Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Tizenkétmilliós összegtől estek el

Vág azon rábaközi települések egyike, ahol foggal-körömmel ragaszkodnak az óvodáért és az iskoláért. Pálffy Attila polgármester szerint ez mindaddig így lesz, amíg anyagilag bírják az intézmények fenntartását.
Vágon több mint háromszáz éve van iskola, de az óvoda sem mostanában kezdett működni. Az előbbi intézménybe harminckettő, utóbbiba tizenhat gyerek jár.

Fontos, hogy a gyerekek ne veszítsék el gyökereiket

– Elég messze vagyunk a szomszédos községektől, a falu a megyehatáron fekszik, Sziltől öt, Szanytól hét kilométerre. Ezért amíg tudjuk, fenntartjuk az iskolát, hogy a gyerekeink – főleg az alsósok – helyben tanulhassanak. Fontosnak tartjuk, hogy a legfiatalabbak ne veszítsék el gyökereiket – mondta el Pálffy Attila polgármester.
Tehát Vág kitart az intézményei mellett, noha ez jelentős anyagi megterheléssel jár.
– Szinte az egész falu felháborodott amiatt, hogy kollektív büntetést kaptunk, mivel nem léptünk be a többcélú kistérségi társulásba. Ha beléptünk volna, mindkét intézményünket fel kellett volna adni, mivel nem feleltünk meg a létszámmal kapcsolatos követelményeknek. Ezért megvonták tőlünk azt a 12 millió forintot, amit évente önhikis támogatásként kaptunk – jegyezte meg a falu vezetője.
Természetesen a kieső pénzt pótolni kell. Vágon ezt úgy oldották meg, hogy többféle adót kivetettek. Így építményadót – a nem állandó helyi lakosok számára –, a kommunális adót, amely évente lakásonként mintegy ötezer forint. Bevezették az iparűzési adót, és némi segítség a gépjárműadó helyben maradó része. Ez összesen körülbelül hétmillió forint bevételt jelent.
„ Szomorú, hogy ilyen mérvű

adózást kellett bevezetnünk, hisz

a lakosság negyven százaléka

időskorú, alacsony nyugdíjjal. Pket kell sarcolnunk. Ez szégyene

a falunak, de főleg az országnak.”
Vág a Pálival és Rábasebessel alkotott körjegyzőség székhelyközsége. Éves költségvetése – a körjegyzőséggel együtt – megközelíti a 100 millió forintot. Vajon tudnak-e fejleszteni, beruházni Vágon?

Az anyagi nehézségek

ellenére gyarapodnak


– A falu az anyagi nehézségek ellenére gyarapodik – vélekedett az elöljáró. – Megyei segítséggel sikerült felújítani az orvosi rendelőt, illetve az orvosi szolgálati lakás tetőzetét. Két utca útburkolatának rendbetételére is jutott pénz, így most már az útjaink kilencven százaléka szilárd burkolatú. Javításra szorulnak viszont a járdáink. Ezekben a napokban pedig egy újabb felújítást kezdtünk 22 millió forintért. Egy közösségi házat alakítunk ki a használaton kívüli iskolaépületben, ahol helyet kap a helytörténeti múzeum, a könyvtár, a nyugdíjasklub, az internetes szoba, fiataloknak konditerem, a gyerekeknek tornaszoba. A felújítás befejezésének határideje augusztus 31.
Pálffy Attila szerint az elmúlt tizenöt évben százzal csökkent a lakosság lélekszáma, jelenleg ötszázhetven. Mostanra megállt ez a tendencia, tavaly például két család költözött szociális bérlakásba, s akkor egyszerre hattal nőtt a gyermeklétszám. Vonzó lehet, hogy négyzetméterenként egy forintért kínálnak építési telkeket. Úgy tűnik, a külföldiek is felfedezték a csendes Rába-parti falut, hisz eddig körülbelül harminc házat vásároltak, s azokat többnyire rendben tartják. Egyesek szinte állandóan, mások hétvégeken tartózkodnak Vágon. Vannak Bécsben dolgozó erdélyi magyarok, az ő szüleik, de előfordulnak bécsiek is. Hétvégeken bizony benépesül a Rába-part.

Felújítás híján

bezárják a konyhát


– További terveink között szerepel a sportöltöző felújítása, melynek költsége körülbelül tízmillió forint lenne – vázolta a jövőt a falu első embere. – Erre már két éve pályáztunk, az építési engedéllyel és más költségekkel együtt félmillió forintot kifizettünk, de számomra érthetetlen módon mindig a nagyobb községek nyernek. Ebből is látszik, hogy a kistelepülésekre nem akarnak pénzt juttatni. Reméljük, hogy idén mi következünk. Szeretnénk rendbe tenni a Petőfi és a Gyöp utca közötti útszakaszt. Ki akarjuk cserélni a hirdetőtáblákat, a szeméttárolókat. Fel kell újítani a községháza három helyiségét, valamint az óvodai konyhát. Ez utóbbira december végéig kaptunk haladékot, különben bezárják a konyhát, ahol száz ember részére főznek. Meg kell oldani az akadálymentesítést az óvodában, az iskolában és a községházán. Ebben az évben terveket készíttetünk a csapadékvíz-elvezetésre és a faluközpont-kialakításra.
Pálffy Attila a rendszerváltás óta polgármesterként tevékenykedik. Ám szerinte a munka folytatásának eldöntésére még van idő.
– Az elmúlt tizenöt évben a falu lakóinak, a képviselő-testület tagjainak segítségével mindent megtettünk a település fejlődésének érdekében. Persze amit az anyagi lehetőségek megengedtek. Az itt élők szeretik ezt a falut, ha 25–30 kilométeres körzetben letelepedne egy multicég, szinte senki sem keresné a városban a boldogulását – nyilatkozta az önkormányzati vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Czollnerné Perleczky Ildikó

Jóval nyitottabb lett, és ezentúl több ruhafazont kipróbál, mielőtt a vásárlás mellett döntene… Tovább olvasom