Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tízezer embert károsított meg egy bűnszervezet

A "magyar kriminalisztika egyik legnagyobb akciójában" 100 millió forintnyi készpénzt - eurót és dollárt - foglaltak le, továbbá 16 ingatlant és 80 személyautót.
Tízezer embert károsított meg és több milliárdos kárt okozott egy bűnszervezet, amelynek tagjaira kedden csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség munkatársai - közölte a két szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országos rajtaütésben 14 megyében, 320 helyszínen vettek részt nagyjából ezren. Elfogták a bűnszervezet irányítóit és tagjait, akiket egyebek mellett költségvetési csalással, pénzmosással, közokirat-hamisítással, sikkasztással, csődbűncselekménnyel és számvitel rendjének megsértésével gyanúsítanak.

Őrizetbe vettek 23 gyanúsítottat, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Balázs Zsolt, a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetője szerint több további gyanúsított kihallgatása várható.

Nagy Zsolt, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének bűnügyi helyettese az ügy előzményeiről elmondta: 2010-ben indult ügyészségi kezdeményezés alapján a nyomozás, akkor ugyanis feltűnt, hogy egy Heves megyei településen azonos helyszínre több céget jelentettek be, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak. A nyomozás egyre több megyét érintett, ezért a megyei rendőr-főkapitányság átvette az ügy nyomozását, majd 2012 januárjában a NAV-val közös nyomozócsoportot hoztak létre.

Balázs Zsolt pénzügyőr őrnagy ismertetette, hogy a csoport alapvetően kétféle tevékenységet végzett. Eleinte egy cégtemetőt működtettek, sorra buktattak be egyébként tényleges tevékenységet végző cégeket. Helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek. A bűnszervezet a feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén. Az ügyvezetők a folyamat végén gyakran külföldi "strómanok" voltak, jellemzően ukrán, román és szerb állampolgárok.

A csoport másik tevékenysége illegális munkaerő-kölcsönzés volt. Ebben az esetben a pénzmozgásban rejlik a bűncselekmény lényege - mondta az őrnagy. Olyan tevékenységeket kerestek a csoport tagjai, amelyek sok munkaerőt igényelnek, így például őrzővédő, takarító-, fuvarozócégeket. A munkavállalókat kiszervezték a munkaerő-kölcsönző cégekbe, de a járulékokat nem fizették a dolgozók után. Ezzel az államnak és az érintett munkavállalóknak is kárt okoztak. A kár több milliárd forintra tehető, 51 cégnél 443 millió forint az adóhiány. Kifejezetten erre a célra létesített könyvelőirodák is segítették a rendszer működtetését.

Balázs Zsolt - aki a keddi rajtaütést a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb akciójának nevezte - elmondta még, hogy mintegy 100 millió forintnyi készpénzt, például eurót és dollárt foglaltak le, továbbá ingó és ingatlan vagyontárgyakat: 16 ingatlant, 80 személyautót, valamint "befagyasztottak" mintegy 200 bankszámlát. A házkutatásokon a bűnszervezet egyik vélt irányítójának otthonában valóságos fegyverraktárt találtak a nyomozók.

