó apadás miatt pénteken este megszűnt az árvízvédelmi készültség a Hármas-Körös alsó… Tovább olvasom