Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Tízezrek számára válik elérhetetlen álommá az önálló otthon

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint elfogadhatatlan, ahogy a kormány a lakáscélú támogatásokról szóló rendeletet módosította.
Hiszen szinte a teljes jogszabály változatlan maradt, csupán egyetlen olyan paragrafus került bele, amely szerint a lakásépítési/vásárlási kedvezmény, a fiatalok otthonteremtési támogatása és az állami kamattámogatások július 1-től már nem vehetők igénybe. Úgy gondolják, emiatt családok tízezrei számára válik elérhetetlen álommá a saját otthon megteremtése - hangzott el az egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Véleményünk szerint, az intézkedés hatására várhatóan sokkal kevesebb gyermeket vállalnak majd a fiatalok és jelentősen csökkenhet az új lakások építése is. A lakáskörülmények romlása miatt pedig a gyermekek helyes szocializációja kerülhet veszélybe, ami hosszú távon rendkívül káros lehet a társadalom számára.

A nagycsaládosok felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben ez a módosítás életbe lép, akkor az csak a július 1. után benyújtott kérelmekre vonatkozik, a folyamatban lévő ügyekre, a még nem elbírált, de már beadott igénylésekre nem. Ugyanígy nem érinti a módosítás azokat a korábbi szerződéseket sem, melyekben az ahhoz képest utóbb született gyermekek után a támogatással csökkenthető a még meglévő hitel - tehát ezek nem számítanak új igénylésnek.

A tájékoztatón elhangzott, hogy ez az intézkedés nem alkalmas a válság kezelésére és az államháztartás egyensúlyának helyreállítására, hiszen jelentős bevételtől esik el a költségvetés. Nagy valószínűséggel a támogatások visszaállítását valaki előbb vagy utóbb úgyis megteszi, ezért azt javasolják, hogy ne várjanak vele, térjenek vissza a régi rendszerhez.

Olvasóink írták

  • 2. 620829 2009. június 19. 08:13
    „az a baj-hogy nem ellenörzik pl: a szocpol útját.....közpénzből megy a szórás,és néhányan vagy nagyon sokan gátlástalanul ellopják ezt a pénzt.......jó lene , ha a megfelelő emberek dolgoznának is és nem csak a napi kávézás és pletyka menne a sok-sok fizetésért bent az irodákban....tisztelt köztisztviselő úrak....még mindig nagyon sokan vannak.......”
  • 1. Sziti 2009. június 18. 21:39
    „A FIDESZ mindent visszaállíthat vagy módosíthat majd?
    Ha igen, akkor ez az egész egy harakiri.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a kormány túlélésre játszik

A Gyurcsány-Bajnai korszak szereplői nem a következő választásokra koncentrálnak, hanem sokkal… Tovább olvasom