A keddi akcióban a rendőrség és a NAV mellett részt vett a Merkúr Bevetési Egység és a Terrorelhárítási Központ is.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. skype66 2013. szeptember 05. 12:53
  „a " bűnszervezet " fogalmát kellene definiálni.
  10 éven át működött a rendszer !!!!!!! azok az emberek 10 évig dolgozhattak. Ja, hogy állam bácsi nem húzhatta le őket ?
  A böcsületös dógozó- 10 éven át nem volt beteg ? amikor is kiderülhetett volna hogy nincs is biztosítása....
  Ne legyenek kételyeid : itt csak állambácsi nem kapta meg a jussát !
  achilleus marhaságokat írsz.
  " A csoport másik tevékenysége illegális munkaerő-kölcsönzés volt. " - kiemelném a lényeget : ILLEGÁLIS !!!! és akkor értelmezzük az illegális szó jelentését : nem engedélyezett. tehát még lehet jó, csak kinek.”
 • 23. achilleus 2013. szeptember 05. 12:24
  „21. grafika88 2013.09.05. 11:16
  "Olajügy ..tényleg ez ahhoz aprópénz amit elcsaltak. De azt is megúszták. SŐT !!!!!kitüntették, bársonyszéket toltak alá ...!"
  - Hol olvasod te például ebben a cikkben Pintér Sándor belügyminiszter nevét?
  http://hvg.hu/itthon/20120716_portik_tamas_elete
  "Az Energol vezérigazgatója Csikós József lett, aki a többiekkel ellentétben a felvilágból jött, nem is akárhonnan: a rendszerváltozásig az állampárt, az MSZMP Központi Bizottságának apparátusában dolgozott, majd nyugdíjazásáig ezredesi rangban a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította. Abban, hogy az olajosok megtalálták a politikai elit egyes tagjaival a kapcsolódási pontot, állítólag jelentős szerepe volt a rendszerváltás után helyzetbe kerülő politikusok ügynökmúltjáról sokat tudó Csikósnak. Az olajozásból rövid időn belül forintmilliárdok halmozódtak fel, ráadásul az Energol és az azzal kapcsolatban álló cégek ellen a hatóságok csak 1996-ban kezdtek el nyomozni. 1997 októberében az Energolban igazgatóként tevékenykedő, akkor 29 éves Portik ellen elfogatóparancsot adtak ki, "
  - csakhogy ő az USA-ba szökött, majd - kinn átvészelve Orbán első rendszerét - zavartalanul éldegélt Budapesten, sőt megbeszéléseket folytatott a NBH GyF által delegált igazgatójával, és csak Orbán második rendszere tette lakat alá. Egyesek tényleg óhatatlan vágyat éreznek arra, hogy bűnszervezetekkel bizonyítottan szoros kapcsolatokat ápoló rendszer nyikorgó fogaskerekei legyenek, közben a rágalmazásoktól sem riadnak vissza. Kész tényként kezelve egy apagyilkos olajmaffiózó "vallomásait". http://www.origo.hu/itthon/20040414husz.html
  "Nógrádi Ádámot húsz év fegyházbüntetésre ítélte édesapja aljas indokból elkövetett megölése és más, kisebb súlyú bűncselekmények (lőfegyverrel és robbanószerrel való visszaélés, lopás, fogolyszökés, hamis tanúzásra való felbujtás, okirathamisítás) miatt a Pest Megyei Bíróság "”
 • 22. achilleus 2013. szeptember 05. 12:00
  „11. skype66 2013.09.05. 06:25
  "a bűnszervezet 10 éven át( !!!!! ) foglalkoztatott őrzővédőket, takarítókat, fuvarozókat, könyvelőket, és még ki tudja hány embernek adtak munkát."
  - Nem a "bűnszervezet" adott munkát a felsoroltaknak, hanem a ténylegesen nekik munkát adóktól kiszervezte ezeket a tevékenységeket (átvette a bérek kifizetését) csak közben lenyúlta a dolgozók járulékait. Nem teremtett tehát új munkahelyeket, így ezek a munkahelyek nem is szűntek meg, amikor a bűnszervezet lebukott. Egyébként pedig ne bűnszervezetek tartsák már fenn a munkaerőpiacot, mert annak még sosem lett jóvége. Bár kétségtelen vannak olyanok, akik újabban nagyon megértőnek mutatkoznak, de erre talán nem kellene egy ország jövőjét építeni. Az is fölöttébb érdekes, hogy 10 éve működött, most bukott le, és ki a "hibás"? Hát, aki lebuktatta. Az ilyenek tényleg megérdemelnék, hogy bűnszervezetek "gondoskodjanak" a jövőjükről.”
 • 21. grafika88 2013. szeptember 05. 11:16
  „a kurmány nem tűri az ellenfelet ! Nem adóztak...nem volt elég az ellopott lóvé a politikusoknak?? Hagyták 10 évig dolgozni őket ?? Most már elég volt ?? 10 év alatt hol volt az APEH...a NAV ??? meg a többi elszámoltató???

  a többi MIKOR JÖN ??? a felsőtízezer ?? a milliárdosok ?? politikusok??? Vagyon elszámolás !

