Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

TMRSZ-Jobbik: fel kell bontani a megállapodást

A Legfőbb Ügyészség figyelmeztette a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét (TMRSZ), hogy bontsa fel a megállapodását a Jobbikkal.
A Legfőbb Ügyészség Bencze József országos rendőrfőkapitány kérelme alapján végzett vizsgálatot, hogy megállapítsa, törvényesen működik-e a szakszervezet. A vizsgálat eredménye szerint a párttal kötött együttműködés ellentmond a szakszervezet alapszabályának.

A Jobbik és a TMRSZ együttműködési megállapodást kötött május 18-án, a megállapodás a két szervezet szerint nem politikai, hanem szakmai. A párt és az TMRSZ, mint fegyveres testület szakszervezetének együttműködése politikai indulatokat váltott ki és a rendőrségen belül is több ellenzője volt. A rendészeti tárca vizsgálata szerint az együttműködés részben politikai, amit a törvény tilt a fegyveres szolgálatok szakszervezeteinek. Az országos rendőrfőkapitány ezután a Legfőbb Ügyészséghez fordult.

A Legfőbb Ügyészség az ORFK vezetőjének kérelmére folytatta a törvényességi felügyeleti vizsgálatot. Megállapították, hogy a szakszervezet alapszabályának 7-es pontja szerint a TMRSZ önállóan, az állami, politikai, társadalmi szervezetektől függetlenül fogalmazza meg és váltja valóra céljait. A 2004 augusztusában elfogadott programjukban pedig az szerepel, hogy érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenységüket a politikai pártoktól, mozgalmaktól függetlenül, az alkotmánynak, az egyesülési törvénynek, a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően, az alapszabály szerint végzik - mondta a Független Hírügynökségnek Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Ezek alapján a szakszervezet alapszabályába ütközik az az együttműködési megállapodás, amelyet 2009. május 18-án a TMRSZ elnöke és főtitkára a Jobbikkal kötött.

Emiatt a Legfőbb Ügyészség figyelmeztette a szakszervezetet és közölte, hogy a megállapodást fel kell bontani. A szakszervezetnek 30 napja van arra, hogy ezt megtegye, de ha nem ért egyet az intézkedéssel és nem akarja felbontani a megállapodást, erről akkor is értesítenie kell a Legfőbb Ügyészséget. Ebben az esetben az ügyészség bírósághoz fordulhat - mondta Borbély Zoltán. Szima Judit, a TMRSZ főtitkárának felvetésére, hogy a Legfőbb Ügyészségnek nincs jogköre felettük, Borbély Zoltán azt mondta, hogy az ügyészség egységes szervezet, a főkapitány kezdeményezésére, de magától és az éves ellenőrzési tervbe foglalva is indíthat vizsgálatokat.

Szima Judit, a TMRSZ főtitkára a Független Hírügynökségnek szerdán azt mondta: iratok vannak a birtokában arról, hogy egy legfőbb ügyészi döntés alapján ügyükben nem járhatott volna el a Legfőbb Ügyészség. A figyelmeztetés kapcsán közölte, hogy céljaikat pártoktól függetlenül fogalmazták meg. Az ügyészség levelét a főtitkár még nem látta, de átolvasása után a törvényes határidőn belül döntenek. Ha nem fogadják el, akkor az éves kongresszusuk elé terjesztik, de az majd jövő ősszel lesz - tette hozzá. Szerinte csak ezt követően van lehetősége az ügyészségnek további lépéseket tenni az ügyben.

