Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tízezer hektárról eltűnt a szőlő

Az országban nyilvántartott 71 ezer hektár szőlőültetvényből csak mintegy 63 ezer hektárról jelentettek termést - írja a Népszabadság a csütörtöki számában a most elkészült múlt évi szőlőmérleget ismertetve.
Az átlagos évjáratokban megszokott fele, 1,645 millió hektoliter bor készült 2010-ben - mondta a lapnak Horvát Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. A vezető szavai szerint "ennél valószínűleg több készült, csak nem tudható, hogy mennyi magyar szőlőből forrt bor a határokon túl. Jelentős mennyiségű szőlőt vittek ki illegálisan szlovák, román és cseh felvásárolók."

A szőlőültetvények harmadán végeztek a metszéssel - közölte Horváth Csaba. Az eddigi tapasztalatok alapján az ültetvények jól átvészelték a kemény fagyok nélküli telet. Ugyanakkor a rügyvizsgálatok nem sok jót ígérnek: az átlagos évjáratokban megszokott rügyenként 2-3 fürt helyett mindössze 1,3 várható.

Olvasóink írták

 • 6. dodó 2011. március 04. 11:15
  „Döntsd a tőkét, ne siránkozz!”
 • 5. macs 2011. március 04. 10:10
  „3. zoltanszabo,
  szerintem a magyar mezőgazdaság a 90-es években ment tönkre, amikor a kárpótlási jegyekkel boldog-boldogtalan licitált a földekre. Az azóta kialakult gazdaságok már méretükből adódoan életképtelenek. Sem mennyiségben, sem minőségben, sem árban sem versenyképesek. Nagyon sok olyan fajtát termeltünk, amit csak a szedést követően lehetett eladni, mert nem lehetett tárolni. Nagyon sok olyan gyümölcs volt, amihez rengeteg élőmunka kell, ilyen a szőlő is, vagy a málna, szeder, meggy, cseresznye. A Dunakanyarban már nyoma sincs a hajdani hatalmas málnásoknak, mert nem volt ember, aki leszedje.
  Szóval éppen azok tették tönkre a mezőgazdaságot, akik korábban abból éltek. Érdekes, hogy pl. a szentesi Árpádot nem zilálták szét. Miért?”
 • 4. zoltanszabo 2011. március 03. 13:43
  „Nem régen olvastam :
  Navracsics 4 x volt Kínában.Kedvenc helye. Itthon is vendégül láttak egy kínai delegációt. Megittak egy csomó Tokai bort, úgy berugtak tőle mint a csacsi. Haza utaztak, majd otthon megbeszélték--csak nagyon finom volt a bor--rendelnek belőle.
  Meg is jött a rendelés , kp.fizetnek óriási összeget / százmilliókat / --de a rendelést le kellett mondani, mert olyan rengeteget kértek hl .t ,hogy 10 év alatt se terem annyi.
  Ennyit a szölőről !”
 • 3. zoltanszabo 2011. március 03. 13:33
  „De bízom benne, hogy ov. szölős ültetvénye csak meg maradt !
  Ha jól emlékszem : 1-2 éve volt, az EU azért fizetett a gazdáknak--vágják ki a szölőt. alma fákat mert túltermelés van. Ha itthon mindenki a régi szerint termel--az Eu-s szart ki veszi meg ?? Ez is úgy van mint a cukor ! ) gyárból---1 maradt, az is csak 1 hónapig üzemel, cukorrápa meg min.területen, ugyan ez a búzával is.
  Magyar- mezőgazdaság---állatenyésztés---CSŐDBE vinni. Majd jön :Kínából, meg az Euból <moderálva>”
 • 2. antikos 2011. március 03. 13:10
  „Szégyen, hogy hagyjuk! Tönkreteszik a magyar mezőgazdaságot, majd horror áron adják el a gyenge termékeket nekünk. Gyáva népnek nincs hazája...”
 • 1. papsajt 2011. március 03. 06:54
  „Majd ez is úgy jár mint a cukor.
  Drága lesz és minőségtelen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 2-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom