Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Tóásó: ˝Bulizni akartam, nem megdönteni egy államot˝

Ismételten tagadta a terrorizmus vádját a Bolíviában öt és fél éve letartóztatásban lévő Tóásó Előd a Heti Válasznak adott interjúban.
A telefonon adott interjú a hetilap csütörtökön megjelent számában olvasható.

Tóásó Előd azt mondta, a terrorizmus gyakori vád Bolíviában. Ennek kapcsán, megjegyezte, hogy a börtönben az egyik szomszédja rendőrtábornok, és ott van a szenátus volt elnöke is.

Egyéb érdekes személyi kapcsolatok, fordulatok is olvashatók az interjúban. A börtönben megnősülve apósa egy volt belügyminiszter, jelenleg ellenzéki vezető lett (bár ő túlzásnak tartja az ellenzéki vezető megjelölést). Tóásó az egyik kínvallatóját később megismerte az ombudsmani hivatalban, akkor már ott dolgozott. Az ellenük vádat emelő ügyész Brazíliában kért politikai menedékjogot, arra hivatkozva, hogy kényszer hatására hamis váddal élt. Tóásó az interjúban arról is beszélt, hogy ügyvédjének apja fogta el Che Guevarát Bolíviában.

Az interjú készítőjének megjegyzésére, miszerint a hadsereg különleges egysége a szállodájukban megölte Rózsa-Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot és Martin Dwyert, Tóásó úgy válaszolt, hogy az utóbbit nem a hotelben ölték meg, hanem "a reptéren végezték ki". Tagadta azt a vádat is, hogy ők robbantották fel Julio Terrazas Sandoval bíboros házának kapuját.

Az, hogy Kepes András interjújában Rózsa-Flores annak idején kijelentette: azért utazik Bolíviába, hogy szülővárosát, Santa Cruzt segítse a fegyveres ellenállásban, Tóásó megfogalmazása szerint "kisebbfajta merénylet volt ellenem", és "nem tudom, miért mondta ezt". Ha volt is ilyen szándéka Rózsa-Floresnek, az "okafogyottá vált", mert három hónappal a halála előtt autonóm tartománnyá nyilvánították Santa Cruzt - tette hozzá.

A bolíviai útjuk célját firtató kérdésre Tóásó így felelt: "Eduardo filmet akart forgatni, és egy turisztikai cég alapításán dolgozott, én pedig a producerének készítettem egy honlapot. Utazni akartam, bulizni, nem megdönteni egy államot". Tóásó többször is említi Rózsa-Flores "gazdag fantáziáját": amikor például leendő fegyveres parancsnokként beszél, vagy magának tulajdonítja Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatását.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha Rózsa-Flores most hívná Dél-Amerikába, mit felelne neki, az mondta, "elküldeném a fenébe". Mindamellett azt állította, nem haragszik rá, nem tud ítéletet mondani felette, mint fogalmazott, "elvileg a barátja voltam, és tudom, hogy ő sem volt ott a bíboros elleni támadásnál", előbb tért haza a szállodába, mint amikor a robbanás történt.

A riporter szerint Tóásó kiszabadulhatna, ha politikai fordulat történne az október 12-i választásokon. Tóásó úgy vélte, rosszak az ellenzék esélyei, de "a kormánynak sem érdeke, hogy folytassa az ügyet. Tavaly az Európai Parlament is felszólította Bolíviát, hogy tartsa be az emberi jogaimat". Az utolsó kérdésre, hogy mit tesz, ha kiszabadul, így válaszolt: "Hazamegyek a feleségemmel, ezért is tanítom őt magyarul."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat autó lángolt a parkolóban

Lángra kapott egy személyautó, majd további ötre terjedt át a tűz egy vecsési szálloda parkolójában. Tovább olvasom