Állítása szerint az ügyészség politikai döntést hozott, ezzel befolyásolni akarja az EP-választásokat. A figyelmeztetés pedig azt jelenti, hogy nem követtek el jogsértést, különben súlyosabb szankciót hoztak volna - mondta Szima Judit.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. dodó 2009. június 04. 17:01
  „"A TMRSZ és a Jobbik visszautasítja a koncepciós beavatkozást
  A Legfőbb Ügyészségnek nincs jogköre vizsgálni a szakszervezetek működését, az illetékes megyei főügyészség szerint pedig törvényes a párttal kötött megállapodás, ezért a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete folytatja együttműködését a Jobbik Magyarországért Mozgalommal, egyúttal a két szervezet visszautasítja a koncepciós vizsgálatot.
  Szima Judit, a TMRSZ főtitkára a Legfőbb Ügyészségnek írt, precíz válaszlevelében (ld. http://tmrsz.hu/hirek-aktualis/503.html) dokumentumokkal és jogszabályi hivatkozásokkal igazolja, hogy a ,,vizsgálat" - hatáskör hiányában - illegitim volt, ráadásul koncepciós jellegű. A sebtében, direkt még az EP-választás előtt lezárt eljárásban a TMRSZ-t meg sem hallgatták, sőt a dátumozás szerint két nappal korábban befejezték a vizsgálatot, mint hogy az ORFK vezetője tájékoztatta a közvéleményt: a Legfőbb Ügyészséghez fordul félelmében.
  Természetesen a TMRSZ a saját Alapszabályát sem sértette meg. A szakszervezet ugyanis két kongresszus között a Küldöttértekezleten dönti el működésének főbb kérdéseit; az együttműködési megállapodás megkötését a testület 96%-os szavazati aránnyal támogatta.
  Szima Judit válaszlevelének végén a kettős mércére is rávilágított. A Legfőbb Ügyészség ugyanis nem vizsgálódott, amikor az MSZP 2006-2010-re kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a honvédség egyik szakszervezetével is. Mint a Jobbik EP-képviselőjelöltje fogalmaz: rendkívül aggályos és az egypártrendszert kiszolgáló ügyészség működésének emlékeit felidéző, logikátlan, pártérdektől vezéreltnek tűnő, a megfélemlítés jegyében fogant álláspontnak tűnik, hogy ha a szakszervezettel együttműködő párt nem az egykori állampárt utódpártja, hanem annak politikai riválisa, akkor a Legfőbb Ügyészség illetékességi területét is túllépve próbálja egy társadalmi szervezet céljainak hatékonyabb megvalósulását akadályozni.
  Novák Előd"”
 • 38. flexsnake 2009. június 04. 15:20
  „37. szakmai alapon történik politikai emberek által értsd: miniszterek által. Azért létezik ez a rendszer. Nincs más rendszer. Mindenhol a világban így működik. Nem lehet népszavazással dönteni felsővezetők személyéről mivel a nép nem ismeri a vezetőket.”
 • 37. Mathiasking 2009. június 04. 15:09
  „24. hozzászólás Logaritmus 2009.06.04. 12:10

  21. hozzászólás Mathiasking: márpedig a rendőrség nem a kommunisták gyűjtőhelye, elhiheted nekem. Kb. 100 éve törvény tiltja, hogy rendőr, köztisztviselő, katona politikai párt tagja legyen vagy politikai tevékenységet fejtsen ki. Ezért sem kell sem a Jobbik, sem az MSZP, sem a Fidesz a rendőrségi szakszervezetbe, nem kell, hogy a pártok ott agitáljanak a szakszervezeten keresztül. Etikátlan és jogellenes. A Jobbik most sem tartotta be a törvényt!

  Kedves Logaritmus!

  A leírtakkal szemben volna néhány észrevételem: A (akár rendvédelmi, akár védelmi, akár honvédelmi) felső vezetők kinevezése sosem szakmai, hanem politikai alapon történik! A szakszervezetek sosem voltak kormány függetlenek, csak látszat érdekképviselet! A kormányok célja a gyenge munkavállalói érdekképviselet, mert az erős érdekképviselet gyengíti a kormány befolyásoltságát! Egyébként az etikai és jogi ellenvetéseidet némileg osztom.”
 • 36. flexsnake 2009. június 04. 14:14
  „Most remélem kutakodsz és keresel ilyen együttműködést mert ha egyet sem találsz még precedens értékű sem lehet. Csak a politikai szervezetek jöhetnek szóba. Mivel a jobbik pártként van bejegyezve ezért a politikai beállítottsága egyértelmű. Van róla egy hivatalos forma hogyha nem politikai az együttműködés akkor pontosan mit tartalmaz? Az a szerződés nyilvános? Várom a válaszokat. Bár ez semmit nem változtat azon hogy ezt meg kell szüntetni.”
 • 35. flexsnake 2009. június 04. 13:58
  „33. a polgárőrség nem politikai szervezet. Ha te rendőr vagy akkor ismerned kell a BM belső rendelkezéseit is ha nem ismered akkor nagyon sürgősen nézz utána mert nem fogsz tudni érvelni. Mutass egy olyan alkalmat amikor politikai szervezettel rendvédelmi erő vagy BM RM hatáskör alatti szervezettel együttműködési megállapodást kötött! Egy ilyet sem fogsz találni.”
 • 34. flexsnake 2009. június 04. 13:56
  „32. nem csak a rendőr. Bizonyos szakmák sem. Ez nemzetbiztonsági szempont. Nem az alkotmány a hibás, rosszul alkalmazzák. Egy rendvédelmi szakszervezet nem köthet alkut egy párttal. Azért képtelenek felfogni ennek jelentőségét mert az mszp sem paktál le ilyen szakszervezetekkel. Egyből meg lehetne kérdőjelezni a működésüket. EZ egy nagyfokú elmebaj.”
 • 33. Birodalmi 2009. június 04. 13:43
  „NEM is tagja egy pártnak sem, ez egy együtműködési szerződés! nézzetek már utána, aztán lehet csaholni! kb, mint a polgárörség is együtműködik a rendörséggel, sőt még te is, amikor igazoltatásnál átadod az irataid!!!! fogjátokmár fel barmok!!!!”
 • 32. Logaritmus 2009. június 04. 13:36
  „Szerintem az Alkotmányhoz nem kell magyarázat: a rendőr politikai tevékenységet nem folytathat. Ha a rendőr szakszervezet valamelyike - a tagok egytől egyig rendőrök - szövetséget köt egy politikai párttal, akkár máris politikai tevékenységet folytat a szakszervezet és az azt alkotó tagok is.”
 • 31. Logaritmus 2009. június 04. 13:34
  „30. hozzászólás atipusos

