Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tizenkilenc évesen abortuszon

Az abortusz mindig is vitatott és erős érzelmeket kiváltó kérdésnek számított: kiolt egy életet vagy megkönnyíti egy nő további sorsát? Tavaly közel feleannyi terhességmegszakítást végeztek, mint ahány gyermek született Csongrád megyében.
– Lelkileg a legnehezebb annak a nyomtatványnak az aláírása volt, amelyben önként vállaltam, hogy talán soha többé nem lehet gyermekem, ha a beavatkozás során sérül a méhem. Ekkor tudatosult bennem, hogy akár az egész további életemet is tönkreteheti egyetlen felelőtlen döntésem, hiszen később szeretnék gyereket – emlékezik vissza Erika a három évvel ezelőtt történtekre.

Számokban

A terhességmegszakítások száma jelentősen csökkent a magzati élet védelméről szóló törvény 1993-as hatályba lépését követően. A KSH adatai szerint míg 1980-ban 3292, 2000-ben 2400, 2006-ban pedig 1832 abortuszt végeztek Csongrád megyében. – A szegedi női klinikán tavaly 667-en kértek terhességmegszakítást. Közülük tízen kétszer is egy év leforgása alatt. Az abortusz mellett döntött 667 nő 8-9 százaléka tizennyolc év alatti – tudjuk meg Mészáros Gyula klinikai főorvostól, aki a megelőzésre hívja fel a figyelmet, hiszen a művi vetélés után növekszik a koraszülés esélye.

Azt hitte, meddő


A huszonkét éves lány nem szedett hormonális fogamzásgátlót, mert félt az elhízástól. – Nem hittem, hogy baj lehet, megbíztam Andrásban. Ő azt gondolta, meddő, ezért amikor kiderült, hogy terhes vagyok, elsírta magát örömében. Én is sírtam. Hatalmas szorítást éreztem a mellkasomban, hiszen tizenkilenc évesen nem akartam anya lenni – mondja Erika.

Gyerek volt ő is

Az elkövetkezendő néhány napra rémálomként emlékszik vissza: – Végig csak az lebegett a szemem előtt, hogy minél előbb túlessek a műtéten. A párom és a szüleim mellettem álltak, de így is nagyon nehéz volt. A védőnők megpróbáltak rábeszélni a babára, de én végig csak arra tudtam gondolni, hogyan lehetne gyerekem, amikor szinte még én is az vagyok. Napokig csak sírtam, és szerettem volna túllenni az egészen. Aztán befeküdtem a klinikára.

A műtét előtt

A méhtágítótól hánytam és szédültem. Nem is emlékeztem a műtét előtti percekre. Sok helyen olvastam, hogy nők azt mondták, hatalmas ürességet éreztek az abortusz után. Én megkönnyebbültem.

Abortuszhajó

A Hollandiában bejegyzett „abortuszhajó" olyan országokat szemel ki úti célul, amelyekben nagyon szigorú abortusztörvény van érvényben. Fedélzetére vesz olyan nőket, akik nem kívánt terhességüktől szeretnének megszabadulni, kihajózik velük nemzetközi vizekre, és a szükséges vizsgálatok után a hajó orvosai azoknak, akiknél ez lehetséges, abortusztablettát adnak be művi vetélés előidézésére, majd a hajó visszaviszi őket az adott ország kikötőjébe. A terhességmegszakítást ellenzők heves tiltakozása mellett 2001-ben Írországban, 2003-ban Lengyelországban és 2004-ben Portugáliában kötött ki.

Azóta gyógyszert szed

Egy hétig lábadoztam otthon, volt időm átértékelni a történteket. Hatalmas felelőtlenség, hogy védekezés nélkül éltem szexuális életet. Azóta gyógyszert szedek, és rendszeresen járok nőgyó-
gyászhoz.

Sok esetben valóban indokolt a beavatkozás, például ha a terhesség az édesanya életét veszélyezteti, vagy a magzat teljes biztonsággal nem élné túl a szülés folyamatát, esetleg gyógyíthatatlan betegséggel jönne a világra.

Jogi szabályozás

A feltételeket megállapító jogi szabályozás országonként, kultúránként eltérő. Van, ahol teljes a tiltás – Szaúd-Arábia, Afganisztán –, és van, ahol csak akkor hajtható végre, ha az anya élete kerül veszélybe. Magyarországon három esetben kerülhet rá sor: egészségügyi okból; ha a terhesség bűncselekmény következménye; illetve ha az anya súlyos válsághelyzetben van. Ez utóbbi szituáció az, amellyel kapcsolatban leginkább összecsap az ellenzők és támogatók tábora. Súlyos válsághelyzetként ugyanis szinte bármit el lehet fogadtatni, az anyagi nehézségektől a személyes okon át igen tág a lehetőségek köre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog házasság mint sikeres ''projekt''

„Az esküvő egy kapcsolat ünnepe. A házasság nemcsak egy papír, annál mélyebb értelemmel bír"… Tovább olvasom