  Olajügy ..tényleg ez ahhoz aprópénz amit elcsaltak. De azt is megúszták. SŐT !!!!!kitüntették, bársonyszéket toltak alá ...!”
 • 20. x 2013. szeptember 05. 10:43
  „17. bicikliör 2013.09.05. 09:11 "... sem volt a választási ígéreteiben a KORRUPCIÓ szó megemlítve."
  - Talán mert az magától értetődik, egyiknek sem kellett megígérnie, megy az magától Fél-Ázsiában.”
 • 19. Egyolvasó 2013. szeptember 05. 10:40
  „No, majd ezt az ügyet is titkosítják nyócvan évre, mint ahogy az olajügyeket.”
 • 18. pog 2013. szeptember 05. 09:33
  „akkor mi lenne, ha a jelenlegi politikusokat komolyabb vizsgálatot folytatnának...akkor mekkora károkozásról beszélnénk”
 • 17. bicikliör 2013. szeptember 05. 09:11
  „Lassan eljött az idö...1991-töl mindent felülvizsgálni...de a politikusokat is ...az összes ellopott forintot vissza!!! Sajnos eddig egyetlen kormánynak sem volt a választási ígéreteiben a KORRUPCIÓ szó megemlítve.”
 • 16. Együgyű 2013. szeptember 05. 08:19
  „,,14. skype66 2013.09.05. 07:43" ,,Együgyünek : biztos nincs fizetve a munkavállalók utáni járulék sem, de tudott enni, adni a gyerekének." Tisztelt skype66! Na, ki tehet arról, hogy lehet, hogy a munkavállalók nem tudnak enni, adni esetleg a gyerekeiknek? Talán nem teremtődött, fizettek adót, biztosítást, és a cégfenntartással kapcsolatos költségeket alkalmazó jól fizetett 1-millió új munkahely? Ki mondta, hogy 49.000 forintból meg lehet élni? Az általa támogatott elvet követték, kipróbálták a hasonszőrű hívők és az erről nyilatkozók? A megszerzett előjogaikat, vagyonkájukat felajánlották a nemzeti egységes áldozatvállalásra tekintettel? Széchényi egy volt, aki a vagyonából komoly felajánlást tett és adott is a Magyar Nemzetnek! Mellesleg meg a költői kérdéseimet nem érti vagy nem érted! Azokra választ nem várok, mert azok azért költői kérdések! (Az összefüggéseket jó, ha valaki, valakik értik! Talán nem akarják érteni?)”
 • 15. DMagóg 2013. szeptember 05. 08:08
  „"Tízezer embert károsított meg egy bűnszervezet"
  Az olajszőkítés az smafu ehhez képest?”
 • 14. skype66 2013. szeptember 05. 07:43
  „Együgyünek : biztos nincs fizetve a munkavállalók utáni járulék sem, de tudott enni adni a gyerekének. Most kíváncsi leszek, hogy a 3 hónapig járó 47000 szocsegélyből mennyire laknak jól. Én sem propagálom a fekete munkát, csak fenntartásaim vannak a cikkel, és az állami kommunikációval szemben.”
 • 13. Együgyű 2013. szeptember 05. 07:33
  „,,Tízezer embert károsított meg egy bűnszervezet"
  Ide vezet, ha boldog, boldogtalan (talán még hajléktalan is) öt perc alatt céget alapíthat, nem is egyet, hanem több százat. Még Feri engedélyezte ezt a laza cégalapítást. Viktorunk meg az örökölt? A Nemzeti Vallási hagyományokat, örökölte és folytatta az emút több mint három évben? Most a 2014-es választások előtt felszámoltak egyet a nekik nem tetszők közül? Azért még ne örvendezzünk, mert a bírósági ítéletet is meg kellene várni nem csak a felszámolást. Lehet, hogy lesz egy felfüggesztett ítélet vagy