  1949. évi XX. törvény
  A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

  40/B. § (1)
  (4) A Magyar Honvédség, a Rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai NEM lehetnek tagjai pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathatnak.

  63. § (1) A Magyar Köztársaságban az egyesülési jog alapján mindenkinek joga van a törvény által nem tiltott célra szervezeteket létrehozni, illetőleg azokhoz csatlakozni.
  (2) Politikai célt szolgáló fegyveres szervezet az egyesülési jog alapján nem hozható létre.”
 • 30. atipusos 2009. június 04. 13:12
  „24-es Logaritmus!
  Nem egészen ismered Te sem a törvényeket, az bizonyos.
  6) A köztisztviselő
  a) nem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely hivatalához méltatlan, vagy amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné;
  b) pártban tisztséget nem viselhet, párt nevében vagy érdekében - az országgyűlési, az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve - közszereplést nem vállalhat
  Ez csak a köztisztviselőkre vonatkozik, vagyis bármelyik pártba beléphet, csak ... olvasd el.
  A közalkalmazottit pedig keresd meg.”
 • 29. flexsnake 2009. június 04. 13:09
  „27. kirugták. Ajánlom pándi andrást ő meg majd beszél az orvostudományról....
  Egy megbukott dolgozó ne nagyon pattogjon.

  28. a gárdás elvágta a csaj nyakát, szinte lefejezte, akkor le lehet fejezni egy gárdást is? Nem? Mi ez a kettős mérce? Hülye vagy, ülj le!”
 • 28. hazaipalya 2009. június 04. 12:55
  „24,logar,és gyurcsány betartotta a törvényeket? nem! akkor miröl irsz? 2öss mérce igaz?”
 • 27. hazaipalya 2009. június 04. 12:54
  „ló-garr,20. hozzászólás 620829: nevezheted csendőrségnek, kék sapkásoknak, bozótharcosoknak, stb. mindegy, nem a név a fontos hanem az, hogy a mostani törvényeket be kell tartatni a rendőrség segítségével.
  ajanlom Posta Imre könyvét,ö ott dolgozott tehát tudja mit ir. ennyi. magyarul:nagy a korrupcio a cégnél meg stb...”
 • 26. flexsnake 2009. június 04. 12:41
  „22. a hegyedben fognám befelé a pofám. Nem tünt még fel hogy mostanában nagyon rád másztak? Ne feledd: benne vagy a bűnügyi nyilvántartásban, én meg örömmel azonosítalak ha kérik ;)

  23. mivel rendvédelmi szakszervezet ezért felette áll az ügyészség ahogyan a katonai bíróság és a belügyminisztérium. Ne keverd össze a puruttyaköri csirkefeldolgozó szakszervezetével.”
 • 25. flexsnake 2009. június 04. 12:37
  „16. látszik hülye vagy. a jobbikot a baloldal pénzeli. Te meg szépen beveszed. A windows piaci részesedése 99%os ez nem fog vá
  ltozni mivel windows alá lehet haszonnal fejleszteni. CSak windowsra van cégeknek állami támogatás. Linux progikra nincs. EGy számlakezelő progi windowson pár dollár, linux alatt viszont teljes összeg zsebből. Az ATM rendszerek mindegyike windows rendszer. A szerverek nagy része windows... megbízhatóságban windows. Linux egy év alatt produkált 97%os készenlétet windows meg 99%ot.”
 • 24. Logaritmus 2009. június 04. 12:10
  „18. hozzászólás Birodalmi: törvény tiltja, hogy rendőr pártba lépjen be. Doszpod nem ment vissza rendőrnek, ha jól tudom vállalkozásai vannak, biztosítási csalások után nyomoznak az Allianz, Generali, stb. felkérésére.

