Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Tízmilliárdos koncessziós díjat kérnek a mobil cégektől

Tíz-tízmilliárd forint koncessziós díjat, valamint húsz-húsz milliárd forint értékű beruházást jelölt meg feltételül Kóka János a Pannon GSM Távközlési Zrt-nek és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt-nek a 900 MHz-es koncessziós szerződésre meghosszabbítására.
A tízmilliárd forintos koncessziós díj idei befizetése mellett a két társaságnak a következő két évben kell az infrastruktúrával gyengén ellátott területeken a szélessávú lefedettség növelését szolgáló, egyenként húsz milliárd forint értékű beruházást megvalósítania.

A távirati iroda által megkeresett két szolgáltató nem kívánta kommentálni az ajánlatot. "Amíg a tárgyalások tartanak, semmit nem kívánunk mondani" - hangsúlyozták a Pannon GSM-nél. "Az ajánlatot megkaptuk, azt tanulmányozzuk, ennél többet nem mondhatunk" - volt a válasz a Magyar Telekom sajtóosztályán.

A Pannon GSM Távközlési Zrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. 15 évre kötött, 900 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó koncessziós szerződése 2008. november 4-én jár le. A koncessziós szerződés értelmében a területet felügyelő miniszternek lehetősége van a koncesszió 7,5 évre szóló meghosszabbítására, ugyanakkor a miniszter a koncessziós díj mértékét, valamint a szolgáltatók döntésének alapjául szolgáló követelményrendszert 18 hónappal a koncesszió időtartamának lejárta előtt köteles közölni.

Amennyiben a Kóka János ajánlatával kezdődő tárgyalások idén augusztus 4-ig nem vezetnek eredményre, úgy új eljárás keretében, pályázati úton dől el a frekvenciasáv hasznosításának sorsa - áll a gazdasági minisztérium közleményében.

1993-ban a Pannon 50 millió dollárt, az akkor még Westel nevet viselő 46 millió dollárt fizetett 15 éves 900 Mhz-es koncesszióért. A most kért koncessziós díj a jelenlegi árfolyamon meghaladja az 55 millió dollárt.

1999-ben az 1.800-as koncesszióért a két cég egyenként 11 milliárd forintot fizetett, míg a magyar piacra, akkor belépő Vodafone a 900 és 1800-koncesszióért összesen 48,5 milliárd forintot fizetett. Tavalyelőtt az UMTS frekvenciahasználati jogosultságért különböző konstrukcióban a Pannon 19 milliárd, a T-Mobil 17 milliárd, a Vodafone legalább 16,5 milliárd forint fizetését vállalta.

A Pannon és a Magyar Telekom 1800 MHz-es DCS koncessziója – miként a Vodafone 900 és 1800 Mhz-es koncessziója is – 2014-ben jár le. A három szolgáltató 2004-ben elnyert UMTS frekvenciahasználati jogosultsága egyaránt 2019-ben jár le.

Európában több országban lejártak már az elsőként kiadott 900 Mhz-es GSM-koncessziók, és már lezajlott vagy folyamatban van azok meghosszabbítása, illetve átalakítása. A szolgáltatók a jogosultságok meghosszabbításáért több esetben jelentős egyszeri, vagy folyamatos díjat fizettek, illetve különböző fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi vállalásokat tettek.

A 900 MHz-es frekvenciatartományok értékét nagyban növeli, hogy az Európai Unió a rugalmas spektrumgazdálkodás keretében 2007 végén várhatóan felszabadítja azt, így a frekvenciatartományban megindulhatnak a szélessávú, UMTS/HSPDA szolgáltatások is, amelyek néhány európai országban jelenleg már kísérleti szakaszban járnak.

Az idén február végén a magyarországi mobiltelefon piacon a három szolgáltató előfizetőinek száma 9 millió 992 ezer volt, azaz a 100 főre jutó hazai előfizetésszám február végén 99,2 volt. Az EU tagállamokban a 100 főre jutó előfizetői szám immár meghaladja a 100-at, de van olyan ország, ahol már egy lakosra több mint 1,2 előfizetés jut. Így Magyarországon is van még esély a piac növekedésére, van lehetőség akár egy negyedik infrastruktúra-szolgáltató, illetve új virtuális szolgáltatók megjelenésére is a jövőben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életben maradt az élve eltemetett újszülött

Brazília délkeleti részén, saját szülei temették el élve újszülött gyermeküket, de három órával… Tovább olvasom