egy, ejnye-bejnye? Ne is csodálkozzunk, hogy a csibészek rárepültek a lehetőségre. (Egy példa: Gáspár Győző (Győzike) a rejtett és azóta, kibontakozót munkaerő is jól megvan Bea asszonysággal az adócsalással? Állami engedéllyel? Pedig mintha nekik is lenne a NAV fele adótartozásuk?) Más megfogalmzásban : a bűnszervezet 10 éven át( !!!!! ) foglkalkoztatott őrzővédőket, takarítókat, fuvarozókat, könyvelőket, és még ki tudja hány embernek adtak munkát. Mintha az előbbi felsorolásban szereplő emberek meg lettek volna károsítva, szívatva és még lehet, hogy állam bácsinak még Ők fizetnek? Persze munkát kaptak, de milyen áron! Ezeknek az embereknek mi van az egészségbiztosításával? Az legalább fizetve lett?”
 • 12. queenmargareth1 2013. szeptember 05. 07:10
  „x, Rubicon:ti is tudjátok, hogy nem hülyeség.Bár a Rakpart lezárást nem értem, hogy jön ide...Az országot szétlopták, szétrombolták, most már legálisan.”
 • 11. skype66 2013. szeptember 05. 06:25
  „Más megfogalmzásban : a bűnszervezet 10 éven át( !!!!! ) foglkalkoztatott őrzővédőket, takarítókat, fuvarozókat, könyvelőket, és még ki tudja hány embernek adtak munkát. Ezzel szemben nem fizettek adót, biztosítást, és a cégfenntartással kapcsolatos költségeket. De most ! halleluja !!!! A sok dógos ember munkanélküli lett , viszont a NAV -nak van sok-sok pénze.
  Azért néha álljatok meg emberek egy percre. Oké a " közös kassza " védelme, de mi van előbb ? - a gyereked éhes gyomra, vagy az országé.”
 • 10. KamuNeni 2013. szeptember 04. 22:42
  „Gratula hogy felszamoltak ezeket a szemteket. A cegalapitast es uzemelest viszont konnyebbe kellene tenni hogy minel tobb legyen hogy tobb tisztesseges embernek legyen tisztesseges munkaja>”
 • 9. x 2013. szeptember 04. 21:10
  „7. queenmargareth1, és a szegény pórnép elől még a rakpartot is lezárják. Mit ittál ma este?
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/parkolni_tilos_es_rakpartzar/2348211/
  "A XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál háromnapos hétvégi rendezvénye miatt szerda este 6 órától tilos megállni a szegedi Huszár Mátyás rakparton. ... A forgalmi rend hétfő reggel 7 órától áll vissza."”
 • 8. Rubicon 2013. szeptember 04. 20:47
  „Ide vezet, ha boldog, boldogtalan (talán még hajléktalan is) öt perc alatt céget alapíthat, nem is egyet, hanem több százat. Még Feri engedélyezte ezt a laza cégalapítást.
  Ne is csodálkozzunk, hogy a csibészek rárepültek a lehetőségre.

  Margitka! Magácska már megint hülyeséget írkál.”
 • 7. queenmargareth1 2013. szeptember 04. 19:55
  „tagjai:vezetőink...kimaradtak:a pórnép.”
 • 6. queenmargareth1 2013. szeptember 04. 19:10
  „majdnem 10 millió embert károsított meg egy bűnszervezet:a neve:Magyar Állam.”
 • 5. mivan? 2013. szeptember 04. 18:37
  „Na, végre! Ez nagy fogás volt! Jöhet a többi!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a magyar-horvát határ aknamentesítése

Befejeződtek a napokban a magyar-horvát aknamentesítési munkák a határ magyar oldalán. Tovább olvasom