  20. hozzászólás 620829: nevezheted csendőrségnek, kék sapkásoknak, bozótharcosoknak, stb. mindegy, nem a név a fontos hanem az, hogy a mostani törvényeket be kell tartatni a rendőrség segítségével.

  21. hozzászólás Mathiasking: márpedig a rendőrség nem a kommunisták gyűjtőhelye, elhiheted nekem. Kb. 100 éve törvény tiltja, hogy rendőr, köztisztviselő, katona politikai párt tagja legyen vagy politikai tevékenységet fejtsen ki. Ezért sem kell sem a Jobbik, sem az MSZP, sem a Fidesz a rendőrségi szakszervezetbe, nem kell, hogy a pártok ott agitáljanak a szakszervezeten keresztül. Etikátlan és jogellenes. A Jobbik most sem tartotta be a törvényt!”
 • 23. félnótás 2009. június 04. 10:15
  „Az ügyészség nem felettes szerve a szakszervezetnek, ezt csak egy tájékozatlan, vagy szándékosan félretájákoztatásra törekvő ember írhatja.
  Az más, ha törvényességi észrevétel érkezik, először a bíróságokhoz.
  Amennyiben törvénytelenség gyanúja merül fel, akkor kerülhet az ügyészséghez.
  "Ország biztonságáát hosszú ideje ...ugyanazok..." Azért emlékezni kellene a részeges H B-ra, aki kiadta a tűzparancsot a taxisblokádkor.
  Vagy a Pintér-féle ügyletek a piacoknál és olajügyekben.
  Vagy Polt pártatlan(?) működése is megérne egy pár gondolatot.
  Szerintem minden városban vannak igaz, vagy nem igaz történetek, amik a rendőrség ügyeiről szólnak.
  Ez a víz most még nagyon zavaros, hogy képletesen szóljak.”
 • 22. Mathiasking 2009. június 04. 10:11
  „Még egy: a rendőrök alkalmassági vizsgája nem ér egy kalap sz@rt sem. A fizikai állapot az csak egy pillanatnyi állapot, de a mentális és pszichés állapot az viszont szerintem fontosabb, mint a fizikai. Rosszak a mérési tesztek, sőt! Ki merem jelenteni, persze tisztelet a kivételnek, hogy a rendőrök zöme alkalmatlan a szolgálat ellátására, amennyiben a szlogent veszem alapul: Szolgálunk és Védünk!”
 • 21. Mathiasking 2009. június 04. 10:06
  „Igazi példája annak, hogy a politika mentes rendőrség nem létezik, sőt a politika mentes szakszervezet sem! Ne papoljon itt senki arról, hogy a rendőrség nem a kommunisták állami gyújtő helye.”
 • 20. 620829 2009. június 04. 10:04
  „A RENDŐRSÉG AZ A CSAPAT , AMI JELENLEGI FORMÁJÁBAN ÉS JOGAIVAL SEMIRE SEM ALKALMAS...LESZÁMÍTVA A SEBESSÉGMÉRÉST......PONT A SZOLGÁLÓ ÉS VÉDŐ RENDŐRŐK AZOK AKIK NAP MINT NAP LÁTJÁK, HOGY MIBEN NEM LEHET ELJÁRNI......IGENIS KELL EGY CSENDŐRSÉG , AKI AZ ÖSSZES RENITENS SELEJTET(RASSZTÓL FÜGGETLENÜL....BÁR AZ ARÁNYOK KÖZISMERTEK!).....PÉLDA AZ AMERIKAI RENDŐRSÉG....HA VISSZAUGAT AGYON KELL CSAPNI-ENNYI!!!!!!!ÉS AKKOR NEM FOGNAK ELINDULNI NÉHÁNY FŐS KIVÉGZŐOSZTAGOK.......NEM KELL NAGY JÖVŐBELÁTÓNAK LENNI HOZZÁ, HOGY A DOLOG, HA A RENDVÉDELMI SZERVEK TOVÁBBRA IS ILYEN TEHETETLENEK LESZNEK....CSAK MÉG JOBBAN EL FOG DURVULNI!!!!!!!AZ ITÉLETHOZATALT S.O.S. BEGYORSÍTANI....ÉS EMBERI JOG ANNAK, AKI AZ !”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapják pénzük egy részét a Megyeri híd alvállalkozói

Elképzelhető, hogy megkapják pénzük egy részét a Megyeri híd kárvallott alvállalkozói, azok, akik… Tovább olvasom